Reacties voor: Ineens wil Apple weer van het premium-imago af

Apple lijkt een nieuwe weg in te willen slaan. De Apple Watch Edition verdwijnt en er komt een nieuwe 4-inch iPhone. Het past nu beter bij Apple om het 'super premium-imago' te laten vallen.
Lees het complete artikel → Ineens wil Apple weer van het premium-imago af
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Mjah. In talloze landen koop je je iPhone in een abonnement waardoor je voor je telefoon niet veel hoeft bij te betalen. Althans, het restbedrag is dan zelfs in de bijstand goed te betalen. Ik woon in een kansenwijk in Utrecht en dan zie ik meer iPhones dan Samsungetjes van 100 euro. En als het een topmodel is, dan is het de 7. Ook niet goedkoop los.

    En dit is in tal van landen precies zoals hier in Nederland. Zelfs in dat ene land aan de overkant van die plas water. Ook daar lopen ze in de ‘projects’ aka ghettos met iPhones.

    Premium, haha. Dalende verkopen en vraag -> aanbod.

  2. Ik zie nogsteeds niet hoe de SE een breuk is met hun normale strategie…ze hadden altijd al een oud topmodel voor minder voor de wat kleinere beurs, hell, zelfs speciaal de 5c…
    En wat betreft die gouden Apple Watch, ik denk niet dat ze zelfs bij Apple de illusie hadden dat dat een enorm succes zou zijn…maar als uithangbord…
    Zie je Beyonce met een Apple Watch, dan zal dat natuurlijk een van een ander kaliber zijn (omdat zij om wat voor reden dan ook van een ander kaliber is)…
    Een beetje een Audi R8, waar voor de normale sterveling een Audi A3 is.

  3. Er is vast een goede middenweg te vinden tussen premium en ‘goedkoop’. Apple is een merk voor ‘the crazy ones’ (ik ben zelf ook een enorme fan…!) en het wil voor iedereen toegankelijk zijn.
    Een merk creëert nogal een afstand door zich als een ‘voor de rijke alleen’ merk te promoten (jongens, €17.000,- voor een eerst gen. Apple Watch?). Ik denk dat ze daarom voor een ‘lagere drempel’ kiezen en gaan voor toegankelijkheid in plaats van status.

  4. @Le0: Niks voor je telefoon betalen? Behalve die 60 euro per maand?

  5. Met het eventueel verdwijnen van de Edition luxe model wil ik jullie nog gelijk geven. Maar ik vind de iPhone SE verre van ‘budget’, ‘instap’ of ‘geen luxe model’ te noemen. De prijs is vergeleken met de 6S (plus) zeker aan de lage kant, maar spec-wise is deze praktisch identiek, met uitzondering van (het gemis van) het 3D-touch scherm.

    Apple heeft met de SE, wat imho ook gewoon de 6S mini genoemd had mogen worden, gewoon een 4″ iPhone 6S op de markt gebracht. Alleen heeft Apple deze ‘SE’ genoemd en voor een budget prijs op de markt gebracht.

    De iPhone 5C was écht een budget toestel. Niet qua prijs, maar hardware-wise absoluut. Hiermee maakte ze het toegankelijker/aantrekkelijker voor een andere doelgroep. Maar de iPhone SE is voornamelijk de 4″ doelgroep een beetje mee te trekken. Naar mijn mening absoluut niet om mensen voor weinig geld in het Apple eco systeem te trekken. Ik kan er een heel blog bericht over schrijven, maar ik houd het hierbij.

    P.s. Ik heb een 6-plus en daar zal ik niet van afwijken 🙂

  6. Gold / Edition is ook vervangen voor deals met merken zoals nu dus de eerste: Hermes. Best cool.

  7. Je kan ze wel nog steeds bestellen op de site en app. Maar in promotie materiaal is hij verdwenen inderdaad

  8. Van een veel fe hoog geprijsde 5c van plastic met matige specs naar high end specs met mooi design en goede prijs. Ik zeg goed bezig! De watch is precies genoeg gedaald in prijs. T moet natuurlijk geen samsung worden die na een jaar weinig waard is. €60 per jaar afschrijving doe ik het voor.

  9. Apple wil echt niet van hun premium-imago af. Ze willen alleen meer marktaandeel.

  10. Ik vind de nieuwe iPad anders behoorlijk premium met de gehanteerde prijzen, zeker als je er nog een pennetje en/of toetsenbord bij wilt hebben. Voor de gemiddelde consument die alleen maar wilt mailen en en internetten is de nieuwe iPad veel te duur.

    Neemt niet weg dat ik straks gewoon een 32GB Pro met 4G ga halen 🙂

  11. Vond die prijzen van € 10000,- zo wie zo al belachelijk van de watch, maar was inderdaad bedoeld voor de rich and famous (waar wij met z’n allen tientallen keren auteursrechten voor moeten betalen). Dit terzijde.
    De nieuwe iPad Pro 9,7″ is een mooie aanvulling, net als de iPhone SE (gezien het model afwijkt van de 6/6s) is afwijking van de benaming wel juist.
    De 256GB is een goede aanvulling, echter is het mij de laatste jaren opgevallen dat dit soort verbeteringen in hardware gepaard gaan met prijsverhogingen. Ik meen mij te herinneren dat dit in de tijd van Jobs niet gebeurde. Dan waren de specs beter en meer, maar de prijs bleef gelijk. Mijn gevoel zegt me dat de aandeel houders het tegenwoordig weer voor het zeggen hebben en deze prijzen belachelijk hoog houden. Apple kan het zich makkelijk permitteren om de prijzen (misschien wel hoog) acceptabel te houden. Het gaat uiteraard om het totaal plaatje van kwaliteit, prijs en gemak.
    Ik hoop dat de prijzen toch enigzins dalen. De Apple Watch vind ik nog te duur en zie nog niet de toegevoegde waarde. De Apple pencil is prijzig, maar waarom niet de iPad Pro inclusief apple pencil leveren (package deal). Tenslotte zijn de pro modellen alleen geschikt voor de Apple Pencil. Dan bereik je gelijk een groter publiek.

  12. Origineel geplaatst door Pieter
    @Le0: Niks voor je telefoon betalen? Behalve die 60 euro per maand?

    Dat zeg ik nergens hoor. 60 pm is peanuts. Zelfs in de bijstand. Uitzonderingen daargelaten. Maar autorijden, roken en huisdieren lukt ook. Dus die 60 euro en 100/200 bijbetalen op de nieuwe iPhone. Ze lachen erom.

  13. Apple heeft sowieso last van een minder imago. Het bekende Reputation Institute presenteert jaarlijks de 100 bedrijven met de beste reputatie. De nieuwste versie is van wen paar dagen geleden (http://www.reputationinstitute.com). In 3 jaar tijd is Apple hard op weg om de top 10 te verlaten.

  14. Origineel geplaatst door justin w
    Van een veel fe hoog geprijsde 5c van plastic met matige specs naar high end specs met mooi design en goede prijs. Ik zeg goed bezig! De watch is precies genoeg gedaald in prijs. T moet natuurlijk geen samsung worden die na een jaar weinig waard is. €60 per jaar afschrijving doe ik het voor.

    De iPhone 5c is dan wel weer een ontzettend degelijk toestel. Ik repareer dagelijks behoorlijk wat iPhones, en het enige dat bij de 5c gefixt moet worden is het scherm. Knopjes, oplaadpoort, speakers, nooit last mee.

    Hopelijk geldt hetzelfde voor de SE 🙂

  15. Origineel geplaatst door Le0
    Ik woon in een kansenwijk in Utrecht….

    hehe heet dat tegenwoordig kansenwijk, met kansrijke jongeren met mogelijkheden.. Bij ons in de buurt heet dat gewoon een achterbuurt met aso’s..En ja ook die hebben hier tegenwoordig veel iPhones, maar goed hoe minder Android hoe beter!

  16. Wat een lariekoek wederom op deze site. Van betrouwbaar naar klakkeloos dingen gaan roepen. Hoezo wil Apple daar vanaf? Samsung gaat er juist naar toe. Samen kunnen ze de wereld prima bedienen. Begin iCulture steeds meer een roddelblad te vinden.

  17. Met de iPhone 5C gingen ze pas echt de budgetkant op! Dat toestel was echt een vreemde eend in de bijt. De iPhone SE vind ik, kijkend naar de specs en de gebruikte materialen, echt wel weer een premium toestel!

  18. Misschien kunnen ze beter de premium pricing laten vallen want voor een paar groots gepresenteerde maar minimale veranderingen zijn de prijzen de afgelopen jaren onevenredig gestegen, en ze waren al duur. En als het zou werken zoals vroeger kun je nog zeggen ‘je betaalt voor stability’ maar ook die dagen zijn voorbij. Apple moet zijn kop uit het zand steken.

  19. Volgens mij ligt de kracht van Apple in de functionaliteit van het ecosysteem. Kort door de bocht gezegd: als Apple-gebruiker betoon je je een doener.

    Laat anderen dan maar uitstralen dat bij hen iets te halen valt.

    In beide gevallen zeg je bovendien iets over je zelfstandigheid door de frequentie en mate van gretigheid waarmee je je spul gebruikt.

    (Maar misschien ben ik tè wars van uiterlijkheden…)

  20. Ik heb even zitten kijken op de website van Apple en ik vind dit nogal ver gezocht. De website is in zijn geheel onder handen genomen en op zich is de Apple Watch Edition iets lastiger te vinden maar om daar nu meteen mee te concluderen dat Apple af wil van het exclusieve imago vind ik nogal ver gezocht. Nu heb ik de gouden Apple Watch voor die prijzen nooit begrepen. Een Apple Watch is geen horloge die je voor je leven koopt en die prijzen rechtvaardigt. Aan de andere kant zie ik nu totaal geen reden om te stoppen met de gouden versies. De investeringen zijn al gedaan, ze vragen er riante prijzen voor waardoor er een ton marge op zit en nu alweer uit de markt stappen zou een enorm gezichtsverlies betekenen voor Apple. Ik verwacht dus dat de Edition zeker nu niet verdwijnt en zelfs de update naar de Apple Watch 2 gaat krijgen. Blijkt de hele exclusieve lijn van de Apple Watch een flop dan wordt het hoog tijd om Ahrendts weer een schop onder haar achterste te geven en met een dikke zak geld uit te wuiven. Vond het al direct een VP die niet bij Apple past. De hele uitrol van de Watch verliep ook dramatisch met een onnodig ingewikkeld bestel systeem.

    Ik zou niet meer zonde mijn Apple Watch kunnen maar veel zaken hadden veel beter gekund.

  21. Apple heeft duidelijk gezegd dat de Watch Edition een gelimiteerde oplage ging zijn. Ik heb veel mensen horen klagen over het design van de iPhone 6 – 6S. Uit de iPhone 5-5S zijn meer positieve reacties uitgekomen, omwille van het stevige frame met mooie looks. Ik denk dat er een verkeerd beeld geschept is van de strategie van Apple, een goedkopere iPhone(SE)? Nog dik 500-600 euro kwijt voor de goedkoopste, Apple wil gewoon de line-up van hun iPhones uitbreiden, en kunnen aanbieden met uptodate specs. Ik vind het onterecht als er sprake is van afstappen van premium.

  22. Apple heeft altijd gebracht waarvan zij menen dat wij, consumenten daar behoefte aan hebben ook al beseffen we dat niet. Deze arrogantie van Jobs heeft Apple groot gemaakt want ze hadden voor gelijk voor vele mensen, ook al zijn al die artikelen stuk voor stuk premium artikelen – consessies doen op kwaliteit doet Apple niet (al jeb ik daar nog wel wat kanttekeningen bij).
    Elitaire produkten vallen hier volkomen buiten en zijn hooguit een gimmick voor de happy few. Juist door ze beperkt aan te bieden wordt de exclusiviteit beperkt – ik vind het niets toevoegen aan de produkt portfolio.

    De iPhone SE is een premium produkt dat veel eerder op de markt had moeten komen: het formaat was en is voor veel mensen juist, grotere formaten zijn een uitkomst voor een groot aantal mensen maar lang niet iedereen: Apple was hier haar visie kwijt maar heeft die hopelijk een beetje teruggevonden al is er niets spectaculaors of eigenzinnigs aan de SE. Het visionaire bij Apple is er af, met het overlijden van Jobs is de arrogantie weg en lijkt het beleid conservatiever geworden. Misschien dat Apple spectaculaire producten in de pipeline heeft maar ik verwacht eigenlijk alleen maar evolutie en reactie op de marktvraag. Jammer.

  23. Zoals Beyonce de watch draagt op de foto bovenaan is echt de meest onbruikbare manier die mogelijk is 😀 .

  24. Origineel geplaatst door Anna
    Wat een lariekoek wederom op deze site. Van betrouwbaar naar klakkeloos dingen gaan roepen. Hoezo wil Apple daar vanaf? Samsung gaat er juist naar toe. Samen kunnen ze de wereld prima bedienen. Begin iCulture steeds meer een roddelblad te vinden.

    Ik geloof dat jij niet helemaal begrijpt wat het woord ‘opinie’ inhoudt.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.