EU gaat Apple’s verbod op ontwikkeltools van derden onderzoeken

De EU gaat onderzoek doen naar de vraag of Apple met het verbod op Flash en ontwikkeltools van derden de concurrentie niet onnodig benadeelt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

interoperabiliteitDe EU gaat onderzoek doen naar de keuze van Apple om geen applicaties toe te staan die met tools van derden zijn ontwikkeld. Dat verbod kwam het meest in het nieuws vanwege het verbannen van Adobe’s Flash-ontwikkeltools en zogenaamde ‘cookie cutter tools’, waarbij je met één raamwerk honderden apps kunt maken. Afgelopen juni begon de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) al zo’n onderzoek naar de geslotenheid van iOS. Het draait erom of Apple de concurrentie benadeelt door externe technologie te verbieden.

Het gaat bij het onderzoek niet alleen om de ontwikkeltools waarmee je bijvoorbeeld een bestaande Flash-applicatie eenvoudig kunt omzetten naar een iPhone-app, maar ook om het verbod op Flash zelf. Het onderzoek gaat vier tot zes maanden in beslag nemen. De EU legt via het Digital Agenda-initiatief meer nadruk op technologie en de interoperabiliteit daarvan. Het doel is om voor 2020 Europa klaar te maken voor de digitale revolutie, in de vorm van beleid en maatregelen.

Begin dit jaar bracht Apple een statement naar buiten waaruit duidelijk werd dat Flash niet op de iPhone en andere iOS-apparaten zou worden toegestaan. Steve Jobs verdedigde zijn standpunt in een open brief onder de titel ‘Thoughts on Flash’. Hij meent dat Flash een gesloten systeem is, dat belangrijke technische beperkingen heeft en niet geschikt is voor touchscreen-apparaten. Een extra laag software van een derde partij zou de ontwikkeling van het iOS-platform vertragen en zou volgens Jobs ook applicaties van lage kwaliteit opleveren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2010, 11:58
Categorie Apple
Onderwerpen apple, europa, flash

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.