Apple wil patent op vloeistofkoeling voor MacBook, iPhone en andere mobiele apparaten

Apple heeft een patent aangevraagd voor vloeistofkoeling in MacBooks en andere mobiele apparaten zoals de iPhone en de iPod touch. Door het kleine formaat en het energieverbruik zijn ventilatoren geen geschikte oplossing voor dit soort apparaten.

koeling_macbookApple heeft een patent aangevraagd voor vloeibare koeling van MacBooks. Het patent noemt echter nog meer apparaten om de uitvinding te gebruiken: “Portable devices, such as laptop computers, cellular telephones, and personal digital assistants have additional design constraints which make it even harder to manage thermal load.” Het 12 pagina’s tellende patent beschrijft dat de batterijduur het moeilijk maakt om actieve koeling zoals ventilatoren toe te passen. Toepassing van metalen koellichamen is ook niet mogelijk vanwege het gewicht en de ruimte die je daarvoor nodig hebt.

Het is niet de eerste keer dat Apple aan vloeibare koeling denkt: in de Power Mac G5 werd het in 2004 ook al eens toegepast, maar dat leidde tot lekkages (en klachten).

Het patent werd eigenlijk al in mei 2007 ingediend en komt pas nu in de openbaarheid. De kans is klein dat we binnenkort waterkoeling in de iPhone en iPod touch gaan zien. Ten eerste gaat het patent niet specifiek over waterkoeling, maar om koeling met een vloeistof. En ten tweede wordt gedacht dat Apple met opzet andere mobiele apparaten noemt om zich alvast in te dekken voor de toekomst. Eigenlijk is het idee voor de MacBook niet eens zo ver gezocht: watergekoelde RAM-modules zijn er ook al.

Meer info: Apple Insider via Macworld

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 december 2008, 21:56
Categorie iDevices
Onderwerp macbook air

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.