Reacties voor: EU gaat Apple’s verbod op ontwikkeltools van derden onderzoeken

De EU gaat onderzoek doen naar de vraag of Apple met het verbod op Flash en ontwikkeltools van derden de concurrentie niet onnodig benadeelt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 47 reacties

  1. Zou dan echt…?

    Nee……

    Toch?

  2. jeej, nog meer crApps in de appstore.. hou je bezig met andere zaken..
    hun product, hun keuzes, hun regels toch? snap het niet helemaal waarom mensen anders dan apple hier over moeten (/kunnen) beslissen

  3. Wat een onzin…. Alsof Apple iedere ontwikkelaar toegang MOET geven tot hun platform…

  4. Mooi, ik hoop dat flash naar de Idevices komt. 🙂

  5. Als Flash eindelijk beschikbaar word zou mijn vriendin erg blij worden, aangezien ze haar serie op tve volgt via flash video.

  6. Ik hoop dat met dit onderzoek dan ook rekening gehouden wordt met het feit dat Apple tegen bedrijven is die laders/kabels/en van alles nog wat maken zonder toestemming van Apple.

  7. kijk apple staat niet boven de wet dus als ze zich niet aan de regels houden dan zullen ze zich moeten aanpassen of uit europa vertrekken.

    maar het is nog maar een onderzoek eerst de resultaten afwachten voordat je moord en brand gaat gillen

  8. Ik ben het compleet eens met Makkiej, dit slaat dan ook gewoon nergens op.

  9. Als een App niet bevalt hoef je hem niet te downloaden…!!
    Waarom zou een Microsoft wel alles vrij moeten geven (neem bijvoorbeeld alleen al het browser-verhaal) en zou Apple dat niet hoeven??
    Hoewel ik een zeer tevreden iPhone gebruiker ben (deels ook zeker dankzij JB) vind ik dit niet anders dan terecht!

  10. Origineel geplaatst door sander
    Het gaat bij het onderzoek niet alleen om de ontwikkeltools waarmee je bijvoorbeeld een bestaande Flash-applicatie eenvo

    Omdat apple zelf niet boven de wet staat, iedereen dient zich er aan te houden.
    Als het microsoft was juichde iedereen het toe.

  11. Haha! Als de EU zich ermee gaat bezighouden, verwacht je dan maar al aan monsterboetes, Apple! Het zal buigen of barsten worden, net zoals bij Microsoft. De EU lacht niet met dergelijke concurrentiebeperkende regeltjes. Ik ben blij dat men eindelijk iets gaat doen aan het tirannieke iPhonebeleid van Apple. Ohja, aan de fanboys en -girls hier: jullie mogen Apple dan wel een goddelijke onderneming vinden, toch moet ook zij zich aan de geldende wetten houden 😉

  12. Goede zaak. Het slaat werkelijk helemaal nergens op waarom Apple apps gemaakt met Flash CS5 tegenhoudt in de appstore. En het argument dat je hiermee alleen kwalitatief slechte apps kan maken is ook onzin. De kwaliteit hangt helemaal van de bekwaamheid van de programmeur af. Met Xcode kan je namelijk ook troep maken. Er staan legio voorbeelden daarvan in de appstore.

  13. @dirk:
    Net alsof er een wet is waarin staat dat mobiele apparatuur ondersteuning moet hebben voor Flash.

  14. ik begrijp het eigenlijk niet goed:

    ieder bedrijf mag toch zijn eigen produkten beschermen.
    trouwens ze geven toch aan met welke andere middelen de derde partyen mogen werken en daar is er wel een bepaalde keuze.

    apple mag/moet maar voet bij stuk houden!
    werkt perfect e zou het niet anders willen

  15. @Raymond:
    Alsof je daar vanaf hangt? Als dat de drempel moet zijn om een iPhone bjiv. wel of niet te kopen. Poeh…
    Waarom mis je flash? Stoor me er totaal niet aan. Wat voor meerwaarde heeft het of een iPhone?

  16. Apple wilt een systeem met apps die werken, geen windows achtige piepzooi

  17. Hoo ja.. Waneer gaat die zever over flash op de iPhone eens stoppen? FLASH OS LELIJK en ik mis het niet op men iPhone of iPad
    Iedereen weet dat Apple zelf een developer kit verkoopt en dat Apple zijn eigen regels gebruikt en zo de controle wilt houden over wat er in hun winkel komt. Het is al zeker 2 jaar het zelfde geween over Apple.

    De iPhone en iPad gebruikers hebben geen flash nodig!!!

  18. Flash sucks….

    Heb het uitgeschakeld op mijn mac in safari. Wanneer ik het aan heb staan, gaat de cpu stukken omhoog. Dus het zelfde effect zal ook op de iphone zijn. Waarmee de batterij sneller op zal raken.

    Dus voor mij geen flash rommel

  19. Apple doet niks anders dan de concurrentie tegenhouden om zelf zoveel geld te halen uit de gebruikers. Ze zijn geen haar beter dan ms. De producten gaan ook richting dat niveau.

  20. Waarom is het altijd alleen Apple die onderzocht word? Apple is de ontwikkelaar van de iphone, het is hun product dus dan is het ook hun keuze wat ze toelaten en wat niet. De consument weet van te voren dat ze geen flash hebben, dus waarom moet het onderzocht worden? En functies van derden doen je iPhone niet altijd goed. Nee ik snap het niet, wat heeft de regering met Apple’s producten te maken..

  21. Origineel geplaatst door Florens
    De consument weet van te voren dat ze geen flash hebben

    Misschien even lezen voordat je post. Dit heeft niks met het niet ondersteunen van flash te maken en ook niet met de consument die ergens problemen mee heeft.

    Het gaat dus om programmeren in flash en dan je app kunnen uitbrengen in de App store. Ik kan het best begrijpen dat Apple dat niet toe laat, als dit ervoor zorgt dat er heel veel zooi aan applicaties wordt tegen gehouden.

    Het programmeren in Xcode zorgt er alleen maar voor dat er een bepaalde standaard wordt behouden, wat ik juist erg fijn vind om te gebruiken op de iPhone.

  22. 1 van de belangrijkste redenen waarom het lekker stabiel en veilig is, komt hierdoor in gevaar. Ik hoop niet dat Apple gedwongen wordt het kind met het badwater weg te spoelen!

  23. @Falconey:
    Zet je apple fanboy zonnebril maar even af.
    Er zijn wetten die innovatie bevorderen. Het onderzoek kijkt of dit erbinnen valt of niet.

    Er is ook nog geen uitslag van het onderzoek. kan ook best zijn dat apple in het gelijk staat.

  24. Dus als ik een vw diesel in een fiat panda wil, moet dat dus kunnen.
    Op een gewone pc draait toch ook geen Mac OS? Wil je zonodig Flash dan koop je toch een HTC ofzo.

  25. Voor een PS3 of Wii moet je toch ook een speciaal SDK aan schaffen om je games op te kunnen maken of ze te kunnen testen.

    Je kan een leverancier niet verplichten die SDK ondersteuning voor elke computer platform geschikt te maken.
    Als je native wil testen is de Mac nu eenmaal het platform om de SDK voor de iPhone, iPod Touch en iPad te maken en teste
    Met de Wii SDK ga je ook geen PS3 games maken omdat de PS3 nu toevallig ook een bewegingssensor ondersteund.

    Hier hoor je dan toevallig niemand over maar het is exact de zelfde kwestie.

  26. Snap niet dat mensen zeggen flash sucks?
    Ik mis flash enorm op iPhone en iPad er zijn nu 4 sites die dagelijks gebruik niet kan gebruiken en de grootste is gamesquare waar ik online klaverjas en ik baal hier enorm van dus laat de keuze aan mensen zelf of ze ja/nee flash willen installeren op hun device

  27. Je vriendin kan die zelfde serie waarschijnlijk ook gewoon op DVD kopen.

    @Raymond:

  28. @alchemist:

    Een bekwame programmeur kan in de Apple SDK meer APIs gebruiken die specefiek voor de iDevices gemaakt zijn dan in een SDK van een derde partij.

    Daarmee heeft die bekwame programmeur minder werk te doen en de garantie dat alles werkt op zowel de iPod touch, de iphone als de iPad. Apple heeft dus alle kopzorgen al uit de weg genomen door een SDK te maken die je alle mogelijkheden bied die Apple toestaat.

    Blijkbaar kan je er meer mee en zo nu en dan word er wel eens wat geweigerd.
    Maar dat zal niets anders zijn wanneer Apple de eigen SDK verplichting opschort. Verder ben ik het met knekkie eens.

    Waarom zou je uberhoubt je eigen ontwikkeltools willen gebruiken als je ook de tools kan gebruiker die er voor bestemd zijn. Ze zijn gratis nhet enige offer dat je maakt is het aanschapffen van een Apple computer voor het kunnen ontwikkelen voor de iDevices. Daarna kan je je gang gaan en lekker ontwikkelen. Als je app straks aanbied voor de store moeten ze aan eisen voldoen maar dat is met elke winkel.

    Kijk maar naar de EU. Die liet een hele tijd geen kromme komkommers binnen omdat die niet in de schappen passen. Die komkommers werden vernietigd.

    Al die controle drift is natuurlijk niet altijd goed te praten maar het gebeurt overal. Jammer dat alleen de bedrijven die hip en belangrijk zijn er zo op gepakt worden. Als er echt iets tegen de wet in gedaan word is het een ander verhaal.

    Een wii game onwikkel je ook met de daarvoor bestemde SDK. (als je wil dat alles optimaal werkt tenminste) Met de wii SDK een PS3 game ontwikkelen lijkt mij een crime. Maar dat moet volgens jullie dus gewoon kunnen? En daar moet de ontwikkelaar van het game platform zelf aansluiting voor maken zodat jij als luie ontwikkelaar gewoon je oude SDK unit kan gebruiken voor meerdere platforms?

    Beetje krom.

    Als je native ontwikkeld dan werkt het testen ook het best op de native SDK test middelen. Als je dat allemaal vrij gooit dan is de kans aanwezig dat de applicatie op jou SDK perfect werkt maar op die van Apple niet. Iedereen gaat dan naar elkaar wijzen en de eindgebruiker is alsnog de dupe. Plus hetkost je je naam als er slechte spullen te koop zijn voor jou producten.

    Ik snap heel goed waarom apple zijn kwaliteit wil waarborgen. Ook op de gebieden waar apple minder of geen controle over heeft.

    Miljarden boetes daar schiet je niks mee op.
    apple is eigenwijs genoeg om dan gewoon te stoppen met uitleveren in zulke landen. Ze verdienen aan alleen in Amerika al meer dan de helft van hun omzet.

    Ze hebben de eu echt niet nodig. Daarnaast hebbenze nog voolop kansen in het oosten. China is een groei markt.

  29. Origineel geplaatst door Florens
    Waarom is het altijd alleen Apple die onderzocht word? Apple is de ontwikkelaar van de iphone, het is hun product dus dan is het ook hun keuze wat ze toelaten en wat niet. De consument weet van te voren dat ze geen flash hebben, dus waarom moet het onderzocht worden? En functies van derden doen je iPhone niet altijd goed. Nee ik snap het niet, wat heeft de regering met Apple’s producten te maken..

    Volgens mij ben je niet helemaal bij…….kijk eens naar Microsoft en Intel.
    Apple is juist degene die buiten schot is gebleven. Als Microsoft zo zou werken als Apple waren de miljardenboetes niet te overzien.
    Laat de EU nu Apple maar eens aanpakken. Tot nu toe hebben ze met 2 maten gemeten.

  30. Origineel geplaatst door de schrijvende rechter
    Apple is juist degene die buiten schot is gebleven. Als Microsoft zo zou werken als Apple waren de miljardenboetes niet te overzien.

    Omdat ze ook niks doen wat verboden is.

    Laat dat onderzoek maar komen.

  31. Origineel geplaatst door Pim Brussee
    Dus als ik een vw diesel in een fiat panda wil, moet dat dus kunnen.Op een gewone pc draait toch ook geen Mac OS? Wil je zonodig Flash dan koop je toch een HTC ofzo.

    Als ik een vwdiesel in een panda wil plaatsen kan dat. Sterker ik weet dat er en panda is met een V8 erin.
    Op een gewone pc draait geen MacOs…nee dat klopt…omdat je anders door Apple voor de rechter gedaagd wordt. Het is wel mogelijk en er is zelfs een leverancier geweest die zulke systemen verkocht zodat mensen een betaalbaar systeem konden kopen. Niet iedereen heeft geld voor de woekerprijzen van Apple.
    Helaas mogen pc fabrikanten mensen niet verplichten om windows op hun systeem te zetten maar mag dat wel met het MacOS.
    Dat is meten met 2 maten, koppelverkoop mag bij Apple wel maar bij Microsoft niet.
    En als je de EU vraagt naar de reden daarvan is het alleen de grootte van Microsoft die voor het onderscheid zorgt. Ik heb hier zelf met de EU over gemaild. In tegenstelling tot de Nederlandse Overheid die nooit antwoord, geeft de EU altijd een heel net uitgebreid antwoord als je wat vraagt.

  32. Origineel geplaatst door Joost
    Wat een onzin…. Alsof Apple iedere ontwikkelaar toegang MOET geven tot hun platform…

    Apple bezit je aangekochte platform niet.. jij bezit je iPhone zelf!

  33. Waar ik me keer op keer over verbaas is dat zodra het woord “flash” valt er een aantal gigantisch in de vlekken schieten en de vreemdste argumenten verzinnen om het maar vooral niet te willen/toe te laten op de iPhone. Is dit een uit de hand gelopen Steve Jobs adoratie ofzo? Hebben jullie posters van de man boven het bed? Zijn er mensen die onder een Apple dekbed slapen?

    Wat is er in hemelsnaam op tegen om flash als een downloadable plugin beschikbaar te maken zodat iedereen de vrije keuze heeft om dit wel of niet op de iPhone te zetten? Schei er aub mee uit om te beslissen voor een ander.

  34. @de schrijvende rechter:

    Hmm, als je het zo gaat bekijken, dan zie ik weer een Marxistische wereld terug komen….

    Dan moet je dus PS3 games op een Nintendo kunnen spelen, en visa versa (Zijn ook twee grote bedrijven), moet je dus een BMW met een Lada moter kunnen bestellen (Zijn toch ook twee grote bedrijven), moet je AH eigen merk bij de Aldi kunnen kopen (Weder niet de kleinste bedrijven), enzovoort, enzovoort.

    Nee meneer de rechter. Uw vergelijking (V8 in Panda) en motivatie klopt niet helemaal. En het geval van Microsoft is een andere vergelijking, en was niet zozeer op inovatie gericht, maar meer op ‘onderhandse’ deals tussen bepaalde partijen.

    Er zullen altijd welles/nietes discussies hier over komen, maar ik mijn ogen leven we nog (gelukkig!) in een kapitalistische wereld, waarbij juist innovaties en intellectueel eigendom ervoor zorgen dat bedrijven geld binnen krijgen, en dit weer in verdere innovatie en ontwikkeling stoppen. Natuurlijk lijkt de ‘open source’ en openstandaarden gedachte heel erg mooi, maar uiteindelijk brengt het bar weinig brood op de plank, en blijft het ‘support’ en ‘garantie’ verhaal altijd een groots probleem in diezelfde opensource wereld.

    Nee, geef mijn maar lekker een gesloten systeem, waarbij ik ervan uit kan gaan dat het werkt zoals bedoeld, en waarbij je ook 1 partij ter verantwoording kan roepen als er daadwerkelijk iets mis is met je ‘device’.

    De praktijk zal iedereen nu toch wel geleerd hebben in de afgelopen decennia dat juist de gesloten systemen het meest betrouwbaar zijn, en dat juist de open systemen altijd wel links of recht een ‘compatibiliteits’ probleempje hebben, software matig en hardware matig.

    En natuurlijk kun je stellen dat een gebruiker zelf moet kunnen beslissen of het door hun gekocht product ‘open’ of ‘gesloten’ moet zijn, maar we weten allemaal waar dat uiteindelijk eindigt zodra er iets niet werkt zoals gedacht (bricked iPhone na jailbreak, enzo, enzo). Maar wees reeel. De gebruiker KAN zelf kiezen voor open of closed. Koop geen iPhone, maar een Android phone, en voila… Laat Apple lekker gesloten zoals ze altijd al zijn geweest, en bewonder en geniet van hun producten, ipv hun hele bedrijfsfilosofie te willen wijzigen.

  35. @Florens: Nooit gehoord dat microsoft megaboetes moest betalen aan mevr. kroes en het browser keuzescherm dus het is echt niet allen je heilige appletje

  36. @Apple740:
    Veel, zo niet alles, wat in flash kan, kan ook met andere modernere methodes gemaakt worden.

    Het grootste voordeel van flash is dat het op (bijna) alle platformen werkt, niet geweldig maar meestal wel op acceptabele snelheid.

    Het grootste nadeel van flash is dat het op alle platformen werkt en dus het minst technisch ontwikkelde platform als standaard aangehouden wordt. Want als de ontwikkelaar specifiek voor het iOS wil ontwikkelen kan hij dat net zo goed, zo niet beter, doen in xCode.

    Ik zit (op OS X) niet te wachten op programma’s die hetzelfde werken als onder windows, want de besturing is anders dan gebruikelijk onder OSX.

    En op iOS wil ik geen android, symbian of windowsmobile look-alike programma hebben.

    Je kiest (hopelijk) voor het unieke bedieningsconcept van een iPhone en niet voor een one-size-fits-all kloon.

  37. Het is mooi dat er daar nu naar gekeken. Ik blijf er alleen erbij dat flash niet op de idevices hoeft, omdat je al een app store hebt. Daarin kan misschien wel een flash, maar het moet er wel duidelijk erbij staan dat het flash is en iets langzamer kan zijn.

  38. Origineel geplaatst door Falconey: @dirk:
    Net alsof er een wet is waarin staat dat mobiele apparatuur ondersteuning moet hebben voor Flash.</

    Nee, het gaat erom dat er mededingingsregels zijn die bepalen dat je bepaalde dingen NIET mag doen.
    Wacht eerst maar eens de resultaten van het onderzoek af.

  39. En fart apps zijn goed op een iphone , meer dan 1000 versies , deze zijn slecht maar kun wel op onze ios 4 komen , apple en jobs liever waardloos apps

  40. Als de EU zich hier echt in gaat moeien en Apple gaat verplichten om dit toe te laten verhuis ik naar buiten Europa. Dat die zich eens met iets belangrijk bezighouden ipv met dingen zoals choco gelijkstellen met tabak wegens teveel suiker. Het browserscherm is een heel ander verhaal: hier kreeg de concurrentie (die officieel toegelaten was) geen kans omdat internet explorer helemaal verankerd zat in het OS en niet volledig te verwijderen was. Hierdoor kreeg je als je in windows soms iets aanklikte toch nog een internet explorer scherm waardoor veel consumenten hun alternatieve browser weer verwijderen omdat ze die eerste toch niet volledig konden verwijderen.
    Bij Apple is het duidelijk: zij laten gewoon geen alternatieven toe op hun systeem hun keuze dus geen oneerlijke concurrentie want er is er geen. Of gaan ze LG verplichten om hun TV te leveren met het besturingssysteem van Philips? Ik dacht het niet. Ze weten het bij de EU volgens mij zelf niet meer zo goed. 😉

  41. Origineel geplaatst door FD
    Natuurlijk lijkt de ‘open source’ en openstandaarden gedachte heel erg mooi, maar uiteindelijk brengt het bar weinig brood op de plank, en blijft het ’support’ en ‘garantie’ verhaal altijd een groots probleem in diezelfde opensource wereld.

    Onzin van de bovenste plank.
    De nazorg van Apple als een app niet werkt of crasht is nihil.
    Er wordt bij het goedkeuringsproces niet eens gekeken of er een trojan inzit.
    Waar het om gaat is de vraag of Apple “aanzienlijk marktoverwicht” heeft danwel een eigen markt heeft gecreëerd. In dat geval is het terecht dat monopolievorming tegengegaan wordt.
    Los daarvan is het onhandig om Flash te verbieden omdat het op 80% van de commerciele websites gebruikt wordt en dat je batterij daar niet tegenkan is lulkoek.
    Laat de gebruiker zelf beslissen.

    http://modmyi.com/forums/iphone-news/717982-flash-ios-official-comexs-frash-project.html

  42. Origineel geplaatst door Jan Luttelgast
    Los daarvan is het onhandig om Flash te verbieden omdat het op 80% van de commerciele websites gebruikt wordt en dat je batterij daar niet tegenkan is lulkoek.

    Dat je batterij hier niet tegen kan is geen lulkoek. Op mijn MacBook Pro haal ik de beloofde 7uur batterij als ik gewoon mail, documenten lees en surf met Flash uitgeschakeld. Als ik ga surfen met flash aan is dit bijna 2 uur minder. Dan wil je, je zelfs niet afvragen wat voor invloed dit heeft op de batterij van zoiets als een iPhone of eender welke vergelijkbare smartphone.

  43. Origineel geplaatst door nibs
    En fart apps zijn goed op een iphone , meer dan 1000 versies , deze zijn slecht maar kun wel op onze ios 4 komen , apple en jobs liever waardloos apps

    goed verhaal

  44. @niels:
    Het gaat bij kwaliteit van een app om de bouw er van. Niet wat de app voorsteld

    Een fart app is crapp maar als je hem maakt met de SDK van Apple crasht ie in ieder geval niet.

    Ook niet wanneer Apple het iOS
    Aanpast.

    Dat kan apple niet garanderen wanneer je een andere
    SDK gebruikt hebt omdat die is afgestemd op een oudere versie van de het iOS.

  45. Als Apple al die SDKs van derde optimaal wil laten samenwerken zodat deze is afgestemd op het laatste iOS dan vertraagt dat de progressie vanhet platform.

    Waarom?

    Stel dat Apple andere bedrijven zou toestaan om met hun eigen ontwikkel software iPhone apps te laten maken dan duurt hetlanger voor iedereen de koppen de zelfde kant op heeft. Apple moet aan iedereen eisen gaan stellen waarvhun SDK aan moet voldoen.
    Dat vertraagt de ontwikkeling van het platform en dan loop je sneller achter op de concurrentie.

    Apple doet hier helemaal niks fout mee.
    laat de EU zijn onderzoek maar starten. Daar gaan een hoop belasting centen in rook op voor ze tot die zelfde conclusie gaan komen maar dan is hetwel voor eens en voor altijd duidelijk. Het gezeur is er gewooon omdat iedereen een graantje wil meepikken ook daar waar Apple dat niet toestaat.

  46. @Jan Luttelgast:

    Je mag mijn bevinding over open source onzin vinden, maar dan verwijs je dus ook Flash als closed source ontwikkel omgeving af, terwijl je later weer beweerd dat je juist Flash toe moet laten… Wat wil je nu zeggen?

    En verder… Mensen KUNNEN gewoon kiezen. Niemand verplicht ze om een iPhone te kopen. Koop een andere smartphone, voor mij apart een kloon uit china, en ga er lekker het OS opdraaien wat je wilt.

    Maar daar zit hem nu juist het probleem toch? Je wilt EN de stabiliteit en apps uit de appstore van Apple, EN toch alles open en vrij toelaten. En laten die twee dingen nu juist niet samengaan. Je wilt legalisering van jailbreak, maar ook dat het apparaat altijd werkt zoals Apple het beloofd ZONDER Jailbreak. Je wilt jailbreak EN garantie van Apple. Sja… het leven gaat toch echt om keuzes.

    Nogmaals, laat iPhone de iPhone, en lekker in een closed en controlled omgeving draaien, dan blijf ik hem kopen en gebruiken.

    Voor de mensen die hier niet mee kunnen leven, zijn er volop andere mogelijkheden, waaronder de Android.

    En Apple heeft geen markt monopolie, zoals sommige beweren. Een iPhone is gewoon een smartphone, en er zijn vele andere smartphones, waarbij RIM zelfs nog marktleider is (met notabene ook een closed OS… go figure…)

  47. @FD:

    Helemaal mee eens.
    Mensen zijn helaas blind en geven af op wat ze tegen komen zonder verder te kijken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.