BTW-tarief op ebooks gaat omlaag

Goedkoper boeken lezen op je iPad
Goed nieuws voor mensen die graag boeken lezen op hun iPhone of iPad: het BTW-tarief voor ebooks gaat omlaag. Je betaalt niet meer 21 procent maar slechts 6 procent op een digitaal boek. Dat hebben de Europese ministers van Financiën vandaag met elkaar afgesproken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Momenteel is het nog scheef verdeeld als het om boeken en tijdschriften gaat. Papieren boeken en kranten vallen onder het lage BTW-tarief van 6 procent (in 2019 9%), terwijl je voor een digitaal boek 21 procent BTW betaalt. Daardoor kan het gebeuren dat het papieren boek veel goedkoper in de schappen ligt, terwijl daar relatief meer kosten voor gemaakt moeten worden. Dat gaat veranderen, al zullen we niet lang kunnen genieten van het 6 procentstarief. In januari wordt namelijk het lage BTW-tarief verhoogd naar 9 procent en dat geldt ook voor veel dagelijkse levensmiddelen zoals groente en fruit.

Update 21 februari: Inmiddels blijkt dat het btw-tarief voor ebooks alleen omlaag gaat als deze op een fysieke drager verkocht wordt. Digitale boeken die via het internet worden gedownload, vallen nog onder het tarief van 21% btw. Zie meer info op de website van de belastingdienst.

Ebooks naar lager BTW-tarief

Er bestond al langer een wens om de BTW gelijk te stellen in de hele Europese Unie. Er geldt nu een minimumtarief van 15 procent voor digitale boeken, terwijl er landen zijn waar het BTW-tarief voor papieren boeken en kranten zelfs nul is. Het wetsvoorstel om de tarieven gelijk te trekken is ingediend door de Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere. Volgens hem is gelijktrekken noodzakelijk, omdat de manier van lezen veranderd is.

Barrières slopen
“Als we serieus werk willen maken van de eengemaakte digitale markt, moeten we alle barrières voor toegang tot online content slopen”, zo meent Vandenkendelaere. Het is nog de vraag hoe snel de lagere BTW wordt ingevoerd. De Nederlandse staat zou zo’n 20 miljoen euro mislopen door de tariefsverlaging. Van de andere kant levert de verhoging naar 9 procent weer 3,1 miljard euro extra op voor de staatskas.

Boeken lezen kan sinds iOS 12 met de vernieuwde Boeken-app, het voormalige iBooks. Wellicht wordt het aanschaffen van boeken via de Books Store voor veel mensen dan ook aantrekkelijker, als de prijs lager uitvalt.

Bekijk ook

Apple Boeken en Books Store: alles over het lezen van digitale boeken

Apple Boeken is Apple's digitale boekenapp. Met de gratis Boeken-app lees je ebooks die je hebt gekocht via Apple's Book Store of zelf hebt toegevoegd in een geschikt formaat.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 21 februari: Meer duidelijkheid over de verlaging van het btw-tarief bij ebooks toegevoegd.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.