Facebook’s nieuwsapp Paper verschijnt mogelijk deze maand

Facebook's Flipboard-achtige nieuws-app zou volgens bronnen van Re/code nog deze maand kunnen verschijnen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Flipboard-updateFacebook werkt al enkele jaren aan een eigen variant van Flipboard om nieuws te verzamelen. De nieuwe app zou op z’n vroegst deze maand kunnen verschijnen. Dat stellen bronnen tegenover Re/code. Volgens diezelfde bronnen zal de nieuwe dienst Paper gaan heten, maar is de exacte vorm nog niet helemaal duidelijk. In juni afgelopen jaar wist The Wall Street Journal al te melden dat Facebook al een jaar aan de nieuwe app werkte, waarbij de focus op iOS zou liggen.

Net als Flipboard verzamelt Facebook’s Paper volgens de bronnen het nieuws van de bekende nieuwsbronnen als New York Times en Washington Post, maar worden ook statusupdates van Facebook ondersteund. Volgens Wall Street Journal zou de nieuwe nieuws-app door middel van algoritmes bepalen welk nieuws aan alle Facebook-gebruikers en welk nieuws alleen aan bepaalde gebruikers getoond zou moeten worden. Bovendien zou men zich volledig op softwarefuncties van iOS concentreren, zo stelde de zakenkrant destijds. In welke vorm Paper zal verschijnen is volgens de bronnen van Re/code nog niet duidelijk. Er wordt enerzijds gesproken over een losse mobiele applicatie, maar ook een website geoptimaliseerd voor mobiele apparaten zou tot de mogelijkheden behoren. Facebook zou de nieuwe app voor het einde van januari kunnen uitbrengen, al staat die planning naar verluidt nog niet helemaal vast.

Vernieuwde Facebook-nieuwsoverzicht

Het destijds nieuwe ontwerp van het nieuwsoverzicht in Facebook.

Paper is een project van hetzelfde team dat in eerste instantie aan het nieuwe ontwerp van het nieuwsoverzicht werkte en wordt aangevoerd door Vice President of Product Chris Cox. Het nieuwe nieuwsoverzicht zou veel meer gebruik gaan maken van foto’s en video. Het nieuwe ontwerp werd in maart 2013 geïntroduceerd, maar na tegenvallende feedback is naar verluidt besloten om de uitrol te staken. Hoewel Facebook de uitrol van het nieuwe nieuwsoverzicht gestopt heeft, zou de nieuwe nieuws-app qua ontwerp wel geïnspireerd zijn op de vernieuwde nieuwsfeed. Naast Cox zou ook CEO Mark Zuckerberg, die de eindverantwoordelijkheid over nieuwe producten heeft, er nauw bij betrokken zijn geweest. Daarnaast was ontwerper Michael Matas betrokken, wiens bedrijf Push Pop Press in 2011 door Facebook werd overgenomen. Push Pop Press specialiseerde zich in software voor het uitgeven van digitale boeken.

De naam Paper werpt overigens wel een probleem op als de app als losse iOS-app zou verschijnen. Paper is ook de naam van de populaire teken-applicatie voor de iPad, al heet die voluit Paper by Fiftythree.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 0:10
Onderwerpen facebook, flipboard

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.