Reacties voor: Boeken lezen op iPad nog niet erg populair in Nederland

De boekenverkoop in Nederland stijgt, maar nog steeds is slechts 6% een ebook blijkt uit recente cijfers van het Centraal Boekhuis. Boeken lezen op je iPad is nog niet zo populair in Nederland.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 15 reacties

  1. Ik lees al jaren boeken op de e-reader, maar koop ze zo goed als nooit. Ik vind het prijsverschil belachelijk klein. Een e-book is vaak maar €2 goedkoper dan een fysiek boek. Terwijl er geen drukkosten enz. zijn. De bibliotheek is een prima alternatief en daarnaast zijn er genoeg andere bronnen 😉

  2. Nee omdat het een backlight heeft
    Als ik lees wil ik een keer niet naar een scherm hoeven kijken

  3. Ik zou ibooks nóg meer gebruiken als de nieuwste boeken direct in de ibook store zouden staan. Helaas is dit lang niet het geval.

  4. Ik lees alleen nog maar op de iPad en, in mindere mate, op de Kindle. De keren dat ik nog een papieren boek aanschaf of open sla kun je jaarlijks op 1 hand tellen. Kees heeft een punt, het afleiden van “het lezen van e-boeken” uit “het aantal verkochte boeken” loopt simpelweg mank omdat het 1 niet het andere garandeert. Je kunt wel zeggen dat er minder e-boeken verkocht worden. Dat zegt echter niks over het lezen ervan.

  5. Kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’ denk ik, als je er eenmaal aan begint voelt een papieren boek al snel hopeloos ouderwets en onhandig. Is niet alleen mijn ervaring als techneut trouwens, maar zelfs een zware digifoob denkt er precies zo over 😄 (mede dankzij het extreme gebruiksgemak van de iPad)

    Dat onbekend heeft dan waarschijnlijk weer alles te maken met het (te) kleine prijsverschil dat @Kees al benoemt… dat overigens mede ‘te danken’ is aan de belachelijke BTW regels mbt (e-)boeken 😕: 21% (e) vs 6% (papier)😖

  6. Ik koop boeken zowat uitsluitend als e-books. Voornamelijk bij Apple en Google. Ik heb zelfs boeken die ik al in druk had ook als e-book gekocht. Om alles te lezen zou ik enkele reïncarnaties nodig hebben…

    Zoals een smartphone je het gevoel kan geven dat je inzake hardware “alles” bij je hebt, zo geeft een tablet met digitale boekenkast mij het gevoel dat ik inzake geestelijke bagage “alles” bij mij heb. Op de iPad waarop ik dit intik heb ik ruim 15 GB aan boeken.

    Die geestelijke bagage omvat boeken over hard- en software die ik heb, over allerlei wetenschappen en vaardigheden, en voor een klein deel cultureel erfgoed (zoals sprookjes) en letterkundige werken.

    Voor mij speelt het prijsverschil met papier een ondergeschikte rol. De enkele verkrijgbaarheid vind ik al mooi. Er zijn nogal wat oude werken ingescand die waarschijnlijk nooit meer in druk komen. En voor een symbolisch bedrag heb je bij Apple de verzamelde werken van allerlei schrijvers (uiteraard vooral uit het Engelse taalgebied).

    En dan dus altijd bij de hand. Met zoekfunctie.

  7. Ik lees alleen nog maar op de iPad. Ik heb ook een BeBook ereader, maar wat het epaper scherm goed maakt aan leesbaarheid, wordt weer teniet gedaan door de lage resolutie en de traagheid van het scherm. Wat dat betreft is de iPad ideaal, maar ik gebruik wel aangepaste “papier”kleur en schermhelderheid.

    Ik lees zowel ebooks als stripverhalen en allebei gaat perfect op de schermgrootte van de iPad.

    Wel vind ik dat de markt voor ebooks nog lang niet gezond is. De ebooks zijn te duur in vergelijking met klassieke boeken, je kunt ze niet uitlenen of tweedehands verkopen zoals klassieke boeken (ik weet dat er mogelijkheden zijn om dat wel te doen, maar dat is voor de meeste mensen teveel gedoe) en de DRM, met name de vele niet-uitwisselbare verschillende soorten, geven veel te veel gedoe voor de gebruikers. Als daar wat aan gedaan kan worden (DRM eraf en prijs naar beneden) zal het gebruik van ebooks snel toenemen.

  8. @Richard: Precies, er is een enorme (zwarte) markt voor e-books, merk om me heen dat steeds meer mensen de overstap maken naar een e-reader. Het scheelt nogal wat gewicht op vakantie bijvoorbeeld. Waar ik eerder de hele “Millennium trilogie” in mn backpack had zitten, is het nu een Kobo Glo HD. Ik lees het bewust niet op mn iPad omdat het licht van mn e-reader zoveel fijner is voor mn ogen, maar dat is geheel persoonlijk.

  9. Op reis lees ik graag op de e-reader, thuis ook papieren boeken. Een papieren boek heeft als voordeel dat je het anderen, die geen e-reader hebben, kunt laten lezen.
    Overigens is mijn e-reader een Kobo. Het licht van de ipad vind ik niet prettig. Misschien wordt dat beter als Apple eindelijk een blue light dimmer toestaat.

  10. @Anna: In de bèta van iOS 9.3 zit deze dimmer standaard. Ik gebruik hem elke dag eigenlijk, toch kan het niet op tegen het scherm/licht van de e-reader…

  11. Ben ik dan de enige die op de 6s Plus leest? Handig formaatje en ik heb de telefoon altijd bij me, dus kan overal waar ik maar moet wachten, even lezen 🙂

  12. @MLVC: Ik heb ook veel ebooks op de iPhone 4 en 5 gelezen. Ondanks het kleine scherm gaat dat toch prima, als je de lettergrootte een beetje kleiner maakt. Het scherm is goed genoeg om het dan toch nog leesbaar te houden. Op mijn 6S heb ik nog geen ebooks staan, maar dat is een kwestie van tijd. Net zoals je zegt, je hebt hem toch altijd bij je.

  13. Ik snap wat sommigen van jullie bedoelen met de prijs. Maar bij een paperback van 15 euro zijn de kosten om te drukken niet veel meer dan 2 a 3 euro. Daarom is het prijsverschil wel goed. Wat natuurlijk wel zo is is dat tweedehands ebooks niet te verkopen zijn en papieren boeken wel.

    Helemaal belachelijk is natuurlijk dat je voor ebooks veel meer btw betaald.

  14. Het aanbod van boeken in iBooks valt tegen, komen vaak veel te laat uit en sommige boeken verdwijnen weer uit iBooks. Oja … De hoge prijs is ook een factor …

  15. @Alfred: Het probleem met DRM wordt al minder omdat meer en meer boeken als epub met digitaal watermerk ipv DRM worden uitgegeven. Veel (gebruiks)vriendelijker systeem, dat toch optreden tegen (grove) piraterij mogelijk maakt.

    Mis trouwens nog een voordeel van e-books in de vele positieve reacties: echt volledig 24/7 verkrijgbaar. Als je je boek uithebt hoef je niet te wachten tot winkel of bieb open gaat of de webshop levert maar kun je meteen een nieuw kopen of lenen, èn meteen gaan lezen op elk moment van de dag&week 😃

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.