Apple test platform zelfrijdende auto op openbare weg

Apple grijpt elke twee kilometer in tijdens test met zelfrijdende auto

Bij de zelfrijdende auto's van Apple grijpt de chauffeur eens per twee kilometer in. Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse Department of Motor Vehicles (DMV's), vergelijkbaar met de RDW.

De cijfers hebben betrekking op ritten die tussen december 2017 en november 2018 zijn uitgevoerd. De cijfers zijn gerapporteerd door de bedrijven zelf, dus er kunnen grote verschillen zitten tussen wat als een ‘noodgreep’ wordt gezien. Als een chauffeur besluit de beslissing van de computer bij te sturen of het stuur beet te pakken, is er ook sprake van ingrijpen. Er hoeft dus niet altijd sprake te zijn van een bijna-aanrijding. Bij Apple wordt het meest ingegrepen, namelijk 872 keer per 1.600 kilometer. Bij de zelfrijdende auto’s van Google-dochter Waymo is sprake van 0,09 keer per 1.600 kilometer. De cijfers geven aan hoe goed een voertuig zelf kan rijden, zonder dat ingrijpen van een menselijke chauffeur nodig is. Apple presteert daarbij het minst: er is relatief vaak een ingreep nodig.

Elke 2 kilometer een ingreep

Apple rijdt rond met aangepaste Lexus RX450h SUV’s. Volgens de cijfers van Apple waren er in 2018 62 auto’s in gebruik, terwijl er eerder nog sprake was van 66 stuks. In totaal staan er 28 bedrijven op de lijst, die in Californië bezig zijn met het testen van zelfrijdende auto’s. Al deze bedrijven zijn momenteel nog in de testfase. Er zijn nog geen zelfrijdende auto’s op de markt gebracht waarmee het publiek kan gaan rondrijden.

Apple zelfrijdende auto
Afbeelding via The Last Driver License Holder

Andere bedrijven die het goed deden waren GM Cruise en Zoox. Een stuk minder presteerden Qualcomm, Honda, Mercedes-Benz en SAIC. In totaal werden 73.550 ingrepen gerapporteerd over ruim 3 miljoen afgelegde kilometers in zelfrijdende modus. De bedrijven zijn verplicht om het aantal ingrepen te rapporteren. Die cijfers moeten elk jaar op 1 januari worden ingediend bij de DMV.

Ingrijpen bij zelfrijdende Apple auto

Voorlopig geen zelfrijdende voertuigen
Dat Apple met zelfrijdende auto’s bezig is, is geen geheim. Onder de noemer ‘Project Titan‘ wordt gewerkt aan verschillende initiatieven op autogebied. Aanvankelijk zou het gaan om een echte auto, maar sinds 2016 zijn de ambities wat omlaag geschroefd en lijkt Apple vooral geïnteresseerd in zelfrijdende autonome voertuigen. Een volledig functionerend zelfrijdend voertuig hoeven we pas op z’n vroegst in 2023 te verwachten. Gezien de slechte score van Apple is de kans echter groter dat je voor die tijd al in een dergelijke auto van Waymo of een van de andere partijen zit.

In januari zou Apple meer dan 200 medewerkers van Project Titan hebben gehaald om de aandacht nog meer te focussen op een deelgebied, namelijk het ontwikkelen van autonome systemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.