Zo kan watchOS op de Apple Watch nog beter worden

Ontwerper Matt Birchler heeft een aantal verbeteringen voor de Apple Watch en watchOS 5 in gedachten. Zo zou hij graag wijzerplaten met meer informatie willen zien, meer databronnen voor de Siri-wijzerplaat en het afspelen van podcasts.

Bij elke nieuwe watchOS-versie voert Apple wel weer verbeteringen door. Dat is mooi, maar Matt Birchler vindt het niet snel genoeg gaan. Hij heeft een, naar eigen zeggen bescheiden voorstel gemaakt hoe Apple watchOS 5 kan verbeteren. Zo zou hij graag altijd het tijdstip willen zien. Alle andere informatie komt pas in beeld als je je pols optilt.


De batterijduur is volgens Birchler goed genoeg. Het continu vertonen van het tijdstip moet volgens hem geen probleem zijn. Ook zou Birchler veel meer databronnen voor de Siri-wijzerplaat willen zien, waarbij je zelf extra bronnen toevoegt. Nu is het al mogelijk om met schakelaars bepaalde apps en datadiensten uit te schakelen en het moet een kleine moeite zijn om daaraan ook apps van derden toe te voegen.

Siri in watchOS 5

Birchler zou graag zien dat ontwikkelaars hun eigen Apple Watch-wijzerplaten kunnen ontwerpen – als Apple ze dat toestaat. Daarmee wordt het mogelijk om wat meer buiten de geijkte hokjes te denken. Een voorbeeld daarvan is hieronder te zien.

watchOS 5 eigen wijzerplaten

Automatisch herkennen van slaap en workouts
Zou het niet handig zijn als de Apple Watch je slaap zou meten? Dat vindt Birchler nu ook. Hij gebruikt momenteel de uitstekende app AutoSleep, maar het zou eigenlijk standaard in watchOS moeten zitten. De Apple Watch moet automatisch herkennen als je in slaap valt en wakker wordt. Net als het automatisch herkennen van workouts trouwens.

watchOS 5 podcasts

En wat te denken van podcasts? Na vier grote releases van watchOS is er nog steeds geen officiële Podcasts-app, terwijl externe ontwikkelaars er al wel in zijn geslaagd om je podcasts op de Apple Watch te laten luisteren. Er gelden daarvoor nog wel allerlei beperkingen. “Ik zou willen dat ik in een positie zou zitten om specifieke verzoeken te doen”, verzucht Birchler. “Maar ik pak wat ik kan krijgen.”

watchOS 5 concept

Grote kans dat medewerkers van Apple de concepten van Birchler de komende dagen toch ook wel te zien krijgen. Of ze er ook iets mee gaan doen, is natuurlijk nog maar de vraag.

Je kunt nog meer ideeën zien op deze pagina.

Bekijk ook

watchOS 5 voor de Apple Watch: alles over functies, releasedatum en meer

Alles over watchOS 5 voor de Apple Watch: lees alles over de vernieuwingen, functies en meer. Op welke Apple Watch-modellen kun je watchOS 5 installeren en wat zijn de belangrijkste functies? Je leest het hier!

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.