iPhone XS Max low light

Filmmaker over iPhone XS: ‘Zo goed dat je geen FiLMiC Pro meer nodig hebt’

Filmmaker Richard Lackey is onder de indruk van de verbeteringen in de iPhone XS-camera. Volgens hem regelt de camera zoveel dingen automatisch dat je eigenlijk de handmatige instellingen van FiLMiC Pro niet meer nodig hebt.

‘Het lijkt wel voodoo’
Als je professioneel filmmaker bent en de iPhone gebruikt, dan is de kans groot dat je FiLMiC Pro (link) hebt geïnstalleerd. De video-app wordt veel gebruikt omdat je van alles en nog wat handmatig kan instellen. Maar zoals je ongetwijfeld hebt gehoord, is de iPhone XS-camera zo geavanceerd geworden dat veel zaken automatisch goed gaan. Ook onder slechte lichtomstandigheden. Lackey maakte een vergelijking, die je in onderstaande video kunt bekijken. Het eerste deel bestaat uit beelden die handmatig zijn bewerkt, het tweede deel komt rechtstreeks uit de camera zonder verdere aanpassingen.


Lackey is filmmaker en kleurexpert en vindt dat de verbeteringen in de camera niet onderschat moeten worden. “Apple, je brengt me in verwarring wat voor voodoo je hebt toegepast in deze telefoon.” Hij is in staat om ‘schone’ videobeelden te schieten bij erg zwakke lichtomstandigheden. Het bevatte bovendien meer kleurinformatie op donkeren delen dan bij eerdere iPhones. Vooral de dynamic tone mapping zou erg geavanceerd zijn, volgens deze filmmaker.

Ben je zelf filmmaker, dan kun je het best even Lackey’s blogposting lezen. Zo is de ruisonderdrukking zo goed, dat er geen artefacten meer te zien zijn. Normaal is dat wel zo. Ook op plekken waar hij normaal weinig detail en textuur verwacht, zijn de resultaten opvallend goed. De camera kiest betere instellingen dan hij zelf zou kunnen doen. “Ik denk dat je het beste resultaat krijgt als je de iPhone gewoon z’n ding laat doen”, aldus Lackey, die het idee heeft dat hij nog niet het maximale uit de camera heeft gehaald. Deze zelfbenoemde “complete controlfreak” heeft in ieder geval iets te doen.

iPhone XS Max low light

Filmmakers met iPhones

Het is niet zo vreemd meer dat filmmakers gebruik maken een iPhone. Zo schoot Steven Soderbergh zijn film ‘Unsane’ volledig op een iPhone 7 Plus. Zijn volgende film, het basketball-drama ‘High Flying Bird’, zal op Netflix te zien zijn is ook volledig met een iPhone gefilmd. Soderbergh zei eerder dat hij het fantastisch vond om met een iPhone te filmen en van plan was om dat ook bij toekomstige films te doen. ‘High Flying Bird’ werd in slechts twee weken opgenomen en nog geen drie uur later had Soderbergh al een eerste cut klaar.

Heb je nog geen iPhone XS (Max), dan kan het helpen om toch maar even FiLMiC Pro te installeren voor het beste effect. Maar dan moet je wel alles handmatig doen. En ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd geraakt dat je een iPhone XS Max moet hebben, dan vind je hieronder een greep uit het aanbod van de providers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.