Reacties voor: Belgische schoolcampus De Mare stelt iPad verplicht

Studenten op de Belgische schoolcampus De Mare zullen vanaf september 2012 een iPad moeten gebruiken. De iPad zal onder andere de atlas en de rekenmachine van leerlingen vervangen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 17 reacties

  1. Dit moet een grapje zijn? Mag hopen dat hier iets aan gedaan wordt, aangezien dit het verplichten is om een 500+ iPad te kopen?

  2. Ik vind dit een mooi initiatief.
    Ik gebruik zelf de iPad in het secundair onderwijs. Alleen jammer dat niet alle leerkrachten hiermee akkoord gaan, maar de meesten laten dit wel toe.
    Ze moeten het misschien nog niet verplichten, maar toelaten zou al een hele stap zijn.

  3. @Kevin S. Somerhalder:
    Is het een grapje dat scholen leerlingen verplichten handboeken te kopen bij het begin van een schooljaar?
    Ik dacht van niet!

  4. Dit wordt standaard! helemaal de toekomst. Weg boeken. Leren op maat!

  5. Het is waarschijnlijk juridisch niet eens toegestaan om dit te verplichten op een openbare school. En ook nog eens in strijd met europese aanbestedingsregelgeving om 1 op 1 voor de monepolist Apple te kiezen.

    Het wordt allemaal veel te veel gehypt. Bij ons verplichten ze ook allemaal ipads op het werk, maar behalve voordelen heeft het ook ontzettend veel nadelen, waar je in de praktijk pas achter komt.

    Ik ben wel fan vh digitaal werken met ipads, maar ik heb dan al lang zon ding en werk erg gestructureerd, dat is bij velen juist een probleem.

  6. Ter info: de leerlingen huren deze iPad aan een gedeelde prijs over een looptijd van 3 jaar. Als je aan de andere kant van de balans een verlaagde kopiekost (1/3) en een verlaagde boekenfactuur plaatst, dan kom je ongeveer wel effen uit hoor.

  7. Hoezo zou dit niet verplicht kunnen worden? Een computer cq laptop kan men toch ook niet meer zonder tegenwoordig. Als ze niks zoudennmogen verplichten gaat dat ook op voor dure studieboeken..

    Als je het er niet mee eens bent kun je je kind natuurlijk ook naar een andere school sturen…

  8. Innovatie middels dwang werkt niet.

  9. Even terug naar de kern: de iPad is een MIDDEL om onderwijsvernieuwing mogelijk te maken. Geen DOEL an sich.
    Waarom is er hier enkel reactie op het woordje ‘verplicht’ en niet op de onderwijsvernieuwing?
    Jammer …

  10. Ik zit met twee vragen.
    1 Wat als je iPad stuk gaat? Krijg je dan een leen iPad van school totdat degene van jou zelf gerepareerd is?
    2 Krijgen ouders die het niet zo breed hebben subsidie?

    een ipad afbetalen in 3 jaar tijd is natuurlijk geen oplossing. Als dat ding na 2 jaar stuk gaat moet je nog een jaar betalen voor een product die je niet meer hebt.

    Verder vind ik het een spannend initiatief.

  11. Er staat dat het apparaat pas na 3 jaar eigendom wordt van de leerling. Deze constructie noemen we huurkoop.
    Aangezien het apparaat gedurende deze 3 jaar eigendom van de verhuurder is, is vervanging bij defect voor rekening van de verhuurder. Dit is immers eigenaar.
    Ik vind 3 jaar wel een lange tijd voor een apparaat met zo’n waarschijnlijk korte economische levensduur. (Lees: je wordt na 3 jaar eigenaar van een apparaat dat dan technisch behoorlijk achterhaalt is).

    Dat een school een lesmiddel voorschrijft is vrij normaal. Vroeger altijd boeken ed. Tegenwoordig soms een laptop. Meestal mag een leerling zelf een laptop naar keuze aanschaffen, en biedt de school ook een model van fabrikant X aan, die middels afbetaling gekocht kan worden.

    Maar hier schrijven ze een specifiek merk voor. Volgens mij mag dat niet, en kunnen andere klanten een claim indienen, tenzij ze het slim gedaan hebben. Ze mogen namelijk wel een lesmethode voorschrijven, en daarmee de voorwaarde voor de aanbesteding bepalen. En als andere apparaten niet aan die voorwaarde kunnen voldoen blijft alleen de iPad over.

    Maar het kan ook zijn dat de school een tablet verplicht. En wanneer de leerling hier niet zelf voor zorgt, maar dit via de school wil doen, dan wordt het een iPad, al dan niet op afbetaling.

  12. blij dat ik in die school zit!!! helemaal voor

  13. yep dat is mijn school, ik ben echt zeer blij dat dit er komt

  14. Ben wel benieuwd of (en welke dan) apps verplicht worden gesteld.

  15. @Dave: De leerkrachten hebben gezecht dat er bepaalde apps verplicht zullen zijn, ook zal veel gebruik gemaakt worden van iBooks nu je de nieuwe “textbooks” hebt.
    Aangezien de iPad deels je eIgendom is mag je er eender welke app opzetten maar de school heeft wel een systeem waardoor men via het WiFi netwerk toegang heeft tot je iPad, zo kan bijvoorbeeld de app van facebook geblokkeerd zijn op school maar kan je hem wel opnieuw gebruiken als je thuis bent (en ik bedoel duidelijk wel de app niet de site)

  16. @Munters: Het is inderdaad wel waar dat de school letterlijk de iPad voorschrijft maar eigenlijk is dat maar zeer normaal omdat de iPad het bekenst is onder de mensen, hij heeft het grootste aanbod apps en de school is nu eenmaal een school waar alleen maar Macs gebruikt worden.
    Ik vind het alvast een goed plan el ik kijk er zeker al naar uit om volgend jaar m’n schooljaar te starten met een iPad

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.