The-Weeknd-Apple-Music

Apple stopt na 10 jaar met jaarlijkse muziekfestival in Londen

Apple's jaarlijkse muziekfestival is opgedoekt. In september zal er geen Apple Music Festival in Londen plaatsvinden, waar voorheen grote namen optraden. Na 10 jaar is het wat Apple betreft genoeg geweest.

Apple’s jaarlijkse muziekfestival is opgedoekt. Het bedrijf zal in de maand september niet langer artiesten naar Londen halen voor optredens. Na 10 jaar is het genoeg geweest.

Apple Music Festival 10.

iTunes Music Festival

Er zijn Apple-tradities die plotseling weer stoppen. Zo was er tussen 2008 en 2013 de 12 Days of Christmas, waarbij Apple rond de kerst dagelijks een app of muzieknummer weggaf. Er was eigenlijk altijd wel gezeur over de keuze: de artiest was niet leuk, de app was saai of de taal was niet goed.

Apple Music Festival.

Dit jaar komt er opnieuw een einde aan een jarenlange traditie, namelijk het iTunes Music Festival, dat de afgelopen jaren de naam Apple Music Festival had gekregen. Apple gaat niet langer een maand lang een concertzaal afhuren om bekende artiesten naar Londen te krijgen. Het bedrijf heeft inmiddels officieel bevestigd dat ze ermee gaan stoppen. Apple zou zich liever richten op het sponsoren van tournees, eenmalige shows en nieuwe talenten in de Up Next-serie. Meest recent in deze serie is Daniel Caesar (zie foto).

Daniel Caesar Up Next-artiest

Jaarlijks muziekfestival in september

Voorgaande jaren vond het festival plaats in september, toevallig ook Apple’s drukste maand van het jaar. Het festival was bedoeld om te laten zien hoe invloedrijk Apple is in de muziekbusiness, door grote namen te strikken. Zo was op het eerste iTunes Festival in 2007 Amy Winehouse te gast. In latere edities kwamen Paul McCartney, The Weeknd, Lady Gaga en Pharrell langs. Afgelopen jaar, tijdens het 10-jarig bestaan, stonden Alicia Keys, Bastille, Britney Spears, Calvin Harris, Chance The Rapper, Elton John, Michael Bublé, One Republic, Robbie Williams en The 1975 op het programma.

Grote namen
Naast gevestigde namen zaten er ook altijd wat artiesten van de nieuwe lichting bij. Aanvankelijk duurde het festival een maand, later verkortte Apple het programma naar twee weken, waarbij soms meerdere optredens op een dag plaatsvonden. De eerste optredens waren in het Institute of Contemporary Arts in London. Later verhuisde Apple naar KOKO, om uiteindelijk de laatste jaren de Roundhouse af te huren. Tot 2015 hanteerde Apple de naam iTunes Music Festival, daarna veranderde het in Apple Music Festival en vorig jaar werd het 10-jarige bestaan gevierd. Kaartjes voor het festival waren altijd gratis, waarbij Apple samenwerkte met lokale partners. Zo kon je ooit kaartjes via de HEMA winnen of via lokale radiostations.

itunes-festival-2014

Dat Apple er nu mee stopt heeft waarschijnlijk te maken met alle andere activiteiten die ze momenteel hebben opgepakt rondom Apple Music. In plaats van geld steken in één groot evenement, willen ze het geld liever verspreiden over meer losse shows. Zo waren er afgelopen zomer optredens die abonnees van Apple Music konden streamen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2017, 8:12
Categorie Diensten
Onderwerpen apple music festival, itunes festival, londen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.