Reacties voor: De cyclus van iOS versie-updates – brengt de iPad hier verandering in? [Achtergrond]

Kunnen we uit de geschiedenis van iPhone- en iOS firmware-updates afleiden welke nieuwe functies nieuwe iPhone en iPad modellen krijgen en wanneer deze verschijnen?
Jorg Kennis - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 57 reacties

  1. Leuk om te lezen!

  2. Mooi stukje om te lezen πŸ™‚

  3. Leuk om te lezen, ben ooit begonnen met een iPhone 2G met iPhone os 1.1.2

  4. Leuk om te lezen zeker de nieuwe features die de updates gaven!

  5. Heel leuk stukje! Echt complimenten.

  6. Ik vroeg mij gister nog af. 1.0 was zonder AppStore. Hoe kreeg je dan apps op de iPhone? Ik neem aan niet dus… Behalve via installer oid. (toen was er ook geen sdk toch?)

    Saai jaar moet dat dan zijn geweest.

    Ik ben ingestapt op 2.1 op de touch. Kort daarna op de 3GS en nu 4.

  7. leuk stukje! Leuk om te lezen over de OS (<3.0) die ik nooit heb meegemaakt πŸ™‚

  8. Leuk stuk. Thx

  9. Ik begon met de 2G, die toen gewoon iPhone heette. Het was de enige, dus versie-aanduiding was niet nodig.
    Ik haalde ‘m via eBay uit de USA. Hij werd verstuurd als zijnde “een pak koffie” in de douaneformulieren. πŸ™‚
    Daarna 3G, 3GS en dit schrijf ik op een 4.
    Ik heb ze trouwens allemaal nog.

  10. Begonnen met: iPhone 3G – OS 2.1
    Nu: iPhone 4 – OS 4.1

  11. Prachtig om te lezen!
    Ik heb ondertussen alle iOS versies gehad, en ik vond het geweldig om de evolutie in software en hardware mee te maken. Elk jaar wist Apple toch veel toe te voegen, maar ik denk persoonlijk dat de iPhone 5 en 6 weinig vernieuwend gaan zijn qua software.
    De hardware kan wel ieder jaar wel sneller en wat meer geheugen, ik hoop dat Apple binnekort voor dragontail glas zal kiezen!

  12. Hee leuk om te lezen idd. Ik ben ingestapt met 1.0.2 Volgensmij. Op de iPhone. Ik was toen helemaal zo blij niet met dat ding. Dat kwam pas met de 3G die een stuk meer kon door zijn 3G en AppStore.

    Mijn iPhone voelde toen echt als een stap terug vanaf een Nokia met UMTS die ik toen had. Gelukkig weet ik nu wel beter.

  13. Apple is autistisch ofzo elke keer op dezelfde manier een update voor hun hardware en bijbehorende software. Wel slim hoor die Steve Jobs. πŸ™‚

  14. Ja, erg leuk om te lezen! Ben begonnen op een 3GS en moet daar nog ruim een jaar mee doen voor ik eindelijk een volgende versie kan nemen (ivm abonnement). Misschien tegen die tijd de 5 al….. maar zijn er nu echt grote verschillen tussen de 3GS en de 4? Behalve de camera aan de voorkant dan?

  15. Retina Display, iets sneller & cam. Dat is het wel zo’n beetje….

  16. En de achterkant is plat.

  17. Informatief stuk. Alleen is het corpus wat lang om alleen maar een conclusie te trekken m.b.t. releasedata. Daar heb je niet zoveel woorden voor nodig, maar verder leuk om te lezen.

  18. Mooi overzicht!

  19. Knap stukje !

  20. Ik denk dat de iPhone leidend zal blijven bij de updates, dit zie je ook aan de iPhone 4 met front camera en FaceTime

  21. Hoop ten zeerste op een grote verbetering in het notificatiesysteem voor iOS 5.0 (gebouwd door degene die dat systeem in webOS heeft gebouwd)! Dat zal er bij de lancering van de iPad wel niet in zitten, en lijkt me ook van groter nut bij de iPhone.

  22. @JorgK: Je mag vaker zo’n informatief stuk schrijven.
    Dank je!

  23. Er was toch ook een software versie die je alleen kon krijgen als je 8euro betaalde? Ik ben begonnen bij de 1e iPod touch toen de 2e generatie iPod en nu de iPhone 4!

  24. Ik Heb ze allemaal mee gemaakt πŸ™‚
    1.0 tot 4.2 πŸ˜€

  25. Goed artikel! Heel duidelijk… Ik denk niet dat ze het patroon aanpassen. Tot nu toe is het een succesvolle cyclus gebleken dus waarom aanpassen? Het blijft voorjaar ipad, zomer iphone en najaar ipod touch met de daaraan verwante software updates

  26. Gokje: De volgende iPhone heet ‘iPhone V’

  27. Origineel geplaatst door Offline
    Ik Heb ze allemaal mee gemaakt 1.0 tot 4.2

    Same here πŸ˜€

  28. Ik maakte vanaf 3.1.1 mee en nu heb ik 4.2.1 Zonder AppStore zou er niks zijn man…

  29. begonnen met: ipod touch 2g-IOS 3.1
    nu: iphone 4- IOS 4.2.1
    en niets daartussen

    zulke artikelen moeten ze vaker schrijven!

  30. Origineel geplaatst door Wouter
    Er was toch ook een software versie die je alleen kon krijgen als je 8euro betaalde? Ik ben begonnen bij de 1e iPod touch toen de 2e generatie iPod en nu de iPhone 4!

    Betaalde updates zijn er alleen bij de Touch…
    Zelfde versie als bij de iPhone, maar dan voor enkele pecunia’s

  31. Ik hoor veel mensen dat er zonder appsttore niks aan was en dat was het orgineel ook niet, maar wat met iPhone OS kwam, was jailbreak of te wel cydia. Dat was toentertijd onze AppStore, wat daar uit voort kwam was af en toe echt ongeloofelijk. Tegenwoordig is dit normaal, maar ik vond het heel wat dat ik bijna 4 jaar geleden mijn muis kon besturen met mijn telefoon! In tegenstelling tot nu is het niet bijzonder, op dat moment wel.
    Overigens wel komisch dat iPhone OS 1.0 al prehistorisch wordt genoemd!

  32. @Top10:
    Extras van 3Gs naar 4:
    -Nieuw uiterlijk
    -Dunner
    -Beter scherm (retina display 330 ppi)
    -Meer resolutie (960×640)
    -Sneller processor (A4 chip – 1 Ghz)
    -Meer werkgeheugen (512mb)
    -Langer batterijduur
    -Beter ontvangst (quadband)
    -Beter GPS fix
    -Wifi-n
    -Extra microfoon
    -Gyroscope
    -Micro sim (hoeft geen verbetering)
    -Beter camera (5mp)
    -Led flash
    -HD filmen (720p – 30 fps)
    -Front camera
    -Facetime
    -iMovie
    (Geen vooruitgang: geheugen gelijk gebleven 16gb-32gb)

    Duidelijk dat iPhone 4 een grote upgrade heeft gehad. Als je iPhone 4 hebt zal je nooit terug naar iPhone 3GS willen, alleen door retina display al. Ook de veel betere GPS fix is voor mij belangrijk zodat ik iPhone 4 als volwaardig navigatie kan gebruiken zonder extern gps modul. Ook de batterij gaat veel langer mee, wat heel belangrijk is voor een telefoon. En niet te vergeten dat je dankzij frontcamera Facetime kan. Vooarl nu iPod, Mac en toekomstige iPad ook ondersteund. Ga zo maar door…

  33. Voor de AppStore had je webapps. Heb je trouwens nog steeds: http://www.apple.com/webapps/

  34. @Rick: Dat dacht ik ook al… :p

  35. Origineel geplaatst door Jeroen Witters
    Elk jaar wist Apple toch veel toe te voegen, maar ik denk persoonlijk dat de iPhone 5 en 6 weinig vernieuwend gaan zijn qua software.

    Wat mij vernieuwend zou lijken is de mogelijkheid om een dynamische achtergrond in te kunnen stellen. Bijv. de welbekende bubbeltjes achtergrond, maar dan met bubbeltjes die bewegen. πŸ™‚

    Android heeft dacht ik ook zo’n soort dynamisch lockscreen, dus tijd om dat in iOS5 ook in te voeren lijkt me. De dual core processor van de iPhone5 moet daar geen enkel probleem mee hebben.

  36. Dus iPad 2 komt in April!

  37. Wat ik wel raar vind is dat de ipad maar 256MB ram geheugen heeft en de iphone 4 512MB geheugen, hoop echt dat dit bij de iPad 2 sterk verbeterd gaat worden!

  38. Heel leuk stukje! I want more πŸ˜‰

  39. Ik wil niks afdoen aan het werk van de andere redacteuren die keihard werken om elk nieuwtje te brengen.

    Maar vaker zo’n iets langer informatief, beschouwend stuk zie ik best zitten!

  40. Haha leuk om te lezen, herinnert me aan goede tijden.
    Ik weet nog heel goed dat ik de “iPhone” in mijn handen had met iPhone OS 1.0… Inderdaad netjes opgevolgd door alle iPhones, allemaal begonnen met iOS 2.0, 3.0 en 4.0 haha.

    Great to Remember those times!

  41. @Tom D: Tnx voor je uitgebreide antwoord. Toch een hoop verschillen dus….zucht…..wordt een lang jaar voor mij…..;-)

  42. Eens wat anders dit stuk. Erg leuk. Al sluit ik me wel aan bij de reactie van ‘Muppel’.

  43. Oh ik weet die eerste uren in de appstore nog wel… Ze waren FANTASTISCH! Ik had totaal geen problemen met downloaden, overigens had ik de 3G 2 dagen voor de release al πŸ˜‰ AppStore was al online, alles functioneerde perfect! Zit nu op de 3GS, vond de iPhone 4 niet erg nodig, maar ik ben echt heel benieuwd naar de iPhone 5! (dan verloopt het abbonement ook ^.^)

    Erg leuk om te lezen, ik was al bijna vergeten dat er ooit geen appstore was, toen was die iPod Touch lang zo populair nog niet, en de iPhonewas voornamelijk voor het zakenwereldje had ik het idee.

    Thx voor dit boeiende artikel, keep up the good work!

  44. Een heel mooi artiekel, en erg prettig om te lezen. Ik doe ook al bijna sinds dag één mee, ik begon met de iPhone (2G) op 1.0.1 . Die werd keurig gejailbreakt en voorzien van een gehackte baseband geleverd door GSMTrack.nl. Zonder reclame te willen maken moet ik zeggen dat ik prima ervaringen heb gehad, ook bij schade en garantie. Ik heb daarna elke firmware gebruikt en gejailbreakt. De jailbreaks van nu zijn heel wat makkellijker dan op de eerste twee versies van iOS. Ik draai nu iOS 4.2.1 helaas nog met een tethered jailbreak, maar daar schijnt snel een oplossing voor te komen.
    Ik lees ook al bijna vanaf dag één de artikelen op iPhoneClub. Dit soort artikelen mogen wat mij betreft ook best vaker.

  45. Sooo, wat gaat de tijd toch zo snel. Mooie artikel om te lezen trouwens.

    Ik herinner mij ineens weer de tijden hoe ik bezig was om firmware 1.1.2 – 1.1.3 – 1.1.4 etc. op mijn iphone te krijgen πŸ™‚

  46. @Offline: Lekker duur

  47. Mooi stuk, al had het wel wat beter onderbouwd kunnen worden dan alleen met release dates! Ik denk dat het voor iedereen duidelijk is dat iPad in het voorjaar, iPhones in de zomer en iPods in de herfst komen πŸ˜‰

    Wat interessanter is; op welk platform zijn ze gebouwd? De iPhone 1, 3G en 3GS zijn hetzelfde platform met hier en daar een andere chip. De iPhone 4 is een heel nieuw platform!

    Mijn verwachting is dat Apple iedere 2 jaar een nieuw platform ontwikkelt, waardoor er dus een releasefrequentie ontstaat waarbij Major Updates worden afgewisseld door Minor Updates!

    Ik denk daarom ook niet dat we komende zomer een iPhone 5 krijgen, maar eerder een opgepoetste iPhone 4 (betere ontvangst, LTE, NFC, ed)

    Op het moment dat je de iPhone 1 kenmerkt als beta test, immers alleen in US verkrijgbaar, dan zie je dat die trend als is ingezet!

    3G (major) -> 3GS (minor) -> 4 (major) -> 4s / 4 / 4ng (minor) -> 5 (major)

    Aangezien het verwijderen van de Home Knop een heel nieuw platform ontwerp vereist, zullen we die functies pas in de iPhone 5 (zomer 2012) terug zien!

    Voor alsnog zal de iPhone leidend blijven gezien het feit dat de markt voor smartphones vele malen groter is dan die van de tablets! Verkoop is ook vele malen groter! Iemand al wel eens opgevallen dat iPhones ook veel duurder zijn dan iPads?!

    Wel verwacht ik dat iOS op een gegeven moment los wordt ontwikkeld van de devices, zeker als in de toekomst meer en meer devices gebruik gaan maken van iOS!

  48. @Martin: De 3G was niet echt een major update, enkel een nieuw design en dan een 3G en gps chipje

  49. @Jeroen, wel als je de 3G als 1e iPhone ziet en de iPhone 1 als acceptatietest, immers alleen in USA, geen AppStore, weinig basis apps ed!

    In mijn ogen is de iPhone 3G de eerste vlwaardige iPhone zoals Jobs hem in gedachte heeft gehad…!

  50. Die geschiedenis is wel interessant om te lezen, maar de conclusie (en de titel) zie ik niet echt onderbouwd…

    De reden dat de eerste OSsen niet gelijk liepen bij de release van de eerste iPad, is omdat het iPad team en het iOS team niet samenwerkte. Dit was de enige manier om de iPad geheim te houden.

    Ik zie niet in waarom er nu afgeweken zou moeten worden van de releasestrategie: de nieuwe iPad krijgt wellicht twee cameras en een beter display, maar die hebben we al. Waarom moet er een nieuwe releasestrategie worden gevolgd???

    Wel erg veel ‘Als’ en ‘Wellicht’ en ‘niet ondenkbaar’ in onder het laatste kopje.

  51. de iPhone 4 voorzien van maar liefst 512 MB RAM. De iPhone 3GS moest het doen met 256 MB,

    hmmmm dit klopt dus niet!

  52. @jeroen wat klopt hier niet aan dan? Iphone 4 heeft toch 512mb, en ipad en iphone 3GS 256mb.

    Klopt als een bus dus!

  53. Hoezo wordt iPhone OS 3.2 aangeduidt als iOS?
    Pas vanaf 4.0 werd de naam iPhone OS omgedoopt in iOS… lijkt me dus niet helemaal netjes om de versies voor 4.0 iOS te noemen want dat is gewoon niet zo πŸ˜‰

  54. Origineel geplaatst door Quul
    Die geschiedenis is wel interessant om te lezen, maar de conclusie (en de titel) zie ik niet echt onderbouwd…De reden dat de eerste OSsen niet gelijk liepen bij de release van de eerste iPad, is omdat het iPad team en het iOS team niet samenwerkte. Dit was de enige manier om de iPad geheim te houden.

    Dit. Eindelijk iemand die dit opmerkt. Een jaar geleden was de situatie anders omdat de iPad- en iPhone-versie niet samen konden optrekken.

    Reken nu gewoon op enkele kleine, deels hardware-gerelateerde features (camera’s en iMovie voor de iPad in 4.3 / 4.4), en dan nieuwe notifications e.d. in juni met 5.0 en iPhone 5: lekker overzichtelijk.

  55. Ik volg al sinds Ipod touch 1gen πŸ˜€ super blij van mij ipod πŸ˜€ heb sinds vorige maand de overstap gemaakt naar ipod touch 4gen en ben nog steeds super gelukkig πŸ˜€ Maar een Iphone zou ik me nooit kopen :S heb al veel te veel slechte dingen gehoord enzo πŸ˜€

  56. apple mag dringend met de nieuwe ipad komen..
    Nieuwe HTC tegenhanger gezien?
    Ik wist wat kiezen.. blaast de ipad volledig weg!

  57. Lang geleden alweer. iPod Touch 1G. met versie 1. Hoe je je dan vermaakte? Aan andere mensen laten zien wat hij kon. Het was toen nog meer een gadget .
    Weet wel dat ik hem als 1 van de aller eerste in Nederland had. Wat was ik trots. 400 euro koste hij toen. En voor de update’s moest je nog een keer 18 en 40 euro neerleggen toen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.