EU-voorstel maakt één Europese iTunes Store mogelijk

De Europese Copyright-commissie heeft een voorstel gemaakt voor muzieklicenties die voor heel Europa gelden. Hierdoor zou Apple makkelijker muziek in heel Europa kunnen aanbieden via iTunes.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iTunes EUDe Europese Copyright-commissie heeft nieuwe licentieregels voorgesteld, die het voor Apple mogelijk zouden maken om één iTunes Store voor heel Europa aan te bieden. Dit is op het moment nog niet het geval: ieder land heeft nu nog verschillende iTunes-winkels. Dit is vaak lastig voor kopers, omdat sommige aanbieders hun muziek in iTunes alleen in aparte landen uitbrengen wegens zeer selectieve licentie-afspraken.

Platenlabels moeten van de Copyright-commissie licenties gaan aanbieden die gelden voor heel Europa. Niet alleen de iTunes Store zal hier baat bij hebben: ook muziekdiensten zoals Spotify moeten dankzij Europese licenties makkelijker muziek in heel Europa kunnen aanbieden. Apple heeft samen met een aantal muziekdiensten in 2009 een pact gesloten, om de distributie van muziek in Europa te vergemakkelijken.

Op het moment gaat het nog om een voorstel. De Europese Unie moet deze eerst oppikken, voordat hij mogelijk verplicht wordt gesteld. Er wordt al een aardige tijd gewerkt aan de Europese licentiedeals: in 2008 begon de commissie al aan het voorstel.

Niet alleen de iTunes Store is op het moment nog land gebonden: ook de App Store verschilt per land. Dit is deels te wijten aan de diepe integratie van de App Store in de iTunes Store. In de App Store staat vaak ook andere gelicenseerde content, waar in het voorstel niet over wordt gerept. Of het voorstel voor Europese muzieklicenties ertoe zal leiden dat we in Europa naast één muziekwinkel ook één App Store krijgen is daarom niet duidelijk, maar we zijn hiermee wel een stap dichterbij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juli 2012, 19:31
Categorieën Apps, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes, licentie

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.