De Apple Tablet: kansen en mogelijkheden (gastbijdrage)

De computerindustrie is tijdelijk tot stilstand gekomen, omdat bedrijven afwachten wat Apple met een tablet gaat doen. Als één product zoveel impact heeft op de industrie, moet er wel iets bijzonders aan de hand zijn. Gastauteur Freek Monsuur geeft een onderbouwde analyse wat de Apple Tablet gaat brengen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

mockup tabletDe computerindustrie is tot stilstand gekomen, bedrijven wachten tot Apple’s tablet wordt onthuld. Dat denkt de website Barron’s op basis van informatie van een analist, die de Apple-tablet al beweert te hebben gezien. Het apparaat gaat volgens deze anonieme tipgever tussen de $700 en $800 kosten en zal in september worden aangekondigd, zodat Apple’s Tablet in november in de winkel ligt. ODM-fabrikanten die producten voor Lenovo en andere pc-merken produceren, wachten af wat Apple gaat uitbrengen. Als één apparaat zo’n enorme impact op de industrie heeft, moet er wel iets belangrijks aan de hand zijn.

Gastauteur Freek Monsuur schreef voor iPhoneclub een onderbouwde analyse wat zo’n Apple Tablet teweeg gaat brengen. Hij keek naar eerdere pogingen van Apple om een soortgelijk apparaat op de markt te brengen en belicht het onderwerp van meerdere kanten.

Freek heeft na de aankondiging van de iPad een nieuw opiniestuk geschreven, waarin hij kijkt in hoeverre zijn voorspellingen zijn uitgekomen.

Inleiding

Het ziet er naar uit dat de langverwachte Apple Tablet er eindelijk gaat komen. Tijd om eens weloverwogen na te denken over wat we kunnen verwachten. Speculatief, maar wel onderbouwd.

Historie
apple newtonIn 1993 bracht Apple al eens een ‘handcomputer’ uit. Het apparaat dat de naam ‘Newton‘ kreeg, was revolutionair voor die tijd, maar werd geen succes. Met de komst van de PalmPilot in 1998 was het definitief gedaan met de Newton. Zou het maken van een nieuwe portable device nu weer tot mislukken gedoemd zijn, of zijn de kansen gekeerd? Apple veroorzaakte een ongekende revolutie met de iPhone en met de MacBook doet Apple ook goede zaken. Alle kennis en ervaring van beide producten kwamen goed van pas bij het ontwikkelen van de Tablet.

Netbook
De afgelopen jaren was er naast de iPhone een andere ontwikkeling in gadgetland: de netbooks. Kleine laptops waarbij zowel op afmetingen, hardware en software beperktere mogelijkheden bieden, maar daardoor veel goedkoper zijn en gemakkelijker mee te nemen zijn. Het zou weinig uitdaging zijn voor Apple om simpelweg een kleine MacBook uit te brengen; een scherm van 10″ in plaats van 13″, de DVD speler weglaten, een kleinere batterij en misschien wel flashgeheugen of een iPod harddisk in plaats van een gewone harde schijf. Het grote probleem is echter dat de kostprijs te hoog zou zijn om echt te concurreren met netbooks. Apple moest met iets unieks komen, ‘shaping the market’.

Tekentafel
Uit recent nieuws blijkt dat Apple de afgelopen jaren niet stil heeft gezeten, maar fundamenteel heeft nagedacht over de behoefte van de consument. Vanuit daaruit is een compleet nieuw device ontwikkeld dat niet alleen gaat voorzien in de behoeften aan een ultra portable computer, maar tegelijkertijd nieuwe behoeften bij de consument zou creëren. Alleen dan maakt Apple zijn status als innovatieve marktleider waar en begint het niet met een achterstand in de netbook-markt, maar met een leidende voorsprong zoals bij de iPhone. De extreem hoge eisen van visionair Steve Jobs zijn daarbij cruciaal. Zo bleek dat hij het ontwerp van de Apple Tablet meerdere keren terug naar de tekentafel verwees omdat hij er niet van overtuigd was dat het product uniek en perfect was. Inmiddels lijkt het zover te zijn, nu de doorgaans goed ingelichte Wall Street Journal met informatie komt over een naderende introductie. Ook zijn er sterke aanwijzigen dat Apple inmiddels een groot aantal 10″ schermen heeft besteld, wat wijst op een naderende start van de productie.

iPhone
Het succes van de iPhone en het feit dat de iPhone blijft scoren is dat het steeds meer producten vervangt. Eerst de iPod, de telefoon, de CD-wisselaar in de auto en in mindere mate ook de Blackberry (mobiel mailen), later de TomTom als zelfstandig apparaat, maar ook specifieke apparaten door de mogelijkheid om input van medische apparatuur te verwerken (bijvoorbeeld voor diabetici) en diverse apps, bijvoorbeeld om een gitaar te stemmen. Neem daarbij het grote touchscreen en daarmee de doorbraak van mobiel internet en je het succes van de iPhone is voor een groot deel verklaard. Voor de Apple Tablet zal op een vergelijkbare manier gezocht, die onder het kopje ‘Functie’ besproken zal worden.

Techniek
Welke technische snufjes zal de Apple Tablet meekrijgen? Het lijkt logisch dat in ieder geval de componenten van de iPhone terugkomen. De accelerometer, wi-fi, gps, Bluetooth en zelfs de camera. Die camera kan een interessant verschil maken omdat een (video-)camera boven het scherm voor een tablet logischer is dan een foto/videocamera aan de achterkant.

appletabletMogelijk heeft Apple de veelgevraagde tweede camera op de iPhone tegengehouden om voor meer tamtam voor de tablet te zorgen. Videobellen (op de bank) met iChat wordt dan eindelijk mogelijk. Duidelijk is wel dat we geen DVD-speler hoeven te verwachten. De tablet is duidelijk als aanvulling op het gebruik van een gewone computer en Apple heeft met de MacBook Air al laten zien hoe een DVD speler van een andere computer ‘geleend’ kan worden.

Tamtam
Ook andere veelbesproken wensen voor de iPhone zijn mogelijk bewaard om de tablet extra bijzonder te maken. Denk bijvoorbeeld aan een OLED-scherm: mooiere kleuren, maar vooral een lager energieverbruik. Dat komt voor een tablet goed uit, wanneer deze net als de iPhone door de meeste bezitters intensief gebruikt zal worden. OLED’s beginnen betaalbaarder te worden en een grote order van Apple kan deze markt een extra zetje geven, zeker als producenten deze volgend jaar ook voor de 4e generatie iPhone zouden mogen leveren.

Accessoires
Nog zo’n veelgevraagde functie voor de iPhone die om onduidelijke redenen tot nu toe niet mogelijk gemaakt is: het gebruik van een bluetooth toetsenbord. Hiermee kan de tablet gemakkelijk uitgebreid worden tot een ‘netbook’, die het apparaat extra geschikt maken om te gebruiken voor chatten of tekstverwerking. Bij de presentatie van de TomTom voor iPhone is bovendien maar eens duidelijk geworden welke rol accessoires kunnen vervullen. Een houder, carkit, gps-ontvanger en lader in één. Voor de tablet zijn tal van dergelijke accessoires denkbaar.

App Store & OS
Het lijkt aannemelijk dat de Apple Tablet, net als de iPhone, een aangepaste versie van Mac OSX als besturingssysteem mee zal krijgen. Een gesloten ecosysteem, dat Apple dezelfde mogelijkheden biedt om eigen belangen zoals het verkopen van muziek, films en e-books via iTunes, maar ook software en apps via iTunes. Juist de integratie van de App Store zal bijdragen aan de voorsprong van Apple ten opzichte van concurrenten. Vrijwel alle iPhone apps blijven bruikbaar op de tablet, een deel als widget, een ander deel te ‘maximaliseren’ naar full screen en de rest als speciale full-screen tablet Apps. Bestaande desktop software wordt gemakkelijk te ‘porten’ naar een tablet, maar nu wel exclusief via de App Store.

Functie
Net als de iPhone zal de tablet moeten scoren als vervanger van andere apparaten en door het samenbrengen van een breed scala aan functies. Net als het formaat zal ook de functie het midden houden tussen een computer en een smartphone. De tablet is met name geschikt voor ontspannen, zittend gebruik. Op de bank thuis, in de trein of achter in de auto. Het apparaat past ongetwijfeld in de trend naar steeds meer individualiteit in het gebruik van techniek.

Zoals de laptop en de mobiele telefoon persoonlijkere apparaten zijn dan de gezinscomputer en de vaste telefoon zal ook het tablet een persoonlijk apparaat zijn en ook passen in de ontwikkeling dat de consument minder gewone TV zal kijken en meer online video (YouTube) en video on demand. TV series downloaden via iTunes en kijken op de bank zal meer gemeengoed worden, vooral omdat maar weinig mensen een goede rechtstreekse koppeling tussen hun TV scherm en hun digitale videomateriaal voor elkaar hebben. Geen ruzie meer over wie de computer mag gebruiken, of welke zender op TV moet, maar individuele toegang tot internet en online video.

Meeprofiteren
Terwijl de iPhone redelijk geschikt is om je social networks te volgen en te updaten komen ze pas echt tot hun recht op een groter scherm. Maar dan wel lekker op de bank. Voor gamen is het niet anders, het iPhone schermpje is toch echt aan de kleine kant om serieus te gamen. Daarbij gaat de tablet ook de functie van game consoles te lijf. En ook voor e-books is een tablet scherm toch net even handiger. Vandaar ook het belang van de 3G internet verbinding, waarbij Apple in combinatie met e-books via iTunes een serieuze poging zal doen om de Kindle van Amazon de nek om te draaien, of in ieder geval een flink deel van deze nieuwe markt te pakken. Nog een functie die meeprofiteert is de iPod functie. Via dezelfde techniek als de Airport Express zal het wellicht mogelijk zijn om je MP3’s nu ook gemakkelijk te kunnen streamen naar je stereotoren thuis, waardoor de CD-speler opnieuw terrein verliest aan… iTunes.

Prijs
De Apple Tablet zal niet goedkoop worden (denk aan 800 euro, zoals veel smartphones), maar de kans is groot dat de samenwerking met mobiele telefoon providers er voor gaat zorgen dat de Apple Tablet niet alleen als los apparaat, maar ook in combinatie met een abonnement voor mobiel internet geleverd zal worden. Door de subsidie van operators zal de prijs daarom lager uitvallen met abonnement. De subsidie zal echter ook nu afhangen van de aangeschafte internetbundel. Veel consumenten zullen alleen een basic internet abonnement van een tientje willen afnemen, zoals op mobiele telefoons wordt aangeboden. Wie meer subsidie wil (feitelijk gespreid betalen) zal een duurder abonnement moeten nemen, maar krijgt daar een snellere verbinding voor terug.

Actualiteit
Rond het verschijnen van dit artikel komt het ene na het andere gerucht voorbij. Met name de geruchten over de productie van onderdelen en assemblage doen vermoeden dat het apparaat er nu echt snel aan gaat komen, d.w.z. eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar.

Samenvattend: hoe zorgt Apple voor een nieuwe
hype?

  • Internetten op de bank; websites, social networks, emailen, YouTube
  • E-book functie, boeken downloaden via 3G internet
  • Een 10″ touchscreen OLED scherm voor mooiere beelden en serieuzer gamen
  • App Store met tal van unieke toepassingen die je niet op een laptop hebt
  • Videobellen via iChat en een camera aan de voorzijde
  • Toegang tot iTunes en direct streamen naar je home stereo
  • Koppeling met een draadloos toetsenbord voor chatten, mailen en tekstverwerken
  • Lagere prijs via subsidie van aanbieders van mobiel internet
  • Lichter en platter dan laptops en netbooks, geen vast toetsenbord

iFreek, Utrecht
Render Apple netbook (openingsbeeld): Fotoboer.nl
Afbeelding Newton: royalty free, via stock.vueza.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2010, 22:35
Categorie Apple
Onderwerp apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.