Reacties voor: Flash-compiler definitief verboden vanaf iPhone OS 4.0?

Met de komt van iPhone OS 4.0 hebben ontwikkelaars de mogelijk om deze versie al uit te proberen. In artikel 3.3.1 staat een toch wel opmerkelijke update van dit artikel ten opzichte van de inhoud van het artikel in iPhone OS 3.2. Hierin is nu namelijk opgenomen dat externe compilers niet meer toe zijn gestaan in iPhone OS 4.0.
Lees het complete artikel → Flash-compiler definitief verboden vanaf iPhone OS 4.0?
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 80 reacties

  1. Niet erg. Apple is goed bezig flash weg te werken

  2. lang leve de jailbreak 🙂 daar doen WIJ ons zin en niet Appel … want met de nieuwe 4.0 kiezen ze ook dat er MOET reclame worden gemaakt (iAd) ..zo een goede machiene en toch tegen het volk stribbelen, ze weten ook wel dat er niet veel op gezegt word en dat de iphone blijft verkopen als zoete broodjes.

    Ik ben eens benieuwd wat deze FW gaat brengen .. zo blijven we bezig he 🙂

  3. Het wachten is op het uitpluizen van API’s en andere tekenen van nieuwe functionaliteit voor de iPhone 4. 🙂

  4. Wat maakt het eigenlijk nog uit? Flash is een achterhaalde technologie. HTML 5 is blijkbaar de toekomst. Ik snap niet dat er nog bezwaren worden aangetekend tegen Apple over iets wat de iPhone zeer langzaam en crashend laat maken.

    Advies voor de eindgebruikers op de iPhone: Laat het rusten, flash is zinloos.

  5. @PearLRoX: De ontwikkelaar staat nog altijd vrij om reclame(iAd) te gebruiken of niet. Dus het is zeker geen MOET. 🙂

  6. Flash gaat nooit komen voor de iPhone. Die discussie is echt zinloos. Als je flash wil moet je een andere telefoon nemen.

  7. Ik zou niet eens Flash willen op de iphone, alleen al de laadtijden en lelijk/irritante reclames die het met zich meebrengt

  8. @Crp Dat zijn de berichten ! 🙂

  9. Echt typisch apple begin me steeds meer te ergeren….
    Echt over 2 jaar lopen steeds meer mensen met android als het zo doorgaat. Komt door breder ondersteund platform met meerdere merken. Vooral als alles in de toekomst toch webapps worden…

  10. Dus heeft Adobe voor niets die functie in Flash CS5 ingebouwd of begrijp ik dat verkeerd?

  11. Origineel geplaatst door Mike van Hoenselaar
    @PearLRoX: De ontwikkelaar staat nog altijd vrij om reclame(iAd) te gebruiken of niet. Dus het is zeker geen MOET.

    Nee maar vele zullen het gebruiken als gratis applicatie willen voor de consument. verpaupering van de apps in de appstore dit….. Beetje toekomst visie mis je dus mike

  12. jailbreakers moeten gewoon geen iphone nemen, als je het niet eens bent met wat ze je wel of niet geven..

  13. @kz:

    Zoek jij maar een android telefoon dan voor mij met 32 of 64 interne schijf..

  14. Dit gaat verder dan alleen flash verbieden. Ik mag dus ook niet meer Apple’s eigen interface builder gebruiken! Want die UI schrijf ik ook niet in een van de gespecificeerde talen. Het gebruik van extra preprocessors of precompilers wordt hiermee in zijn geheel verboden!

  15. Apple is er zeker niet van op de hoogte dat een van de meest succesvolle nieuwe apps voor de iPad, Adobe Create, met Flash is gebouwd.

  16. @Troye: Nee, dat begrijp je goed.

  17. Origineel geplaatst door KRASH
    Dit gaat verder dan alleen flash verbieden. Ik mag dus ook niet meer Apple’s eigen interface builder gebruiken! Want die UI schrijf ik ook niet in een van de gespecificeerde talen. Het gebruik van extra preprocessors of precompilers wordt hiermee in zijn geheel verboden!

    Volgens mij wens apple een communistische markt waarin zij alles bepalen en de consument/ontwikkelaar niks heeft te vertellen.
    macht stijgt hun naar de bol. 1 woord JAMMER

  18. @Dirk: @Dirk misschien mis ik toekomstvisie, maar wat jij zegt of wat ik denk dat jij zegt is dat Apple naar jouw staven moet ontwikkelen, want jij wil een bepaalde feature. Ik vind wel dat je moet luisteren naar je gebruikers, maar ik vind niet dat je puur en alleen moet doen wat gebruikers willen of zeggen. In veel gevallen weten gebruikers niet wat ze willen. Ze praten elkaar allemaal na. Om als voorbeeld Flash te noemen. Ik heb nog geen seconde Flash gemist. Jij wel? Ik denk dat Apple daar een goede toekomstvisie heeft. Nu bokst iedereen daar tegenaan en over 5 jaar prijst iedereen Apple er voor. Zo gaat het toch al jaren?

    Betreft het iAd. Er zullen waarschijnlijk een hoop apps komen die vol met reclame zitten, maar dat was voorheen ook al gewoon mogelijk. Daar veranderd iAd niet iets drastisch aan. En je blijft toch een mens die eigen keuzes kan maken? Denk je dat een app veel gekocht wordt als deze vol met ads zit? Denk dat de ontwikkelaar daar zich mee in de vingers snijdt. Daar heb ik geen toekomstvisie voor nodig 🙂

  19. @Rick Stuivenberg:
    Wie met droge ogen beweerd dat Flash een achterhaalde techniek is beseft niet dat HTML 5 nog minder aan ‘nieuwe techniek’ introduceert dan Macromedia indertijd met Flash 6 deed in 2003. Lees daarnaast eens: http://www.readwriteweb.com/archives/does_html5_really_beat_flash_surprising_results_of_new_tests.php

    Flash is tegenwoordig echter heel wat verder en aanzienlijk beter verspreid dan HTML 5. Voor serieuze programmeurs die naar de verbruikerscijfers kijken is de keuze voor Flash snel gemaakt. Want ach, wat stellen die 0,5% iPhone gebruikers nou voor…

  20. @Mike van Hoenselaar: En zo is het!

  21. OK… geen Adobe CS6 meer voor de MAC

  22. @Dirk:

    je kan het ook van de positieve kant zien. Maar dat is moeilijk voor hollanders. die relativeren alles dood totdat er geen lol meer aan is en alles kut is en denk maar niet dat je beter bent dan een ander.

    als je dat even aan de kant zet dan kan iAd ook in je voordeel werken. Apps die normaal betaald oor het leven gaan kunnen nu gratis gebracht worden.

    je krijgt een reclame melding te zien die allee het scherm overneemt als jij er op klikt. doe je het niet dan zal je er ook geen last van hebben. en zo hoeft de gierige hollander niet meer te betalen voor zijn apps.
    zo is er ook minder reden tot illegale versies van software.

    en nogmaals de makers van de software moeten ook eten. Jij leeft ook niet voor saus. als ze jou hun apps gratis kunnen aanbieden en geld verdienen aan reclame die je alleen ziet als je er op klikt dan is dat toch ok?
    Op tv heb je ook reclame en daar kan je NIET omheen. hier nog wel.

    bekijk de keynote zelf en zie hoe ze het hebben geïmplementeerd en ik weet zeker dat je je mening zal bijstellen.

  23. @Mike van Hoenselaar: @Rolf van der Horst:

    Ja ik mis het, Veel website van mijn klanten zijn nog in flash en hebben zeker in deze tijd niet de finaciele mogelijkheden om dit nu aan te passen. Kom nou niet met dat alles een achterhaalde techniek is. want er rijden ook nog genoeg mensen met een 10 jaar oude auto met achterhaalde technieken en daarmee kan je ook nog prima mee rijden en naar een garage gaan.
    niet alles wat nieuw is is beter. jullie leiden typisch aan een geval van stockholm syndroom alles van apple is heilig volgens jullie. Ik gebruik al jaren apple (imac al macbooks) maar laatste tijd is het zo bergafwaarts gegaan.

  24. @Dirk: volgens mij is dat niet mijn probleem je kunt niet iets hebben wat nog niet bestaat

  25. @Dirk:

    alles wat ze maken kan dan wel heilig zijn.
    maar wat het stockholm syndroom voorschrijft dat er ook een gijzeling moet plaats vinden. en die is er niet.
    apple geeft je een keuze het wel of niet te kopen.
    koop je wel een mac geeft apple je de mogelijkheid er windows op te draaien. waar is hier de gijzeling???

    als jij verhuist naar een ander land waar het fijner leven is dan pas je je toch ook aan en leer je de taal en gebruiken. je hebt dan ook de keuze om gewoon hollands te blijven spreken en er zal er een hoop goed gaan maar mee komen met de vaart der volkeren word het een en ander knap lastig. Als je dat vertaald naar Mac en PC en hun software mogelijkheden en beperkingen dan is het het zelfde. Als je overstapt naar een apple product zal je dus ook moeten wennen aanpassen en genoegen nemen wat apple je aanbied aan mogelijkheden.

    Om terug te komen op het stockholm syndroom/mac gebruikers ding. Dat is een mislukte opvolger van de term fanboy. Fanboy sluit beter aan bij wat je eigenlijk bedoelt. 😉

    en dan nog. Apple is een vooruitstrevend bedrijf.
    Alles draait om gebruiksvriendelijkheid. en daar maakt apple wel eens rare keuzes in maar achteraf blijken die lang zo gek nog niet als je snapt waarom. of hun keuzes worden massaal gekopieerd door de (zogenaamde)competitie. (als we er dan toch vanuit gaan dan apple heilig is…)

    grappig dat apple door een grote groep word vervloekt omdat het niet maa aat in de laatste moderne technologie. en dan doel ik op de i5 en i7 processors in macbooks. en in het iphone ipod touch en ipad kamp word er weer geklaagd dat apple geen oude technologieën implementeert of dat te beperkt doet.
    en dan doel ik op multi tasken flash bluetooth enz

    het verbannen van flash in de wereld van apple gebruikers is een zo’n missie.
    Het leven gaat gewoon door hoor. Ook voor dat apple er wat aan dee was flash een ramp.
    systeem beheerders op werk sloten het vaak af omdat de computers die het draaide het niet trokken of dat het personeel anders continu andere dingen deed op internet dan werken.

  26. @Henkjan: Als iedereen de kracht eens van XHTML en de 5-standaard begint te respecteren, dan zijn we een heel eind verder!

    Ik ben persoonlijk ook tegen jailbreak. Okee, je mag iets meer op je Apple foontje, maar het leuke aan dit “gesloten systeem” is dat je van malfiede software of hangende beta-probeersels bespaard blijft!

  27. Al die heisa om 1 simpele plugin. Kan je na gaan hoe belangrijk 1 gesloten standaard geworden is voor het internet. ik ben blij dat iemand met invloed wat doet aan die verstikking van het web.

    Apple mag zelf weten wat het toestaat op zijn producten.Klanten hebben een keuze om er op in te gaan. Het is nou niet dat apple ergens een monopolie positie heeft net als microsoft of zo. en al was dat zo. Bij microsoft slikken jullie dat soort fratsen al jaren. waarom mag apple dat dan opeens niet?

  28. @Mike van Hoenselaar: Ja, ik mis Flash regelmatig op de iPhone. Maar ok, op zo’n klein scherm ontgaat veel van het echte surfen mij sowieso, dus ach. Dat zal echter anders zijn op de iPad. Dan ga je al die prachtige portfolio’s, interactieve filmpresentaties, multiplayergames, chatomgevingen, toepassingen als aviary.com en de meest spraakmakende nieuwe websites zoals die op http://www.thefwa.com/shortlist/ wel degelijk missen. Zelfs websites als chatroulette.com kan je vergeten, want webcamondersteuning in de browser? Ook daar heb je Flash voor nodig (Nee, HTML 5 kan dat niet). Allemaal zaken die je met de HP-slate (iPad alternatief met webcam en Flash) en Android phones (die wel Flash ondersteunen) wel kan doen voor hetzelfde of minder geld…

  29. Mjah ik kan echt niet zeggen dat ik Flash mis op de iPhone. Youtube heeft z’n eigen native app en voor de rest wil ik zelf nergens flash zien.

    Die spelletjes in flash kunnen me meestal totaal niet boeien en mensen die met flash een menu van een website in elkaar flansen zouden een dreun moeten krijgen. Dat heeft namelijk niets met innovatief te maken maar met gebrek aan kennis van html en css (en mss nog wat js). Maar dat is een andere discussie.

  30. Flash uitbannen is zielig en dom. Uiteraard is Flash qua techniek om filmpjes af te spelen niet al te fris. Maar allerhande applicaties en games draaien goed op Flash en zijn nooit te evenaren met html 5. Kijk daar dit waanzinnige html5 game aanbod(kuch): http://html5games.net/. Drie keer niks en verder ook niets te vinden. De html 5-versie van Quake II slurpt resources en belast de processor bovenmatig. Het is te zielig voor woorden Adobe het bedrijf wat Apple groot heeft gemaakt op deze belachelijk manier behandelen. Ik heb verschillende Apple’s en een iphone maar vind dit een zielige uitsluitend op commercie gestoelde domme beslissing.

  31. Origineel geplaatst door alchemist
    @Mike van Hoenselaar: Ja, ik mis Flash regelmatig op de iPhone. Maar ok, op zo’n klein scherm ontgaat veel van het echte surfen mij sowieso, dus ach. Dat zal echter anders zijn op de iPad. Dan ga je al die prachtige portfolio’s, interactieve filmpresentaties, multiplayergames, chatomgevingen, toepassingen als aviary.com en de meest spraakmakende nieuwe websites zoals die op http://www.thefwa.com/shortlist/ wel degelijk missen. Zelfs websites als chatroulette.com kan je vergeten, want webcamondersteuning in de browser? Ook daar heb je Flash voor nodig (Nee, HTML 5 kan dat niet). Allemaal zaken die je met de HP-slate (iPad alternatief met webcam en Flash) en Android phones (die wel Flash ondersteunen) wel kan doen voor hetzelfde of minder geld…

    helemaal mee eens gaat mij niet om de niet boeiende spelletjes maar om het gedeelte waar veel website’s flash elementen gebruiken. Als ik flash zou kunnen gebruiken op een Jailbrake iphone zou ik gelijk jailbraken….
    Ik zie hoe android tegenwoordig goed opkomt jammer dat mijn abonnement 2 jaar is veel spijt van…….

  32. Voor alle duidelijkheid: het gaat in dit artikel niet om het verbieden van Flash op de iPhone (dat kon toch al niet), maar het verbieden van native iPhone-applicaties die in een andere toepassing zijn gemaakt dan Apple XCode en in een andere taal zijn geschreven dan C/C++/Objective C.

    Een van de speerpunten van Flash CS5 is dat je vanuit Flash direct een app kunt compileren naar het native iPhone-formaat. Dat wordt nu dus verboden.

    Dat wil zeggen: je mag het doen, maar de app zal worden afgekeurd en nooit in de (officiele) App Store verschijnen.

    Hetzelfde geldt overigens voor .NET-ontwikkelaars die met MonoTouch hun C#-applicaties konden compileren voor gebruik op de iPhone.

    Met andere woorden: Adobe heeft inderdaad miljoenen aan ontwikkelingskosten voor deze feature in CS5 gespendeerd. Het was een van de unique selling points voor CS5.

    Dit is door Apple nu allemaal door het putje gespoeld…

    Adobe zal Apple ondertussen wel haten…

  33. Origineel geplaatst door Peter Kassenaar
    Voor alle duidelijkheid: het gaat in dit artikel niet om het verbieden van Flash op de iPhone (dat kon toch al niet), maar het verbieden van native iPhone-applicaties die in een andere toepassing zijn gemaakt dan Apple XCode en in een andere taal zijn geschreven dan C/C++/Objective C.Een van de speerpunten van Flash CS5 is dat je vanuit Flash direct een app kunt compileren naar het native iPhone-formaat. Dat wordt nu dus verboden.Dat wil zeggen: je mag het doen, maar de app zal worden afgekeurd en nooit in de (officiele) App Store verschijnen.Hetzelfde geldt overigens voor .NET-ontwikkelaars die met MonoTouch hun C#-applicaties konden compileren voor gebruik op de iPhone.Met andere woorden: Adobe heeft inderdaad miljoenen aan ontwikkelingskosten voor deze feature in CS5 gespendeerd. Het was een van de unique selling points voor CS5.Dit is door Apple nu allemaal door het putje gespoeld…Adobe zal Apple ondertussen wel haten…

    Zou ook een mega stunt zijn als adobe nu alleen voor windows/linux/android zou zijn 🙂 waar zouden alle grafisch ontwerpers dan heen gaan……. denk daar maar over na apple

  34. Op zich wel begrijpelijk van Apple, ze willen oa dat developers enkel gebruik maken van Apple computers om op te developen, met Flash CS5 zou ‘t mogelijk zijn om ook op PC’s te ontwikkelen, dat ziet Apple niet zitten.

    Men kan Apple hierom onsympathiek vinden, maar zolang ze er mee wegkomen zullen ze het doen. Het levert meer geld op voor hun, dus, het is alleszins begrijpelijk, doch niet minder irritant natuurlijk.

  35. Origineel geplaatst door kennet
    Op zich wel begrijpelijk van Apple, ze willen oa dat developers enkel gebruik maken van Apple computers om op te developen, met Flash CS5 zou ‘t mogelijk zijn om ook op PC’s te ontwikkelen, dat ziet Apple niet zitten.Men kan Apple hierom onsympathiek vinden, maar zolang ze er mee wegkomen zullen ze het doen. Het levert meer geld op voor hun, dus, het is alleszins begrijpelijk, doch niet minder irritant natuurlijk.

    Dat is maar de vraag, stel adobe zegt geen producten meer voor OSX te maken, dan kan apple veel omzet mislopen op hun pc’s vele in de grafische sector werken met apple producten.

  36. Origineel geplaatst door C.44
    Mjah ik kan echt niet zeggen dat ik Flash mis op de iPhone. Youtube heeft z’n eigen native app en voor de rest wil ik zelf nergens flash zien.Die spelletjes in flash kunnen me meestal totaal niet boeien en mensen die met flash een menu van een website in elkaar flansen zouden een dreun moeten krijgen. Dat heeft namelijk niets met innovatief te maken maar met gebrek aan kennis van html en css (en mss nog wat js). Maar dat is een andere discussie.

    Maak je maar geen zorgen, Apple zorgt wel dat JIJ geen Flash ziet. Ze zorgen er trouwens ook voor dat jij alleen nog ziet wat zij willen maarja dat zie jij weer niet….. jij ziet wel meer niet geloof ik.

  37. Ik denk niet dat Adobe dat aandurft, en dat denkt Apple waarschijnlijk ook.

    Maar dit gedrag van Apple zal ongetwijfeld leiden tot interessante ontwikkelingen op de langere duur.

    Origineel geplaatst door Dirk
    Origineel geplaatst door kennetOp zich wel begrijpelijk van Apple, ze willen oa dat developers enkel gebruik maken van Apple computers om op te developen, met Flash CS5 zou ‘t mogelijk zijn om ook op PC’s te ontwikkelen, dat ziet Apple niet zitten.Men kan Apple hierom onsympathiek vinden, maar zolang ze er mee wegkomen zullen ze het doen. Het levert meer geld op voor hun, dus, het is alleszins begrijpelijk, doch niet minder irritant natuurlijk.Dat is maar de vraag, stel adobe zegt geen producten meer voor OSX te maken, dan kan apple veel omzet mislopen op hun pc’s vele in de grafische sector werken met apple producten.

  38. Van mij mag Flash voorgoed weg!
    Welcome HTML5!

  39. Origineel geplaatst door Dirk
    Origineel geplaatst door kennetOp zich wel begrijpelijk van Apple, ze willen oa dat developers enkel gebruik maken van Apple computers om op te developen, met Flash CS5 zou ‘t mogelijk zijn om ook op PC’s te ontwikkelen, dat ziet Apple niet zitten.Men kan Apple hierom onsympathiek vinden, maar zolang ze er mee wegkomen zullen ze het doen. Het levert meer geld op voor hun, dus, het is alleszins begrijpelijk, doch niet minder irritant natuurlijk.Dat is maar de vraag, stel adobe zegt geen producten meer voor OSX te maken, dan kan apple veel omzet mislopen op hun pc’s vele in de grafische sector werken met apple producten.

    Apple verdient tegenwoordig veel meer aan iPods, iPhones en iPads dan aan macs, maar je hebt gelijk.
    Nog steeds is een heel groot deel van de mac userbase op een of andere manier gebruiker van de creative suite van Adobe. Apple moet wel een goede relatie met hun behouden omdat het heel erg veel kan betekenen voor Apple als Adobe stopt met het uitbrengen van nieuwe versies voor de mac.

  40. En het wegblijven van flash op de iPhone is nog tot daar aan toe (wel te voorspellen) maar het verbieden van apps die in Flash gemaakt zijn komt heel hard aan voor Adobe. Heel hard…

  41. Fijn, Apple zorgt er in ieder geval voor dat steeds meer websites over gaan op alternatieven (HTML5 bijv) op flash. Ik blijf flash nog steeds een vervelend iets vinden, gebruikt altijd te veel cpu, hapert snel en flash ads zijn gewoon vaak enorm irritant.

  42. Origineel geplaatst door 4saus
    Apple is een vooruitstrevend bedrijf. Alles draait om gebruiksvriendelijkheid. en daar maakt apple wel eens rare keuzes in maar achteraf blijken die lang zo gek nog niet als je snapt waarom. of hun keuzes worden massaal gekopieerd door de (zogenaamde)competitie. (als we er dan toch vanuit gaan dan apple heilig is…)grappig dat apple door een grote groep word vervloekt omdat het niet maa aat in de laatste moderne technologie. en dan doel ik op de i5 en i7 processors in macbooks. en in het iphone ipod touch en ipad kamp word er weer geklaagd dat apple geen oude technologieën implementeert of dat te beperkt doet. en dan doel ik op multi tasken flash bluetooth enzhet verbannen van flash in de wereld van apple gebruikers is een zo’n missie. Het leven gaat gewoon door hoor. Ook voor dat apple er wat aan dee was flash een ramp. systeem beheerders op werk sloten het vaak af omdat de computers die het draaide het niet trokken of dat het personeel anders continu andere dingen deed op internet dan werken.

    Ten eerste Flash is geen ramp, ik hoor nu alleen mensen klagen nadat Steve Jobs erover geklaagd had. Dit is ook het punt wat Dirk maakt.

    Apple zit nu alleen Flash te bashen omdat Adobe niet precies doet wat Apple wil. Maar Apple moet beseffen dat ze zonder Adobe en Microsoft Office geen f#ck voorstellen, dus mogen zich wel wat meer nederig opstellen.

  43. Ik zou het begrijpen als Adobe beslist om het CS6 platform te verbannen van de Mac. Dat is even onfair als Apple’s beslissing. Dan voelt Apple eens zelf hoe hard het is om geen ondersteuning te krijgen.

    Ik heb trouwens een Mac.

  44. Haha, mooi om te zien dat Apple Flash totaal negeert. Welcome HTML5! — Velen zullen volgen! Wat uiteindelijk (hopelijk) resulteert in een betere standaard.

  45. Denk je nou echt dat Adobe zo veel geeft om het feit dat Apple geen flash toelaat op de iPhone? Adobe is essentieel geworden op de Mac voor de grafische markt. No way dat Adobe vaarwel zegt tegen Apple. Dat is gewoon geld in de prullenbak gooien.

    Apple weet wat ze wilt, geen flash dus. Ik juich het toe, omdat het snellere html 5 dan eindelijk eens naar voren komt.

  46. Origineel geplaatst door kennet
    Op zich wel begrijpelijk van Apple, ze willen oa dat developers enkel gebruik maken van Apple computers om op te developen, met Flash CS5 zou ‘t mogelijk zijn om ook op PC’s te ontwikkelen, dat ziet Apple niet zitten.

    Hoewel er ongetwijfeld bedrijven zullen zijn die Macs kopen om iPhone apps te gaan ontwikkelen moet je ook incalculeren dat er velen zijn die dat niet doen en die nu met CS5 de mogelijkheid zouden krijgen voor de iDevice te ontwikkelen (met als gevolg meer inkomsten voor Apple uit de appstore). En dat wil nog niet zeggen dat daardoor al die bedrijven ineens geen Macs meer kopen…
    Ik vraag me af in hoeverre het inderdaad winstgevender is om deze beperking in te voeren op basis van de gronden die jij aandraagt, maar dat zullen we wel nooit weten ;).

    No way dat Adobe vaarwel zegt tegen Apple

    Hoewel me dat ook sterk lijkt, zal Adobe denk ik weinig verkopen mislopen door Apple de rug toe te keren door hun software niet meer voor de Mac uit te brengen. Het is immers niet alsof er echt een alternatief is dat men kan gebruiken. Men zal dan gewoon overschakelen op Windows (hoewel mogelijk wel op een Mac ;)). Dat is in ieder geval wat mijn koffiedik lijkt te zeggen.

  47. Origineel geplaatst door Troye
    Ik zou het begrijpen als Adobe beslist om het CS6 platform te verbannen van de Mac. Dat is even onfair als Apple’s beslissing. Dan voelt Apple eens zelf hoe hard het is om geen ondersteuning te krijgen.Ik heb trouwens een Mac.

    Tja, maar dat gaat niet gebeuren ben ik bang. Denk dat Adobe nog genoeg verdient aan het OSX platform.

    Als OSX gebruiker begin ik me steeds meer te ergeren aan de iPhone en het totalitaire regiem daaromheen.

    Vooral het aantal kippen wat zonder kop achter His Steveness aanloopt is verbazingwekkend.

  48. Flash nodig? Natuurlijk niet.

    Gisteren wilde ik de keynota op m’n iPhone bekijken. Via OMT, noppes, flash nodig.
    Vandaag via deze site, opnieuw pech, flash nodig.

    Ooit wordt HTML5 de norm, in afwachting kruipen we maar achter onze desktop.

    We kunnen misschien nu al bruggen bouwen waar ooit een weg zal komen, zelfde redenering.

  49. Apple mag eens op z’n bek gaan binnenkort… Al wil ik ook de nieuwe iPhone zodra deze er is. Wat een dilemma 🙂

  50. Het gaat er niet om of Flash beter is of HTML5 beter is en of wie de toekomst heeft.

    Het gaat erom dat dit soort veel te ver gaande bevoogding van de (notabene betalende!) klant te ver doorschiet en er komt een dag dat dit Apple zwaar zal bezuren.

    Koersen kunnen enorm stijgen maar dalen gaat veel en veel harder!

  51. @Tripple:
    hahahaha heel mooi gezegt @4saus: @Mike van Hoenselaar: hebben nu niets meer te zeggen… Flash is gewoon nodig bij een prettige browse ervaring

  52. Eens met de meeste mensen hier dat Apple een keer hard op haar bek moet gaan. Apple lijkt redelijk lui te worden (iPad, bijna zelfde als grote iPod touch) en zich langzaam aan niets meer van andere lijkt aan te trekken (app store approval en flash)

    Ik had stiekem ook gehoopt dat de verkoop van de iPad op de eerste dag zwaar zou gaan tegenvallen bijvoorbeeld.

  53. @Mike van Hoenselaar:

    aahaa ok .. dat veranderd al veel :p

  54. @Aus:
    Dat heb ik dus ook volkomen, steve is voor sommige een god, toch ben ik er heilig van overtuigd als steve geen CEO meer is dan is apple niks meer…

  55. gelukkig ben ik met 3mnd klaar met mn tmobile kontrakt, spijt dat ik ooit een iphone heb genomen! een browser zonder flash, en dit heet een smart phone!! teveel beperkingen, op naar de NexusOne die flash 10.1 ondersteund…
    apple sucks!!!! er zijn prachtige sites die je met iphone gewoon niet kunt bezoeken, en daar baal ik van (80% van alle sites gebruikt flash)… geen zin in jailbreaken, het moet gewoon werken als je het een smartphone noemt!!

  56. Ik blijf het overigens wonderlijk vinden dat Microsoft enorme boetes kreeg omdat ze onder andere browserontwikkelaars tegenwerkten door Internet Explorer te integreren in Windows terwijl Apple eigenlijk exact hetzelfde doet op de iphone en zelfs nog veel verder gaat door dit soort ingrepen. Wanneer wordt Apple om dezelfde redenen voor het gerecht gesleept?

  57. @BloodDragon:
    De grap is dat Flash onder Windows onder Firefox aanzienlijk minder CPU verbruikt dat HTML 5 video, dus waar ligt het aan dat Flash soms zuigt onder MacOSX? Welnu, aan het feit dat Apple geen hardwareacceleratie van Flash wil ondersteunen…

    En dacht je dat Flash vervangen door HTML 5 het einde van interactieve en irritante reclamebanners zou betekenen? LOL. Integendeel, dan krijg je irritante HTML5 banners die je nog moeilijker kan blocken dan flashbanners.

  58. Origineel geplaatst door alchemist
    Ik blijf het overigens wonderlijk vinden dat Microsoft enorme boetes kreeg omdat ze onder andere browserontwikkelaars tegenwerkten door Internet Explorer te integreren in Windows terwijl Apple eigenlijk exact hetzelfde doet op de iphone en zelfs nog veel verder gaat door dit soort ingrepen. Wanneer wordt Apple om dezelfde redenen voor het gerecht gesleept?

    Let maar eens op wat er met Opera gaat gebeuren. Geloof maar dat de toelating van Opera meer een juridische is dan een API correcte ! Denk dat Apple behoorlijk met Opera in z’n maag zit want als die niet toegestaan wordt dan hebben we binnen een jaar door de EU een verplichte browser keuze op de iPhone net als Windows…. dan kies ik voor Opera of Firefox met een Flash plugin die WEL de best browsing experience biedt 🙂

  59. @Aus: Tuurlijk, die leuke reclames die, als je er per ongeluk met je muis overheen beweegt, je complete scherm overlappen die kan ik echt niet missen.

    Zelfde als allemaal die waardeloze spelletjes die in flash advertenties verwerkt zijn, die kan ik ook echt niet missen. Om nog maar te zwijgen over menu’s en pagina’s die een half uur moeten laden omdat er toevallig een gloed en een animatie in het knopje moet zitten.

    Flash kan ik missen als kiespijn. Dingen die mensen hier aandragen als Chatroullette… serieus ? Zijn er werkelijk mensen die graag de hele dag naar mannen kijken die met hun genitalia spelen ?

    Het enigste waar je flash voor nodig kan hebben is voor websites met videos. En sterker nog, zelfs dat zijn vaak gewoon mp4 of flv files die door een flashplayer gefrot worden. MP4 files speelt een iphone ook zonder flash af.

  60. @Igor Quint: +1 Apple moet inderdaad even een lesje leren. Ik heb momenteel een Mac en een iPhone, maar mijn volgende toestel wordt duidelijk een Android. Apple is duidelijk voorstander van communisme, ze willen werkelijk overal controle over hebben. Het stijgende succes is Steve naar de bol gestegen.

  61. De enige echte reden dat Apple flash blokkeerd is door het feit men buiten de Appstore dan allerlei applicaties/spelletjes zou kunnen spelen. Adobe heeft aangeboden de flashplugin te optimaliseren en heeft van hun kant vrijwel alles er aan gedaan is mijn idee..

    Maar goed, als alle populaire video websites uiteindelijk HTML5 gaan gebruiken, dan is er van mijn kant uit geen probleem. Er zijn echter nog steeds sites die niet functioneren zonder Flash (www.syfy.com bijvoorbeeld).

    Hoewel dat niet zou moeten, bestaan ze dus wel. En daardoor zal de iPad of iPhone nooit een volledige webervaring kunnen bieden.

    Hetzelfde geldt voor Java applets waar chatboxen veel gebruik van maken. Ook hier voor al de iPad/iPhone nooit geschikt zijn.

  62. @Patrick:
    Kijk uit anders heb je @4saus: achter je aan met zijn reacties over verhuizen naar ander land.

  63. Origineel geplaatst door Sebastiaan Swinkels
    @Aus: Tuurlijk, die leuke reclames die, als je er per ongeluk met je muis overheen beweegt, je complete scherm overlappen die kan ik echt niet missen.Zelfde als allemaal die waardeloze spelletjes die in flash advertenties verwerkt zijn, die kan ik ook echt niet missen. Om nog maar te zwijgen over menu’s en pagina’s die een half uur moeten laden omdat er toevallig een gloed en een animatie in het knopje moet zitten.Flash kan ik missen als kiespijn. Dingen die mensen hier aandragen als Chatroullette… serieus ? Zijn er werkelijk mensen die graag de hele dag naar mannen kijken die met hun genitalia spelen ?Het enigste waar je flash voor nodig kan hebben is voor websites met videos. En sterker nog, zelfs dat zijn vaak gewoon mp4 of flv files die door een flashplayer gefrot worden. MP4 files speelt een iphone ook zonder flash af.

    Nou ik weet niet waar jij naar kijkt maar Adblock houdt bij mij de meeste onzin tegen maar ik kan wel de content zien die ik wil zien b.v. autoblog en spelletjes voor mijn kinderen. Als jij alternatieven weet hoor ik het graag!

  64. Dan stap ik over op een andere phone.

  65. Het mooie van deze discussie in deze nieuwspost is dat je goed nu het verschil ziet in gebruikers….
    De 1 wil gewoon een goede telefoon en alles kunnen doen.
    De 2e gebruiker is de apple fanboy met een verkapt stockholm syndroom die alles van apple geil vind en apple de hemel inprijst wat ze ook doen zelf als het op communisme begint te lijken.

  66. Er staat niets over HTML en Javascript in artikel 3.3.1

    Volgens mij wel, er staat toch:

    …or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine..

    Tools als PhoneGap maken gewoon gebruik v Javascript op de WebKit engine, dus lijkt me geen probleem.

  67. Dit is wel het ultieme bewijs dat het Apple in het geheel niet te doen is om Flash maar om gewoon Adobe de markt uit te treiteren. Eigenlijk is dit te schandalig voor woorden. Als het waar is en het artikel klopt dan heeft Adobe duizenden en duizenden dollars gespendeerd aan een tool die totaal waardeloos is. Een berichtje naar Adobe was dan wel op zijn plaats geweest.

    Ik ben geen Adobe fan, heb niets te maken met Flash of wat dan ook maar Apple speelt hier een héél smerig spelletje.

  68. Iedereen praat over Flash in de mogelijkheid van surfen dat ze op de iPhone missen. Dat heeft hier niets mee te maken, dit is puur voor developers om niet de standaard SDK maar Adobe Flash te gebruiken om apps te maken. Of dat nou idd Flash of MonoTouch is, dat maakt niet uit.

    Ik keek hier erg naar uit. De in Flash gemaakte applicatie wordt volledig omgezet in een iPhone app, zijn specifiek gemaakt voor de iPhone en Apple kan hier gewoon winst mee maken.

  69. Dus je houdt alleen nog code generators over, zodat de APIs als nog native aangeroepen worden.

  70. Precies dit heeft op zich niets met Flash te maken, alleen een andere manier om een app (bijv een flash-applicatie) om te zetten naar code die de iPhone begrijpt. Erg flauw dat Apple eigenlijk dwingt om met een Apple computer apps te ontwikkelen (als ik dit goed begrijp is het nu onmogelijk om met een pc apps voor de iPhone/iPad/iPod te ontwikkelen.

  71. Origineel geplaatst door ruben smeenk
    Dan stap ik over op een andere phone.

    En naar een andere website.

    Je bent nog altijd op iPhoneclub, als je Android wilt prediken ga dan ergens anders heen. 😉

  72. Origineel geplaatst door Troye
    Origineel geplaatst door ruben smeenkDan stap ik over op een andere phone.En naar een andere website.Je bent nog altijd op iPhoneclub, als je Android wilt prediken ga dan ergens anders heen.

    En zo is het 😉
    Ik verbaas me over de reacties van mensen die zich negatief uitlaten over het beleid van Apple. Of je het nu wel of niet ermee eens bent: met dit soort berichten geef je eigenlijk aan dat je jezelf niet goed hebt laten informeren. Je wist dat je voor een gesloten systeem koos, toch? ;-). Maar ik heb een prima oplossing: ontevreden klanten raken de leverancier het meest door geen volgend product meer te kopen (maar bespaar me alsjeblieft op deze site het geweeklaag
    …)

  73. @alchemist en een aantal anderen: De grap is dat daar niets van waar is. Flash maakt helemaal geen gebruik van hardwareacceleratie. Deze optie is iets wat in de nog niet vrijgegeven 10.1 zou moeten zitten. Het is 1 van de dingen die ervoor zouden moeten zorgen dat Flash minder hard zuigt. Die hardwareacceleratie is weer iets wat een lastig verhaal lijkt te zijn voor zowel Linux als MacOS X zoals inmiddels al wel standaard lijkt te zijn bij Adobe. Zodra er ook maar iets voor een non-Windows systeem gemaakt moet worden is het huilen met de pet op. Flash is aardig in Windows maar daarbuiten is het echt ruk omdat Adobe er geen moer aan wil doen. Voor Linux heb ze jarenlang niets gedaan waardoor men vast zat aan Flash 7 waarmee je de Flash 8 en Flash 9 content niet kon afspelen. Ook bij OS X liepen ze een beetje achter. Uiteindelijk is dit met Flash 9 en Flash 10 wel weer aardig recht getrokken maar zaken als 64 bit en fatsoenlijke audio support in Linux ontbreken jaren na de aankondiging nog steeds. Apple treft hier dus zeker geen blaam, die ligt volledig en alleen bij Adobe.

    Verder is er nog het punt van security en ook daar scoort Flash allerbelabberst. Zelfs Internet Explorer heeft met alles bij elkaar een veel betere reputatie dan Flash inmiddels heeft weten te vergaren. Het wordt op de hielen gezeten door Adobe PDF wat Adobe’s eigen PDF versie is die verschilt met de ISO versies. Daardoor zijn er allerlei “leuke” dingen mogelijk zoals javascript en actionscript. Malware makers kunnen nu inderdaad leuke dingen doen zoals het launchen van allerlei zaken vanuit een Adobe PDF. Een gebruiker klikt toch klakkeloos op “ja” en zo hebben we weer een geinfecteerd systeem. Niet zo verwonderlijk dat de advisories van US-CERT, govcert, Secunia, SANS en noem maar op erg negatief zijn over Flash en PDF. Het gaat zelfs zo ver dat er inmiddels al diverse instanties en overheden zijn die het gebruik van Adobe producten ten zeerste afraadt. Ik vind het dan ook zeer wenselijk dat Apple daarin mee gaat en Flash e.d. links laat liggen en zich ook gewoon bij de PDF standaarden die bij het ISO liggen houdt. Dat brengt de veiligheid van de user, het apparaat en alle anderen op internet niet in gevaar.

    Vanuit security oogpunt is Flash een ramp en vanuit support van non-Windows systemen ook. Het is niet zo verwonderlijk dat alle non-Windows mensen steen en been klagen over o.a. Flash. Maar ja, ondertussen is Flash wel de enige oplossing die er voor zorgt dat iedereen redelijk gemakkelijk een filmpje kan bekijken. Sites als YouTube en Vimeo hebben hun succes toch wel aardig aan Flash te danken. Er zijn verder ook andere leuke dingen mogelijk met Flash zoals je vaak bij spelletjes ziet waardoor het vanuit de gebruiker gezien ook weer een positief verhaal is. Echter zijn er andere technieken die dit ook allemaal kunnen zonder al die security leaks en met fatsoenlijke non-Windows support. Waarom zou je dan nog kiezen voor iets als Flash? Dat kies je dan alleen nog als het echt niet anders kan.

    Overigens zouden bedrijven/mensen die Flash voor hun site gebruiken eens met de neus op de feiten gedrukt moeten worden. Ik vind het niet zo raar dat die bedrijven nogal krappe budgetten hebben voor hun site. Als ze nou van html en css gebruik hadden gemaakt was dat budget vast groter geweest. Zoekmachines indexeren namelijk geen Flash dingen want dat kunnen ze niet. Zoekmachines doen aan tekst wat je middels html en css wel hebt. Het is dus nogal een wereldverschil tussen in de zoekresultaten terechtkomen of niet wat dan weer z’n uitwerking vindt in het aantal klanten en daarmee ook hoe goed je bedrijf draait. Flash gebruik op een website is dus iets wat je moet beperken tot bepaalde zaken omdat je anders jezelf in de voeten schiet.

    En dat weten al die schreeuwerds die vinden dat Flash met alle geweld op de iPhone of wat voor apparaat dan ook moet komen niet of ze laten het gemakshalve maar achterwege. Er zijn hele goede redenen om voor Flash te kiezen maar er zijn ook hele goede redenen om er niet voor te kiezen. Gezien de verslechterende staat van verdienste op security gebied heeft het zeer de voorkeur om het uit te faseren en andere technieken als alternatief te gaan gebruiken. Juridisch gezien kun je aansprakelijk gesteld worden indien jouw website de computer van de gebruiker hackt. Ken de limitaties van de technieken die je gebruikt!

  74. @Ppl
    uw uitleg klopt misschien, maar het is de ontwikkelaar die de keuze maakt. Als gebruiker ben je genaaid met een iPhone.
    Als aanbieder van systemen om te surfen moet je ervoor zorgen dat de aangeboden content bekeken kan worden, niet meer en niet minder.

  75. Ik heb 4.0 net geinstalleerd
    Folders werkt leuk alleen wanneer je het beginscherm hersteld zijn je folders uitgepakt en verdwenen.
    De inhoud is natuurlijk niet verdwenen.

    Verder doet skype het nog niet op de achtergrond. Het wachten is op een update van skype.

  76. @Tripple: Neen, het is niet de ontwikkelaar die de keuze maakt. Het is de eigenaar zelf die dat doet. Een ontwikkelaar kan alleen adviseren en het spul daadwerkelijk maken. Als een klant met alle geweld Flash wil dan zal deze moeten accepteren dat ‘m dat geen goede positie in de zoekmachines oplevert en dat ie daardoor moeilijk te vinden is. Daarnaast geldt ook dat bezoekers eerst nog een extra stuk software moeten installeren om de site te bekijken. Uit diverse onderzoeken is al gebleken dat bezoekers daar geen zin in hebben en dan weg zijn, naar de concurrentie.

    Het probleem lijkt bij de bezoeker te liggen maar uiteindelijk is het toch echt een probleem die geheel en alleen bij de site-eigenaar ligt. Hij heeft belang bij de site en hij loopt bezoekers mis omdat ie ze met allerlei drempels loopt op te zadelen.

    Als je toch graag je content voor velen wil aanbieden dan is iets als “drempelvrij” een goed initiatief om naar te kijken. Dit bevat een aantal regels waarbij sites toegankelijker worden gemaakt en ze ook zonder problemen door braille lezers weergegeven kunnen worden. Flash is nogal grafisch en past derhalve ook niet in dat plaatje. Dynamische content zoals je dat met o.a. html, xml, css en javascript kunt maken zijn ook hier weer een stuk geschikter. M.a.w. een goede website maakt om die reden geen gebruik van Flash. Ook hier ligt het probleem weer bij de site zelf en niet de bezoeker 😉 Maar ja, daar denken veel mensen niet over na. Zo geweldig zijn dingen als Flash en Java niet voor websites.

    Dit alles heeft echter niets te maken met de reden waarom Apple iets als Flash voor iPhone apps zou willen blokkeren. De grote security problemen met Flash zijn daar eerder de oorzaak van. Verder zijn dit soort extra frameworks ook extra overhead waardoor de performance minder is dan wanneer je het in object-c, c, c++ zou schrijven. Ieder ander platform biedt ook gewoon keurig netjes een ontwikkelomgeving en geeft aan welke programmeer/scriptingtalen je wel/niet kunt gebruiken. Ik vind het niet zo raar dat Apple dat nu ook wat harder vastlegt in de voorwaarden. Het voorkomt heel wat security en performance problemen.

  77. Goede zaak. Flash is ook gewoon stront traag en zit vol lekken die je telefoon uiteindelijk onveilig maken en makkelijker te kraken is. Ik vind het opzich helemaal niet erg dat Apple zoveel eisen stelt. Ze willen het gewoon een goed product houden, en om dat te realiseren moet je niet anderen de vrije wil geven om kort gezegd, je telefoon te laten vernachelen.

  78. @Bitje: 80%% an adobe gebruikers heeft de software op een mac draaien, dus Adobe zal nooi tstoppen met het uitbrengen van deze grafische pakketten op een Mac.

  79. Ik ben Flash Developer en heb een iPhone 🙂 Alle twee geweldig. Alleen jammer dat Adobe en Apple niet met elkaar door 1 deur kunnen.

    Adobe en Apple; de hand die je voedt die bijt je niet!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.