Kind met iPad op Families-pagina.

Bug in iOS 13.3 laat kinderen hun communicatielimiet omzeilen

Door een bug in iOS 13.3 kunnen kinderen de communicatielimieten gemakkelijk omzeilen. Er is een tijdelijke oplossing, maar Apple moet nog een officiële fix uitbrengen.

Communicatielimiet bug in iOS 13.3

De communicatielimieten zijn onderdeel van Schermtijd. Het moet ervoor zorgen dat kinderen (buiten bepaalde tijden) geen contact mogen hebben met anderen via hun iPhone of iPad. Een goed idee, zou je misschien denken. Het systeem blijkt alleen eenvoudig te omzeilen, zoals wij eerder al opmerkten in onze tip over communicatielimieten instellen. Nu blijkt er ook nog eens een bug in de functie te zitten.

De limiet is in te stellen op iedereen of alleen contacten en moet beveiligd worden met een pincode. Heb je het laatste ingesteld, dan houdt de iPhone alle inkomende berichten en oproepen stil van onbekende nummers. Echter, zo meldt CNBC, krijgen kinderen gewoon de optie om die nummers toe te voegen aan de lijst met toegestane contacten. Ook zonder de pincode die ouders hebben ingesteld. Deze bug werkt alleen als contacten niet via iCloud gesynchroniseerd worden, maar bijvoorbeeld via een Google-account.

Communicatielimieten actief in iMessage, maar niet op Apple Watch.

Op deze manier kunnen kinderen dus contact hebben met anderen. De enige voorwaarde is dat de ander het eerste contact legt. Ook kan Siri gebruikt worden om contact te leggen met anderen, zelfs als de limieten ingesteld zijn. En het houdt hier niet op, want er zijn nog meer manieren hoe kinderen makkelijk contact houden. Draagt een kind een Apple Watch, dan kan hij of zij gewoon contact leggen met anderen via het horloge. En hoewel de Mac ook de Schermtijd-functie heeft, gelden de communicatielimieten niet op de Mac. FaceTime en iMessage zijn dus vrij te gebruiken.

Apple werkt aan oplossing
Apple heeft het probleem inmiddels erkend en ze geven aan dat ze bezig zijn een fix voor dit probleem, maar tot die tijd is er een doe-het-zelf-oplossing. De bug doet zich niet voor als de contacten op het toestel met iCloud gesynchroniseerd zijn. Zo controleer je het:

  1. Open Instellingen op het toestel van je kind.
  2. Open het Contacten-menu.
  3. Tik op Standaardaccount en kies iCloud.

Er zijn twee mogelijke manieren hoe Apple dit probleem kan verhelpen. Ze zouden natuurlijk de optie om contacten toe te voegen kunnen verwijderen. Beter nog zou zijn dat er een pincode vereist is wanneer kinderen een contact toevoegen. We verwachten dat het probleem in iOS 13.3.1 opgelost wordt.

Bekijk ook

Communicatielimieten instellen: zo bepaal je met wie jij of je kind mag communiceren

Op de iPhone en iPad kan je aangeven met welke contacten je kind mag communiceren. Deze communicatielimieten in Schermtijd stel je eenvoudig in. In deze tip lees je hoe je dat doet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.