Nieuw boek vertelt hoe de iPhone BlackBerry in problemen bracht

De iPhone verscheen in 2007. Sindsdien is een ooit zo populair telefoonbedrijf in de problemen geraakt: BlackBerry. Een nieuw boek 'Losing the Signal' vertelt wat er misging.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

losing-the-signal-coverOp zoek naar een boek voor de zomervakantie? Dan hebben we een suggestie: het nieuwe boek ‘Losing the Signal’. In 2007 verscheen de iPhone op de markt en dat leverde een schokreactie op bij BlackBerry, destijds dΓ© meest geziene telefoon in schoolklassen en bedrijfskantines. “Er zit een volledige webbrowser op dat ding!”, riep CEO Mike Lazaridis, toen hij de aankondiging hoorde. “Deze jongens zijn heel, heel goed. Dit is anders.”

De rest is, zoals het zo vaak gaat, geschiedenis. BlackBerry zakte weg in een neerwaartse spiraal, ook al bleven ze nog lange tijd roepen dat er niets aan de hand was. Pas met het aantreden van John Chen in 2013 zit er eindelijk weer een realist achter de knoppen bij BlackBerry. Maar daar gaat het boek niet over. Veel meer gaat het over de enorme impact die de iPhone heeft gehad op de gevestigde telefoonmarkt, zowel op operators als op fabrikanten zoals BlackBerry. De twee CEO’s uit die tijd, Mike Lazaridis en Jim Balsillie, waren aanvankelijk onder de indruk. Maar de verbazing ebde snel weg. Het zou wel loslopen.

blackberry-storm

Toen bekend werd dat Apple na drie maanden al 1 miljoen iPhones had verkocht dankzij een exclusieve deal met AT&T, begonnen ze zich toch achter de oren te krabben. BlackBerry moest hetzelfde: ze besloten een toestel met touchscreen maken en die via een exclusieve deal met een operator verkopen. Het werd de BlackBerry Storm, die uitsluitend via Verizon werd aangeboden. Maar het was een haastig uitgebracht product. Bijna alle 1 miljoen exemplaren van de BlackBerry Storm die in 2008 werden verkocht, kwamen terug voor vervanging of reparatie. De Storm was een mislukking en kostte BlackBerry meer dan 100 miljoen.

Benieuwd hoe dit afloopt? Fragmenten zijn nu al te lezen bij de Wall Street Journal (paywall).

Het boek is te koop via de iBookstore (pre-order, levering op 26 mei)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2015, 19:11
Categorie Achtergrond
Onderwerpen blackberry, iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.