BlackBerry Messenger stopt

BlackBerry Messenger voor consumenten stopt na bijna 14 jaar

Er komt een einde aan een fenomeen: BlackBerry Messenger stopt na bijna 14 jaar. Ook de iPhone- en Android-apps gaan verdwijnen. In plaats daarvan krijgen consumenten toegang tot de voormalige zakelijke dienst BBMe.

Einde voor BlackBerry Messenger voor consumenten

Na 13 jaar en 10 maanden is het genoeg geweest: de stekker gaat uit BlackBerry Messenger. Tot 31 mei kun je de apps blijven gebruiken; daarna heb je geen toegang meer tot verstuurde berichten. Je kunt foto’s, video’s en bestanden downloaden voordat de chatdienst ermee stopt. Heel wat mensen waren in de periode vlak vóór de eerste iPhones verslaafd aan hun BlackBerry. Het onderling berichten uitwisselen werd ook wel ‘pingen’ genoemd. Met de komst van WhatsApp raakte BBM uit de gratie. Toen in oktober 2013 aparte BBM-apps voor iOS en Android beschikbaar kwamen was het hoogtepunt eigenlijk alweer voorbij.


Het lukte echter niet om de fans van vroeger terug te krijgen. Gebruikers stapten massaal over naar WhatsApp en andere alternatieven. Drie jaar geleden probeerden de makers nog nieuw leven in BBM voor consumenten te blazen, door de chat uit te breiden met functies om je leven te delen en betalingen te doen. Het moest een groot succes worden, maar het lukte niet. In deze FAQ kun je meer informatie vinden over het downloaden van je eerdere berichten.

BBM smartphone einde

In 2016 verkocht BlackBerry de consumentenversie van BBM in licentie aan het Indonesische bedrijf Emtec, een van de grootste mediabedrijven in de voormalige Nederlandse kolonie.

BBM Enterprise nu voor individueel gebruik

Tegelijk kondigt BlackBerry aan dat BBM Enterprise (BBMe) nu beschikbaar voor individueel gebruik. BBMe is een berichtendienst met end-to-end-encryptie die normaal binnen bedrijven wordt gebruikt. BlackBerry wil naar eigen zeggen trouwe BBM-gebruikers tegemoetkomen en biedt daarom de dienst nu op bredere schaal beschikbaar.

Vanaf vandaag kunnen je BBMe downloaden vanuit de Google Play Store op je Android-toestel. Later volgt ook de iOS-versie via de App Store van Apple. Je kunt BBMe één jaar gratis gebruiken. Daarna kun je abonnee worden voor $2,50 per halfjaar. BBMe is versleuteld en waarborgt de privacy van gebruikers met behulp van FIPS 140-2. Gebruikers kunnen met BBMe bellen en meedoen aan groeps- en videochats. Je ziet ook wanneer een bericht ontvangen en gelezen is. Je kunt BBMe voor individueel gebruik op vijf verschillende apparaten tegelijk gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2019, 18:11
Bron Bron BBM
Categorie Diensten
Onderwerpen bbm, blackberry, blackberry messenger
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.