Nederlandse doven-app levert ondertiteling bij dagelijkse gesprekken

Met de Ava-app kunnen doven en slechthorenden meelezen met gesprekken. De app geeft een ondertiteling bij gesprekken in het dagelijkse leven.

De deels Nederlandse app Ava maakt het voor doven en slechthorenden mogelijk om gesprekken te volgen. De app levert als het ware ondertiteling bij gesprekken die je in het dagelijks leven voert en werkt zowel in het Engels en Frans als in het Nederlands. Dat laatste is te danken aan de Nederlander Pieter Doevendans die de app samen met twee collega’s ontwikkelde.


Ava-app ondertiteling van gesprekken

Ava laat je beter gesprekken verstaan

Voor doven en slechthorenden biedt Apple al diverse functies. Zo kun je je gehoorapparaat koppelen aan de iPhone, zodat je telefoongesprekken beter kunt horen. Je zou ook de dicteerfunctie van de iPhone kunnen gebruiken om beter te horen wat een gespreksgenoot zegt. Maar dat is nogal wat gedoe. Vandaar dat start-up Ava iets beters heeft bedacht. Doevendans maakte samen met de Fransman Thibault Duchemin de app toen beiden aan de universiteit van Berkeley studeerden. Omdat de ouders en zus van Duchemin doof zijn, is hij er al van jongs af mee opgegroeid en weet hij goed tegen welke problemen doven en slechthorenden aanlopen. Met 15.000 dollar startkapitaal en door het inschakelen van de dove programmeur Skinner Cheng is de app ontstaan. Ava is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Ava werkt als ondertiteling: houd de iPhone bij de mond van een pratende persoon en je ziet de woorden op het scherm. Het werkt zelfs met groepsgesprekken, waarbij alle deelnemers de app moeten installeren en bij hun eigen mond moeten houden.

Ava-team

1-op-1 en groepsgesprekken
Met de gratis variant kun je maandelijks maximaal 5 uur groepsgesprekken volgen, bij de betaalde variant van 30 dollar per maand is dat onbeperkt. Dat lijkt op het eerste gezicht een prima deal voor een functie waarmee je weer beter kunt functioneren in de maatschappij, maar in werkelijkheid blijken er van de duizenden gebruikers slechts een handjevol voor de app te willen betalen. Het voeren van 1-op-1-gesprekken met ondertiteling is overigens gratis, alleen voor de groepsgesprekken moet je extra betalen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 februari 2017 om 15:00
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.