Expansion slot utility 2.0

Apple’s Expansion Slot Utility is terug, speciaal voor de Mac Pro

Apple gaat in macOS Catalina de Expansion Slot Utility-app terugbrengen. Hiermee kun je je PCI-kaarten beheren en configureren. Het hangt samen met de nieuwe Mac Pro, die beschikt over acht PCIe uitbreidingssloten waar je extra componenten op kunt aansluiten.

Apple’s Expansion Slot Utility 2.0 is terug

De Expansion Slot Utility-app bestond jaren geleden al voor de eerdere ‘kaasrasp-versie’ van de Mac Pro, maar werd opgedoekt toen de cilindervormige Mac Pro niet meer uitbreidbaar was. Nu de nieuwe modulaire Mac Pro eraan komt heeft het zin om de app weer uit te brengen, zodat je je PCIe-uitbreidingsslots kunt beheren en de bandbreedte kunt regelen. Aanwijzingen dat de app terugkomt werden ontdekt in de nieuwste beta van macOS Catalina, die momenteel bij ontwikkelaars en publieke betatesters ligt.


Je hebt de app overigens niet nodig. Als je wilt dat de bandbreedte automatisch wordt toegewezen per PCIe-uitbreidingsslot, dan kun je het ook automatisch laten regelen. Wil je echter meer bandbreedte voor je grafische kaart, dan kan dat met de Expansion Slot Utility 2.0 geregeld worden.

Expansion slot utility 2.0

Vier van de PCI-express slots in het nieuwe model hebben een normaal formaat, drie zijn dubbelbreed en er is ook nog een half slot, waarin Apple’s eigen I/O-board gestoken is.

De nieuwe app werd ontdekt door ontwikkelaar Steven Moser, die er op Twitter over publiceerde. “Nieuwe tekenreeksen in de app wijzen erop dat je als gebruiker gewaarschuwd wordt als er kaarten in de Mac Pro niet optimaal geconfigureerd zijn. Ook krijg je suggesties waar je een specifieke kaart het beste kunt plaatsen”, aldus Moser. “Ook bevat een van de bestandsnamen een verwijzing naar ‘J160’, waarschijnlijk de codenaam voor de 2019 Mac Pro (J90 was de codenaam voor de 2013 Mac Pro).”

De tweede beta van Catalina bevat ook voorbereidingen voor de komst van Apple’s nieuwe beeldscherm, het Pro Display XDR. In de Instellingen-app zijn afbeeldingen van het scherm te vinden in staande en liggende stand.

Apple kondigde de 2019 Mac Pro eerder dit jaar aan op WWDC 2019. De krachtige Mac is gericht op professionele gebruikers die zware toepassingen willen draaien. Het biedt ook meer uitbreidingsmogelijkheden dan het vorige model, waarbij vorm belangrijker leek te zijn geweest dan praktisch gebruik. De Mac Pro komt nog dit naar op de markt, vermoedelijk in september of oktober.

Bekijk ook

Mac Pro 2022: dit verwachten we van Apple's professionele Mac

De Mac Pro is de professionele desktopcomputer van Apple. Lees hier alles over de verschillende modellen: de huidige Mac Pro uit 2019 en de aanstaande Mac Pro van 2022. Alles over prijs, functies, beschikbaarheid en meer lees je hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.