Flash-compiler definitief verboden vanaf iPhone OS 4.0?

Met de komt van iPhone OS 4.0 hebben ontwikkelaars de mogelijk om deze versie al uit te proberen. In artikel 3.3.1 staat een toch wel opmerkelijke update van dit artikel ten opzichte van de inhoud van het artikel in iPhone OS 3.2. Hierin is nu namelijk opgenomen dat externe compilers niet meer toe zijn gestaan in iPhone OS 4.0.
Mike van Hoenselaar - · Laatst bijgewerkt:

No FlashGisteren heeft Apple een eerste preview gegeven van iPhone OS 4.0. Ben je ontwikkelaar dan heb je eerder geluk en kun je een vroege versie van het iPhone OS nu al downloaden. Ontwikkelaars hadden de mogelijkheid om iPhone OS 4.0 gisteravond na de keynote al te downloaden en te gebruiken. Hierbij moesten ze wel nieuwe voorwaarden accepteren en daarbij bleek artikel 3.3.1 toch wel opmerkelijke inhoud te bevatten, in vergelijking met de voorwaarden van iPhone OS 3.2. Hierin is nu namelijk opgenomen dat externe compilers niet meer toe zijn gestaan in iPhone OS 4.0. Dus ook niet de Flash-to-iPhone compiler die in Adobe CS5 aanwezig is (en die over vier dagen wordt gelanceerd).

De inhoud van het oude artikel in iPhone OS 3.2 luidt als volgt:

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs.

en de nieuwe inhoud van artikel 3.3.1, die verplicht geaccepteerd moet worden voordat een ontwikkelaar iPhone OS 4.0 kan gebruiken is:

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).

Met deze wijziging zouden ontwikkelaars die van plan waren of al ontwikkeld hebben met de Flash-to-iPhone compiler van Adobe van een koude kermis thuiskomen. Onduidelijk is nog in hoeverre Apple deze applicaties ook daadwerkelijk gaat mijden in de App Store. Het staat er waarschijnlijk alleen om in de toekomst te kunnen zeggen dat de ontwikkelaars er akkoord mee gegaan zijn.

Niet alleen Flash wordt een probleem. Ook zijn er enkele andere tools die niet meer gebruikt mogen gaan worden. MonoTouch is er hier een van. Deze gebruikt C# en .NET om applicaties om te zetten in iPhone-formaat. Toch is er nog wat onduidelijkheid over applicaties volledig gemaakt in HTML5 en Javascript. Zoals bijvoorbeeld KeyPoint. De tools Titanium en PhoneGap hebben ook soortgelijke functionaliteiten om iPhone-applicaties te maken. Er staat niets over HTML en Javascript in artikel 3.3.1. Dit wordt dus afwachten.

Bron: Daring Fireball

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 mei 2010, 11:25
Categorieën Apple, Apps
Onderwerpen CS5, flash, ontwikkelaars, voorwaarden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.