Reacties voor: Eerste Kamer krijgt iPad

De gehele Eerste Kamer in Den haag wordt voorzien van een iPad. Het tablet wordt ingevoerd om te besparen op de koerier en de papierstapel, maar moet ook helpen tegen het stoffige imago van de Senaat.
Lees het complete artikel → Eerste Kamer krijgt iPad
Bart Breij -

Reacties: 40 reacties

  1. Als de beveiliging maar goed is…

  2. Daar kunnen ze in België een puntje aan zuigen …heuu .. tis nog waar ook … we hebben helemaal geen regering :-/

  3. Ben hier zelf ook bezig om digitaal vergaderen in te voeren bij een ziekenhuis. Zou te achterhalen zijn welke app(s) ze gebruiken?

  4. Wij gebruiken Goodreader hiervoor. Met de desktop app. kunnen de documenten op de iPad gezet worden of via een intern SFT protocol de documenten op een plaats worden neer gezet waar ze deze kunnen downloaden.

    Maar ik ben ook benieuwd wat ze voor app. ze gaan gebruiken.

  5. Ah mooi, dus over een jaar gaan we minder belasting betalen?

  6. Ik wil niet veel zeggen… Maar daar gaan onze belastingcenten. Iedereen maar bezuinigen en de kamer gewoon allemaal een iPad geven. Dat is mooi uitleggen dan of hoeven die niet te bezuinigen?

    Enne, gaat de koningin nu ook de troonrede doen vanaf een iPad? Dat zou pas besparing zijn 🙂

  7. Origineel geplaatst door bone
    Ah mooi, dus over een jaar gaan we minder belasting betalen?

    Ja, zo dacht ik er ook direct over 🙂

  8. En de beschermhoesjes met logo, naam en tekst voor de iPad’s van de Eerste Kamer zijn geleverd door My Sleeve.

  9. @Richard Verolme: Ik zou even contact opnemen met het bedrijf PDC (www.pdc.nl). Zij verzorgen de informatievoorziening voor de Eerste Kamer en de verenigde kamers der Staten Generaal. Volgens mij zijn zij ook de stuwende kracht achter dit project.

  10. Hahah ik weet niet wat voor uitvoering ze hebben, maar de eerste kamer heeft 75 leden en dat deel je door 150.000€ dat is gewoon 2000€ p.p. Al zijn het misschien meer mensen het blijft duur xD

  11. @Richard Verolme:
    Hoi Richard,
    Wij, I-FourC, zijn momenteel in de afrondende fase van de ontwikkeling van een app om digitaal te vergaderen. Eind deze week zal de release zijn van de app “Personal File”. Met deze app kun je vanuit je virtuele archief documenten naar je ipad downloaden naar je persoonlijke dossier. Je kunt het dossier inkijken, bewerken en opmerkingen bijzetten. Je kunt me voor meer informatie mailen op k.timmermans@i-fourc.com Graag hoor ik of ik je meer informatie kan geven.

    Met vriendelijke groet,
    Kenneth

  12. @Harry: Om al dit soort opmerkingen maar voor te zijn: uiteraard kosten die ipads bij elkaar geen anderhalve ton. Er gaat een complete informatiesysteem op basis van een content management systeem achter schuil, waarbij kamerleden snel de benodigde documenten op basis van persoonlijke voorkeuren op hun tablet kunnen oproepen

  13. Origineel geplaatst door marcIk wil niet veel zeggen… Maar daar gaan onze belastingcenten. Iedereen maar bezuinigen en de kamer gewoon allemaal een iPad geven. Dat is mooi uitleggen dan of hoeven die niet te bezuinigen?Enne, gaat de koningin nu ook de troonrede doen vanaf een iPad? Dat zou pas besparing zijn

    Misschien is het een hele shock voor je, maar in de Kamer werken ze ook al even met computers. De ganzeveren worden al een tijd niet meer verstrekt. Kostte destijds ook een aardige duit, maar onze vertegenwoordigers moeten zo af en toe ook met hun tijd mee gaan.

    Een iPad van de zaak is geen speelgoed! Denk nou eens na, denk je nu echt dat ze de hele dag Angy Birds gaan spelen en filmpjes kijken van jouw belastinggeld?

  14. Denk nou eens na, denk je nu echt dat ze de hele dag Angy Birds gaan spelen en filmpjes kijken van jouw belastinggeld?

    Nee, dat snappen die ouwe senatoren niet eens … Die gaan nog op zoek naar de muis om de iPad te bedienen 😉

  15. @Richard Verolme: De app werd door Sogeti ontwikkeld.

  16. … herkenbaar aan de voorgeïnstalleerde app “Mijnenvegen”.

  17. heeft de eerste kamer de aanbestedingsprocedure juist doorlopen ??

    grinnik grinnik 🙂

  18. Ik lees vanmorgen in de krant dat er veel te weinig geld bij hetkabinet is om alles te behappen. De werkeloosheid was hoger uitgekomen dan als ze dachten. Wij moeten de eigen bijdrage voor zorgverzekering betalen. Vorig jaar 165 euro, dit jaar 170 euro en wat zal 2012 aan eigen bijdrage zijn. Hoeveel medicijnen moet je niet zelf betalen. Als je is nagaat hoeveel mensen er wel niet in de eerste kamer zitten X het aantal ipads die hiervoor aangeschaft zijn!!!!
    Wij betalen ons groen en geel aan belastingen. Daar gaat ons geld. Tenslotte betalen wij als burger de iPad voor deze leden. Zal de koningin en aanhang ook wel een iPad moeten hebben. Heb echt medeleide met deze mensen. Ze verdienen een top salaris waar wij ons de schampus voor moeten werken.de pesioenen worden steeds lager en lager.
    Waar moeten wij als nederlandse burgers naar toe met dit kabinet.straks zitten we allemaal aan de geelhonger.

  19. Het is niet bekend welke uitvoering van de iPad 2 in de handen van de kamerleden belandt.

    Gezien de foto’s op nu.nl van vandaag (http://media.nu.nl/m/m1ezuneate45_700.jpg) is het in ieder geval een 3G-versie…

  20. @fluisteraar Ongelofelijke zuurpruim. Wat denk u dat het kost om alle stukken op papier uit te draaien en bij de 75 leaden van de eerste kamer te krijgen? Nu worden daar tonnen papier voor gebruikt en heb je enorme kosten aan logistiek om het bij de bestuurders te krijgen. Zoals gemeld in het stukje verdient deze investering zich binnen een jaar terug. Dat betekent dat volgend jaar € 150.000 verdient wordt. Op zich wel vervelend dat u zo’n zwaar leven hebt…

  21. @Jeroen
    Toch heeft fluisteraar wel een heeeel klein beetje gelijk. (SP mode on)Principieel is het niet helemaal uit te leggen dat deze mannen al vaak veel geld hebben verdiend in het verleden, nu een fiks salaris verdienen en dan wordt de iPad ook nog door het volk gesubsidieerd(SP mode off).

    Ik weet dat het kosten bespaart en blablabla maar hoe goed zou het zijn als ze een voorbeeld zouden stellen en zeggen.. het gaat slecht met het land, iedereen bezuinigd flink..wij kopen zelf wel een iPad (is een lachertje voor ze) en laat die stukken maar komen.
    Ik vind..net als fluisteraar indirect..dat ze een verkeerd signaal afgeven. Ik gebruik mijn prive iPad ook zakelijk. Gaat ook niet zo best met het bedrijf hier en wil ze niet verder met kosten opzadelen.

  22. @marcoooo:

    De leden van de eerste kamer zouden idd waarschijnlijk zonder veel pijn een iPad kunnen kopen en deze gebruiken in de eerste kamer. Maar hoe moet je dan omgaan met de security van de iPad’s, nu worden ze verstrekt en kun je zelf het level van beveiliging instellen. Indien de iPad van de persoon zelf is wordt dit natuurlijk een stuk moeilijker.

  23. Nu nog alle scholen. Ik krijg ook maandelijks stapels papier op school… Kan perfect vervangen worden door iPads, maarja, dat kost natuurlijk een hele boel.

  24. …. het gaat slecht met het land…. haha… iedereen die dit leest doet dit waarschijnlijk van een ipad! wat gaat het toch slecht met ons 🙂

  25. Origineel geplaatst door Jeroen
    @fluisteraar Ongelofelijke zuurpruim. Wat denk u dat het kost om alle stukken op papier uit te draaien en bij de 75 leaden van de eerste kamer te krijgen? Nu worden daar tonnen papier voor gebruikt en heb je enorme kosten aan logistiek om het bij de bestuurders te krijgen. Zoals gemeld in het stukje verdient deze investering zich binnen een jaar terug. Dat betekent dat volgend jaar € 150.000 verdient wordt. Op zich wel vervelend dat u zo’n zwaar leven hebt…

    helemaal eens ware het niet dat er veel echte vergadertijgers in de 1e kamer zitten en die houden van aantekeningen maken naast de stukken etc, ben er toch bang voor dat veel zullen kiezen voor en en dus ipad binnenkomen en dan personeel opdracht geven voor een papieren versie te zorgen, hoop het niet maar verwacht het wel

  26. we moeste bezuinigen toch… ? dag dag 1.5 ton aan geld -_-

  27. Dat nu de eerste kamer in navolging van de tweede kamer en zovele gemeentes, ziekenhuizen scholen, banken etc. etc. allemaal kiezen voor de iPad onderstreept nog eens de gigantische voorsprong van Apple op de vele Android aanbieders. Hardwarematig zijn er inmiddels al wel goede Android apparaten maar in combinatie het gebruikersvriendelijkere OS en ca. 100 x zoveel tablet apps maakt dat de iPad nog heel lang deze nieuwe markt zal blijven overheersen en sowieso altijd de grootste aanbieder zal blijven. Steeds vaker blijken andere fabrikanten alleen via prijsdumping nog enigszins in staat te zijn om van hun voorraden af te komen.

  28. Terugverdienen vind ik een beetje raar gebruik van terminology. Want uiteindelijk blijven het uitgaven, er wordt nergens op verdiend, enkel bespaard. Nu is nog maar de vraag hoe effiecient het parlement hiermee kan werken, en dan nog de verhoogde risico’s omdat ipads mobieler zijn, dus makkelijker gestolen kunnen worden, dat gaat met papier ook natuurlijk vrij makkelijk. Maar een crimineel zal in eerste opslag op fysieke waarde oordelen. Ik vind het eerder “hip” van het parlement dan progressief. Als we echt over vooruitgang willen spreken moeten we die rimpelsauriers van de 1e kamer gewoon afschaffen, dynamische politiek met deugdelijke inspraak! Het lijkt me ook dat er een reden is dat Nederland het enige parlement van Europa is dat het zo gaat uitvoeren. En wat is er mis met een laptop? Die bestaat ook al tijden maar daar is nooit naar overgestapt. En met hun salaris kon er gemakkelijk zelf 1 aangeschaft worden als betreffende parlementarier liever AngryBirds speelt tijdens een vergadering.
    Chapeau overheid!

  29. de iPad is nogsteeds een consumenten produkt. Ik vind het bezwaarlijk dat men niet nog 1 jaar wacht, want dan zijn er veel meer tablets op de markt. En waarom kiest men niet voor e-readers met WIFI? Papier zal niet 100% verdwijnen. De infrastructuur en iPads moeten ondersteund en onderhouden worden. Allen hebben energie nodig. Een aantal FTE’s erbij. Dan maar even niet vooruitstrevend, maar wel nog kosten besparend werken. En het verhaal over de kosten van papier, dat wodt allemaal gerecycled. Apple is een van de minst ‘groene’ IT bedrijven. En ik dacht dat men EU moest aanbesteden? Maar wel bezuinigen op cultuur. Best hypocriet!!

  30. Binnen een jaar terugverdiend?! Jaja, dat is wat men nou naar het doel toe rekenen noemt. Bij extreem veel papier verbruik is de terugverdientijd minstens 2 jaar, normaliter nog langer. Maar na 2 a 3 jaar zijn de ipads waarschijnlijk al weer aan vervanging toe. Daarnaast heeft een ipad behalve voordelen ook nog eens nadelen. Per saldo zal men niets besparen, maar het ook niets / weinig kosten.

    Men moet niet alleen de aankoopkosten vergelijken met ALLE kosten die met papier gemoeid zijn; men moet ook alle kosten bekijken die met een Ipad gemoeid zijn, en dan valt de berekening wel anders uit…

  31. Leuk voor de leden van de Kamer. Helaas moet ik het zelf betalen. Een aantal jaren geleden was er het PC- plan. Kon je je PC regelmatig upgraden. Misschien een idee om nu het iPad-plan te lanceren. Elk jaar het nieuwe model voor minder. 🙂

  32. Nou nou, eenmaal 1 euro of minder per nederlander om die ipads te betalen, als we er uberhaupt voor betalen. Daar gaat je geld.

  33. Wat een gezeur allemaal zeg! Als er nieuwe bekleding voor de stoelen nodig is à €1200 per stoel hoor je hier niemand over, want ‘dat is nu eenmaal zo, stoelen slijten’. Nu er toevallig een iPad gebruikt wordt ipv papier staat heel Nederland op z’n kop. Een iPad is gewoon een gebruiksvoorwerp net zoals een stoel een tafel een pen. Daarbij komt dat het heel veel papier scheelt wat niet gebruikt behoeft te worden, geen inkt, geen printers, … en zo kan ik wel even doorgaan.

    Zie het gewoon als een stuk innovatie en wees blij DAT er met de huidige technieken wordt omgegaan!

  34. Om nog even terug te keren naar de techniek.

    Graag willen ze bij ons bedrijf ook met de ipad aan de slag.
    Nu kan ik wel de gegevens secure (sftp) naar de ipad krijgen. Maar bewerken met bijv quickoffice en dan weer terug op de sftp server wil niet. Heeft iemand een tool waarmee ik officedocumenten beveiligd kan ophalen, bewerken en weer terugsturen.

    Ik kan me voorstellen dat meerde mensen met dit probleem zitten.

  35. Origineel geplaatst door FransGraag willen ze bij ons bedrijf ook met de ipad aan de slag. Nu kan ik wel de gegevens secure (sftp) naar de ipad krijgen. Maar bewerken met bijv quickoffice en dan weer terug op de sftp server wil niet. Heeft iemand een tool waarmee ik officedocumenten beveiligd kan ophalen, bewerken en weer terugsturen.Ik kan me voorstellen dat meerde mensen met dit probleem zitten.

    Textastic en Files Connect zijn iPad apps waarbij is aangegeven dat sftp uploads mogelijk zijn. De eerste is ook meer een editor.
    Files connect is het goedkoopst en bovendien universeel dus voor zowel iPhone als iPad en heeft goede beoordelingen. Kijk maar eens op http://www.appcomments.com/app/id404324302/Files_Connect_reviews?country=143441&show=show_all_comments&sort=sort_recent&sortorder=sort_ascend&page=1

  36. Thanks voor je reactie. Ik heb de apps bekeken. Ze bieden dezelfde functionaliteit als istorage. Die kan beveiligd ophalen van gegevens, renamen etc. Echter het niet bewerken van office documenten helaas. Bij quickoffice staat het op de wish list, maar dat kan nog wel even duren.

  37. Flauwekul allemaal.Ik ben dankzij deze beslissing mijn werk kwijt.Ja ik ben een van de koeriers die deze papieren al jaren heeft bezorgd.150,000 terugverdiend binnen een jaar is niet waar Ik weet ongeveer wat de kosten zijn op een jaarbasis voor de bezorging van deze stukken per koerier.Plus de kosten voor papier inkt etc.Het komt niet eens in de buurt van 150,000.Bedankt overheid,stelletje leugenaars.

  38. Nou ik denk dat ze er zo een berekening op kunnen loslaten. 4 cent voor 1 vel zwart wit papier en 10 cent voor kleur

  39. Nog even voor de leuk een kleine bump uit een webwereldartikel hierover, vandaag gepost:
    Voor het project kregen de senatoren allemaal een iPad 2 met 64 Gb en met een 3G abonnement. De Eerste Kamer liet speciaal een eigen app bouwen door het bedrijf Sogeti, dat de opdracht via een mantelovereenkomst met de stichting ICTU kreeg. Het bedrijf ontwikkelde de app in zeven maanden, voor een bedrag van 104.000 euro.”Een mooi project voor ons”, zegt Ruud Poels, persvoorlichter van Sogeti. “We hebben de app stapsgewijs opgeleverd en aangepast naar de wensen van de Eerste Kamer.”

    104.000 voor de app alleen al, die berekening was heel slecht gemaakt, laat staan hoe ze binnen een jaar de kosten eruit moeten hebben, ze hebben zelfs een 3G abbo x plusminus 85(voor ander volk in de kamer) met een internet abbo ongelimiteerd(circa 20euro?) = 1700 per maand! Dus dat nog een keer 12 = 20.000+ per jaar voor alleen het abonnement voor overal internet. Dit is toch absurd, dit apparaat hoort alleen in de 1e kamer gebruikt te worden. Dusdanig had een laptop meer dan genoeg moeten zijn!! Totaal na een jaar ligt gewoon op een dikke vette ruime 200.000 euro, als onderhoud voor de app meegerekend wordt. Sorry maar inkt en papier voor dat bedrag is meer dan genoeg, kleur prints hebben ze sowieso niet nodig in die grijze kamer van ze. Of hebben ze niet genoeg een 5 a 6 miljoen printjes in een jaar?

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.