‘Apple Store Den Haag opent in augustus 2014’

De Apple Store in de Haagse Passage in Den Haag zal in augustus de deuren openen. Op zijn vroegst opent de winkel op 2 augustus 2014.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Haagse Passage spotlightDe Apple Store in Den Haag gaat hoogstwaarschijnlijk pas in augustus open. Dit valt af te leiden uit informatie die iCulture via meerdere bronnen heeft verzameld. Het winkelpand wordt hopelijk op 4 juli door de bouwvakkers aan Apple afgeleverd. Dan is de winkel grotendeels af, maar is Apple zelf nog niet klaar voor de grote opening: het nieuwe Apple Store-personeel zal pas later in juli worden getraind. De eerste mogelijke openingsdatum van de Apple Store in Den Haag is daarom zaterdag 2 augustus.


Er wordt in Den Haag en onder Apple-medewerkers flink wat gepraat over de uiteindelijke opening van de Apple Store in de Haagse Passage. Apple’s concrete plannen zijn bij amper iemand bekend, maar we hebben inmiddels zoveel gehoord dat er een paar zeer waarschijnlijke aannames gemaakt kunnen worden. We zetten de feiten op een rij.

Oplevering Apple Store Den Haag: hopelijk 4 juli

Begin dit jaar vertelde Apple aan winkeliers in de Haagse Passage dat de Apple Store zou worden geopend op zaterdag 14 juni 2014. Inmiddels blijkt dat onhaalbaar: een recente foto gemaakt door iCulture-lezers Louis en Maxim laat zien dat het pand van binnen nog druk wordt verbouwd.

Apple Store Den Haag van binnen

Bouwvakkers in de Apple Store van Den Haag spreken over een opleveringsdatum van 4 juli 2014. Dan moet het pand klaar zijn voor Apple om te betreden. De daadwerkelijke winkelopening kan daar nog een aardige periode van verwijderd zijn, omdat de winkel nog moet worden ingericht.

Apple heeft sinds begin dit jaar de winkeliers in de Passage niet meer op de hoogte gesteld van verbouwingen, zo blijkt uit bronnen die iCulture heeft geraadpleegd. In de wandelgangen van het winkelcentrum wordt wel gesproken over de uiteindelijke opening, maar de meningen onder winkeliers zijn verdeeld: sommigen denken dat Apple de opening slechts een maand heeft uitgesteld (naar midden juli), terwijl anderen hebben gehoord dat het wel tot september kan duren tot de winkel opengaat. De winkel is hoe dan ook niet zomaar te bekijken. Hoewel Louis en Maximum bovenstaande foto konden maken, is het pand nog steeds afgeschermd door een houten zwarte omheining.

Apple Store Den Haag omheining

Personeelstraining midden juli

iCulture heeft rechtstreeks van bronnen vernomen dat Apple Store-personeel in de week van 14 juli 2014 begint met de training voor de Apple Store in Den Haag. Het gaat hierbij om medewerkers die al werkzaam zijn in bijvoorbeeld de Apple Store in Amsterdam en worden overgeplaatst naar Den Haag. Vermoedelijk zullen er ook nieuwe medewerkers speciaal voor de Apple Store in Den Haag deelnemen aan de training. Tijdens het traject worden de werknemers klaargestoomd voor verkoop- en advieswerkzaamheden in de nieuwe winkel. Dit is ook voor oud-gedienden een vereiste, omdat ze soms een nieuwe rol krijgen en bijvoorbeeld promotie maken.

Opening Apple Store Den Haag: augustus 2014?

Concreet weten we twee dingen: de Apple Store in Den Haag wordt waarschijnlijk pas in juli 2014 door de bouwvakkers afgeleverd en personeel begint in de week van 14 juli met de training. Daar valt de mogelijke opening van de Apple Store uit af te leiden. Apple traint nieuw personeel namelijk vrij kort voor de opening van een nieuwe Apple Store. Medewerkers in de Apple Store in Haarlem begonnen met hun training in de week van 18 november 2013, waarna de winkel werd geopend op 7 december 2013, dus een periode van zo’n drie weken.

Zit er in Den Haag precies evenveel tijd tussen de trainingsstart en de winkelopening, dan komen we uit op een mogelijke openingsdatum voor de Apple Store: zaterdag 2 augustus 2014. Om deze datum te halen moet wel alles zo vlot gaan als in Haarlem het geval was. We horen van onze bronnen dat een opening in het midden van augustus ook goed mogelijk is, dus op 16 augustus of 23 augustus.

Maar september dan?

Sommige winkeliers in de Haagse Passage denken dat de Apple Store misschien pas in september zal worden geopend, maar de bron van deze berichten is onduidelijk. Ze zeggen dit enkel te hebben gehoord “in de wandelgangen”. Omdat de Passage een overdekt winkelcentrum is, werkt Apple indirect samen met andere winkels op deze locatie. Daarmee zijn de winkeliers een relevante bron. Ze zijn zich echter lang niet van alles op de hoogte. Apple vertelde ze begin dit jaar nog dat de Apple Store op 14 juni zou openen, maar deze datum werd uitgesteld. Sindsdien zijn er ook geen officiële documenten over de winkelopening verspreid door Apple.

Haagse Passage

Wellicht baseren de winkeliers zich enkel op geruchten die eerder al voorbijkwamen. We hoorden eerder over trainingen rond het einde van juli, waarbij werd geconcludeerd dat de Apple Store dan in augustus of september zal openen. September leek daarbij een uiterste datum, die de winkeliers zich wellicht in hun hoofd hebben geprent. Nu we weten in welke week de trainingen van Apple Store-personeel beginnen, lijkt augustus veel waarschijnlijker.

Er is nog een reden waarom augustus logischer lijkt dan september. Apple zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk de iPhone 6 introduceren in september, waardoor het logisch lijkt om de Apple Store in Den Haag daarvoor al te openen. Zou Apple de winkel pas in september openen, dan riskeren ze dat dit te dicht op de iPhone-introductie zit. Een opening in augustus geeft Apple de ruimte om de nieuwe winkel op te starten en het personeel te laten wennen aan de nieuwe locatie, zonder dat meteen de grote drukte losbarst.

Apple Store Den Haag geen vlaggenschip

Meerdere bronnen vertellen aan iCulture dat de Apple Store in Den Haag ondanks het grote oppervlak geen flagship store wordt. Apple’s hoofdwinkel in Nederland blijft Amsterdam. Hoewel de winkel in Den Haag zich op een mooie locatie bevindt, is hij voor Apple ongeveer net zo belangrijk als de ‘gewone’ Apple Store gevestigd in Haarlem. Dat valt terug te zien in het personeel dat in de nieuwe winkel zal werken: ongeveer vijftig Apple-medewerkers zullen in Den Haag werkzaam zijn, vergelijkbaar met de zestig die in Haarlem werken. In Amsterdam heeft Apple meer dan 200 winkelmedewerkers.

Waarom een Apple Store in Den Haag?

De Haagse Apple Store is de derde Apple-winkel in de Randstad. Tot frustratie van veel iCulture-lezers die buiten dit drukbezette gebied wonen: zij zien veel liever een Apple Store in bijvoorbeeld Groningen of Maastricht. Apple heeft niet verteld waarom er zo op de Randstad wordt gericht, maar er zijn wel redenen te bedenken: een geleidelijke Apple Store-uitrol in de Randstad geeft Apple ruimte om te groeien. Personeel getraind om in bijvoorbeeld de Amsterdamse Apple Store te werken kan met slechts weinig training aan de slag in Den Haag. Dat blijkt nu ook al: de trainingsperiodes worden steeds korter. Bij de opening van Apple Store Amsterdam werd het personeel meer dan een maand getraind, terwijl de training in Haarlem nog maar drie weken in beslag nam. Door ervaren mensen vanuit Amsterdam in te schakelen in Den Haag, hoeft Apple minder personeelstrainingen te geven. Daar komt bij dat de Randstad een vrij dichtbevolkt gebied is. Het is daardoor niet heel gek om meerdere winkels zo dichtbij elkaar te openen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.