ios 8 downgraden

Ontevreden over iOS 8? Zo kun je downgraden naar iOS 7

Heb je spijt van iOS 8 en wil je downgraden naar iOS 7? Dan heb je nog kort de tijd om terug te gaan. Apple blokkeert de mogelijkheid over een paar dagen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ios 8 downgradenHeb je spijt van de update naar iOS 8, dan heb je nog maar kort de tijd om terug te gaan naar iOS 7. Er kunnen allerlei redenen zijn om te downgraden: misschien heb je een iPad 2 of een iPhone 4s en loopt het allemaal niet zo lekker. Misschien heb je teveel last van crashende apps of heb je een bepaalde app die nog niet voor iOS 8 is aangepast absoluut nodig. Apple biedt je na elke grote update maar een paar dagen de tijd om te downgraden, dus onderneem nú actie als je terug wilt naar iOS 7. Op een later moment kun je rustig beslissen of het tijd is om toch weer iOS 8 te installeren.

Downgraden naar iOS 7: je kans is zó voorbij

Dat je maar korte tijd hebt om terug te gaan naar iOS 7.1.2 (de laatste versie van iOS 7) heeft te maken met het digitaal signeren (autoriseren) van iOS-versies. Apple stopt na een tijdje met het digitaal signeren van oude iOS-versies, waardoor je niet meer terug kunt. In het verleden was deze periode voor spijtoptanten één tot twee weken. Dat betekent dat je misschien tot eind september de tijd hebt om terug te gaan naar iOS 7, maar het kan ook iets korter zijn. Niemand weet hoe lang het digitaal signeren nog werkt en Apple brengt die informatie zelf ook niet naar buiten. Op een gegeven moment is de kans gewoon voorbij.

Checken of je kunt downgraden

Via deze pagina kun je kijken of jouw toestel nog in aanmerking komt voor een downgrade naar iOS 7. Er staat dan een groene YES achter. De toestellen worden aangeduid met hun technische modelnaam. Via EveryMac kun je zien wat de modelnaam van jouw iPhone of iPad is. De iPad 2 is bijvoorbeeld iPad2,4 en de iPhone 5s is terug te vinden onder modelnaam iPhone6,1.

Aan de slag met downgraden van iOS 8 naar iOS 7

We hebben een aparte tip waarin we uitleggen hoe je je iPhone of iPad kunt downgraden: Downgraden van iOS-versies op iPhone en iPad.

Voordat je begint moet je uiteraard een goede back-up hebben gemaakt. Na de downgrade zet je dan alle apps, bestanden en instellingen moeiteloos terug.

Ook heb je de meest recente iOS 7.1.2 firmware nodig voor jouw toestel. Dit is een bestand met extensie .ipsw. Misschien heb je het eerder al een keer gedownload toen je een update doorvoerde. Zoek er op de Mac naar via het pad: jouwgebruikersnaam/Library/iTunes/. Binnen die map vind je submappen iPhone Software Updates, iPad Software Updates of iPod Software Updates, afhankelijk het van het apparaat.

Je hebt een bestand nodig dat specifiek op jouw toestel is afgestemd. Onderstaande downloadlinks naar de servers van Apple zijn alleen bedoeld voor de Europese GSM-versies van de genoemde toestellen. Heb je een Amerikaanse CDMA-versie of een ander afwijkend model uit een niet-Europese regio, dan moet je zelf even googlen naar het juiste ipsw-bestand.

iOS 7.1.2 bestanden voor recente iPhones en iPads

Voordat je begint schakel je de Zoek mijn iPhone-functie uit via Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone. De verdere instructies vind je in het eerder genoemde artikel: Downgraden van iOS-versies op iPhone en iPad.

Bij iOS 7 waren er heel wat mensen die vanwege het nieuwe uiterlijk snel weer terug wilden naar iOS 6. Bij iOS 8 zal dat wat minder vaak het geval zijn, tenzij je echt tegen onwerkbare problemen aanloopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 september 2014, 10:04
Categorie iOS
Onderwerpen downgrade, ios 7, ios 8

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.