ibooks-apparaten

Boeken lezen op iPad nog niet erg populair in Nederland

De boekenverkoop in Nederland stijgt, maar nog steeds is slechts 6% een ebook blijkt uit recente cijfers van het Centraal Boekhuis. Boeken lezen op je iPad is nog niet zo populair in Nederland.

Er worden in Nederland meer boeken verkocht dan in voorgaande jaren, maar we lezen relatief weinig op iPads en andere digitale apparaten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Boekhuis (CB) over het derde kwartaal van 2015. Slechts 5,8% van de verkochte boeken in Nederland is een ebook, blijkt uit de cijfers. Volgens berekeningen van de Rabobank ligt het percentage verkochte ebooks in Nederland op 6,5 procent van alle verkochte boeken.

ibooks-apparaten

Aandeel ebooks op 6 procent

Toch gaat het nog om behoorlijke aantallen: er zijn volgens de Rabobank vorig jaar 39 miljoen boeken verkocht, dus het gaat om 2,5 miljoen ebooks. De verkoop van ebooks lag 127 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2014, maar er is nog lang geen sprake van ‘Amerikaanse toestanden’: in de Verenigde Staten is 21% van de verkochte boeken een ebook.

Boekverkoop gaat weer inzakken… door ebooks

Overigens is er in Nederland wel sprake van groei: de omzet van e-books lag 127 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2014. Het merendeel van de boeken wordt nog gewoon verkocht via de fysieke winkel, zoals boekwinkels en warenhuizen. Slechts 35 procent wordt verkocht via internet. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de boekverkoop stijgt, namelijk met 3%. Daaruit zou je kunnen opmaken dat het goed gaat met de boekhandel op de hoek. Maar de Rabobank is pessimistisch: ze verwachten dat het aantal boekhandels verder afneemt en dat de verkoop in 2016 weer inzakt met 3 tot 5%. Dat komt onder andere door toename van de tweedehands markt, de opkomst van alternatieve producten en jawel: de opkomst van ebooks. Een factor die daarbij meespeelt is het uitlenen van ebooks, bijvoorbeeld via de bibliotheek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2016, 9:39
Categorie Achtergrond
Onderwerpen boeken, ebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.