Apple Books in iOS 12

BTW-tarief op ebooks gaat omlaag

Goedkoper boeken lezen op je iPad

Goed nieuws voor mensen die graag boeken lezen op hun iPhone of iPad: het BTW-tarief voor ebooks gaat omlaag. Je betaalt niet meer 21 procent maar slechts 6 procent op een digitaal boek. Dat hebben de Europese ministers van Financiën vandaag met elkaar afgesproken.

Momenteel is het nog scheef verdeeld als het om boeken en tijdschriften gaat. Papieren boeken en kranten vallen onder het lage BTW-tarief van 6 procent, terwijl je voor een digitaal boek 21 procent BTW betaalt. Daardoor kan het gebeuren dat het papieren boek veel goedkoper in de schappen ligt, terwijl daar relatief meer kosten voor gemaakt moeten worden. Dat gaat veranderen, al zullen we niet lang kunnen genieten van het 6 procentstarief. In januari wordt namelijk het lage BTW-tarief verhoogd naar 9 procent en dat geldt ook voor veel dagelijkse levensmiddelen zoals groente en fruit.

Ebooks naar lager BTW-tarief

Er bestond al langer een wens om de BTW gelijk te stellen in de hele Europese Unie. Er geldt nu een minimumtarief van 15 procent voor digitale boeken, terwijl er landen zijn waar het BTW-tarief voor papieren boeken en kranten zelfs nul is. Het wetsvoorstel om de tarieven gelijk te trekken is ingediend door de Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere. Volgens hem is gelijktrekken noodzakelijk, omdat de manier van lezen veranderd is.

Barrières slopen
“Als we serieus werk willen maken van de eengemaakte digitale markt, moeten we alle barrières voor toegang tot online content slopen”, zo meent Vandenkendelaere. Het is nog de vraag hoe snel de lagere BTW wordt ingevoerd. De Nederlandse staat zou zo’n 20 miljoen euro mislopen door de tariefsverlaging. Van de andere kant levert de verhoging naar 9 procent weer 3,1 miljard euro extra op voor de staatskas.

Boeken lezen kan sinds iOS 12 met de vernieuwde Boeken-app, het voormalige iBooks. Wellicht wordt het aanschaffen van boeken via de Books Store voor veel mensen dan ook aantrekkelijker, als de prijs lager uitvalt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 oktober 2018, 18:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen boeken, ebook

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.