Volkswagen Transporter T6 2016

Apple werkt samen met Volkswagen aan zelfrijdende busjes

Apple zou een deal hebben gesloten met Volkswagen om zelfrijdende shuttlebussen te ontwikkelen. De busjes zijn bedoeld voor het vervoer van Apple-medewerkers. Eerder gingen geruchten dat Apple voor BMW had gekozen.

Volkswagen: zelfrijdende shuttlebusjes

Binnen Apple werkt het team van Project Titan aan allerlei activiteiten op het gebied van zelfrijdende auto’s. De nadruk zou de afgelopen tijd liggen op het ontwikkelen van software, niet op het zelf maken van een eigen voertuig. Voor de benodigde hardware zou Apple aanvankelijk samenwerken met BMW en Mercedes Benz, maar die samenwerking zou volgens de New York Times zijn stukgelopen omdat Apple meer controle eiste over het design en de data. De automakers wilden daaraan niet meewerken. Nu zou Apple een deal hebben gesloten met Volkswagen. Het plan is om zelfrijdende busjes te maken, bedoeld om Apple-medewerkers te vervoeren tussen de gebouwen van Apple in Silicon Valley.

Volkswagen T6 Transporter

De partijen zouden hebben gekozen voor bestaande T6 Transporter-busjes die omgebouwd worden tot zelfrijdende voertuigen. Het programma zou de naam ‘Palo Alto to Infinity Loop’ (PAIL) hebben gekregen. Apple werkt met Volkswagen-dochterbedrijf Italdesign om de busjes te voorzien van speciale dashboards, boordcomputers, sensoren en een elektrische accu. PAIL kwam afgelopen augustus voor het eerst aan het licht en loopt achter op schema. Als de shuttlebusjes uiteindelijk gaan rijden zullen er twee bestuurders meereizen: een persoon die moet kunnen ingrijpen bij calamiteiten en een tweede bestuurder als backup.

Ondertussen is Apple ook nog bezig met het testen van zelfrijdende auto’s. Er zijn 55 voertuigen van Apple op de weg in Californië, waarbij nog wel een bestuurder achter het stuur moet zitten om te kunnen ingrijpen bij calamiteiten. Het gaat hierbij om Lexus SUV’s. Daarnaast zou Apple geen duidelijk idee hebben waar ze naartoe willen met hun autonome voertuigenproject. De plannen zouden aanvankelijk ook veel ambitieuzer zijn geweest, waarbij Apple in samenwerking met een partner echt een ‘Apple Car’ wilde bouwen.

Volkswagen Transporter T6 2016

Apple doet zelf geheimzinnig over de activiteiten rond zelfrijdende auto’s. Tim Cook heeft eerder wel bevestigd dat Apple aan autonome systemen werkt. De nadruk lijkt daarbij vooral te liggen op software die autofabrikanten kunnen gebruiken om hun voertuigen zelfrijdend te maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2018, 8:44
Bron Bron New York Times
Categorie Geruchten
Onderwerpen apple car, auto, project titan

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.