Parallels op een MacBook met macOS Big Sur.

Reacties voor: ‘Waarom Windows niet officieel beschikbaar is voor Apple Silicon Macs’

Het is op een Mac met Apple Silicon-chip niet mogelijk om zonder virtuele machine Windows te gebruiken. De reden heeft mogelijk te maken met een exclusieve deal tussen Microsoft en Qualcomm, een bekende chipmaker.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Reacties: 10 reacties

  1. Helaas heb ik altijd windows nodig voor mijn werkzaamheden…

  2. Ik vind het wel wat voor Microsoft om als het contract niet verlengd word met veel bombarie aan te kondigen dat Windows op M1 draait

  3. Paar jaar geleden van Windows afscheid genomen en zeer zeker totaal geen spijt van wat zeg ik een verademing 😊

  4. Niet helemaal correct: het is helaas alleen mogelijk de ARM(!) versie van Windows via Parallels op een mX cpu te draaien. Deze is niet vergelijkbaar met x86 versies qua ondersteuning van drivers, applicaties, …. Daarnaast is er van ARM Windows voor eindgebruikers geen final, ondersteunde versie beschikbaar maar uitsluitend een soort van Developer versie die heel veel data met Microsoft deelt. Ook user data indien relevant voor debuggen en ongevraagd.

  5. iMac 2020 met Intel, kan Windows en Mac draaien en vooralsnog 100% van de apps, ook de apps die nog niet geschikt zijn voor M1 zoals Avid. Ideaal voor als je development doet en compatible moet zijn.

  6. Origineel geplaatst door Sandra-tje
    Paar jaar geleden van Windows afscheid genomen en zeer zeker totaal geen spijt van wat zeg ik een verademing 😊

    Ik vind Windows behoorlijk verbeterd de laatste jaren. 👍

  7. @Rob Maas: Kun je ook iOS/iPadOS apps draaien? Dat kan op een M1 namelijk wel. Verder zijn er legio functies voor de nieuwste MacOS die alleen maar op de M1 werken.

  8. Origineel geplaatst door JK
    @Rob Maas: Kun je ook iOS/iPadOS apps draaien? Dat kan op een M1 namelijk wel. Verder zijn er legio functies voor de nieuwste MacOS die alleen maar op de M1 werken.

    Klopt, voor de consument denk ik dat de M1 wellicht een betere optie is. Maar als professionele gebruiker loop ik nog tegen teveel beperkingen aan en mis ik de extra functies totaal niet, iOS apps draai ik virtueel in de cloud als ik ze wil testen.

  9. @JK: En nog veel meer functies die er niet op draaien. Ook is het aantal Ipad OS en Ios apps die je op M1 kunt draaien behoorlijk beperkt. De starheid is niet te pruimen wat dat betreft.
    Ik heb een Macbook air M1 als hobby bak, maar zakelijk zal ik absoluut nog niet kunnen zonder een Windows machine (of macbook intel).
    Jammer is ook dat ik nog steeds vast zit aan een Ipad voor een paar appjes, die nog steeds niet op de M1 gedraaid/gespeeld kunnen worden. Enige beperking hier, de developer(s).

  10. Ongetwijfeld heeft Microsoft intern allang Windows draaien op de M1. Of het ooit uitgebracht zal worden na verlopen van de Qualcomm-overeenkomst is vers twee.

    Als blijkt dat Windows supersnel draait op een M1, op Apple hardware notabene, dan gaat Intel daar niet heel gelukkig van worden en ook de verschillende computerfabrikanten worden daar niet blij van. We hebben al eens eerder gezien dat Windows aanzienlijk beter bleek te draaien op Apple hardware – een behoorlijke blamage. Microsoft is gebaat bij een goede relatie met de computer fabrikanten én Intel en zal daarom vast niet heel erg geneigd zijn Windows/M1 uit te brengen als dit supergoed draait.

    Daarnaast, als Windows/M1 supergoed draait, wat heeft dat voor consequenties voor de Microsoft Surface? Ongetwijfeld dat er mensen intern bij Apple gaan proberen om Windows/M1 op een iPad draaiend te krijgen.

    Qua bedrijfspolitiek en marketing zijn er wel wat addertjes onder het gras. Addertjes die misschien afgeleid kunnen worden door Windows/M1 met opzet trager te maken op Apple hardware.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.