Reacties voor: Thuiskopieheffing 2018 geldt vanaf vandaag: iPhones omhoog, iPads omlaag

Apple heeft kleine prijswijzigingen doorgevoerd in de Apple Store, vanwege de hogere thuiskopieheffing voor smartphones en wearables. Tablets en computers zijn echter goedkoper geworden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 31 reacties

  1. De thuiskopieheffing voor de iPhone X is €1,20 duurder geworden, maar de iPhone X is €1,45 duurder geworden. Hmm

  2. Is dit een vroege aprilgrap of zo? Een toestel van €1159 waar Apple €500 of meer winst op pakt, verhogen ze in prijs met €1,20?? Schaamteloos!

    • @belgiumiphone: Geen stress, de Belgische prijzen zijn nog gewoon hetzelfde. Dit heeft uitsluitend te maken met een heffing door de overheid, dus Apple moet dit verplicht doorvoeren. Het geldt niet in België. Daar kost de iPhone X nog gewoon €1159.

  3. @Ezra Cerpac: Ooit gehoord van BTW?

  4. Zo achterhaald deze heffing. De heffing is toch in het leven geroepen door Buma Stemra om auteursrechtelijk materiaal te compenseren die illegaal werden gekopieerd? Tegenwoordig heeft bijna iedereen van allerlei legaal betaalde streamingdiensten voor audio en video. Dus betalen we die rechten toch dubbel? En waar gaat dat geld eigenlijk heen?

  5. Thuiskopieheffing op zichzelf is al een onwijs maf systeem. Ik betaal nu bij aanschaf van mijn apparaten een boete voor (illegaal) kopiëren van gegevens? Nou, dan ga ik het doen ook! Ik heb er ten slotte voor betaald?!

    Apple is dan ook zo star, kunnen ze deze wijzigingen niet gewoon in de prijs meerekenen? Het was al erg genoeg met die lelijk afgeronde prijzen, nu komen er nog komma’s bij ook…

  6. Belachelijk!! De artikelen waar je makkelijker een kopie mee maakt hebben/krijgen minder toeslag dan de artikelen waar dat minder makkelijk tot niet mee gaat… Allemaal geldklopperij van onze roverheid.

  7. Van € 3,50 naar € 4,70. Dit zijn exclusief btw bedragen. De consument zal dus merken van € 4,24 naar € 5,69 dus € 1,45.

    Ligt niet aan Apple alleen worden hier ineens exclusief bedragen met inclusief bedragen vergeleken.

  8. Origineel geplaatst door Ad
    @Ezra Cerpac: Ooit gehoord van BTW?

    Ooit gehoord van Mark Rutte en zijn mooie kabinet?

  9. Haha ik moet wel lachen dat een iwatch daar nu ook onder valt, ze komen geld te kort daar in den haag. Maar serieus een iwatch voor thuis kopie heffing straks moet ik voor een applerouter ook nog thuis kopie heffing gaan betalen. Ben het met vele eens groot deel van e mensen hebben spotify of deezer of iets anders waar ze voor betalen. Dus ja achterhaald, maar blijft mooie inkomsten want wie zegt mij dat dat geld daar ook te recht komt. als er eenmaal een heffing is gaat die er nooit meer af. Komt het rijk inkomsten te kort.

  10. Wellicht handig om toe te voegen aan het artikel:

    Thuiskopieheffing was ter compensatie voor legaal downloaden in NL. Downloaden was legaal. Uploaden illegaal. Vreemd, maar zo was het.

    Nu is downloaden ook illegaal, maar de thuiskopieheffing is blijven bestaan.

    Er zijn een aantal grote electronicabedrijven die bezwaar tekende tegen de te hoge thuiskopieheffingen.

  11. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  12. Origineel geplaatst door Tim
    Thuiskopieheffing was ter compensatie voor legaal downloaden in NL. Downloaden was legaal. Uploaden illegaal. Vreemd, maar zo was het.

    Nu is downloaden ook illegaal, maar de thuiskopieheffing is blijven bestaan.

    Downloaden is niet illegaal. Het ging specifiek om downloaden van o.a. muziek, films en boeken uit illegale bron dat legaal was en onder de thuiskopie viel, maar nu illegaal.

    De thuiskopie vergoeding bestaat al veel langer dan het downloaden van muziek. Het gaat juist over een vergoeding voor een kopie uit een legale bron. Bijvoorbeeld een zelf gekochte muziek cd die je ript en op je iPhone zet.

  13. Wel goed jullie werk doen. De TKH was 3,50 euro excl. btw en dat maakt 4,24 euro inclusief btw. Die TKH is nu 4,70 euro excl. btw en dat is zelfs 5,69 euro inclusief btw.

    Dus de stijging is geen 1,20 euro, maar 1,45 euro. En dus geen inflatie- of valutacorrectie van Apple, maar gewoon netjes in de btw doorbelast aan de consument.

  14. Volgens mij moet er ook nog BTW over die heffing betaald worden
    Let op het kopje ‘Heffingsbedrag exclusief btw’. €1,20 + 21% BTW = €1,452. Vandaar.

    Ik vind die heffing schandalig. Het roept twijfel op wie er echt aan de touwtjes trekt in Den Haag. De kiezer heeft er in ieder geval niet om gevraagd. Volgens mij kunnen ze het ook zo afschaffen, gegeven dat het geen EU-verplichting is.

  15. @belgiumiphone: Inderdaad schaamteloos. Ik snap ook niet dat ze geen genoegen nemen met ietsje minder winst.

  16. Wel leuk dat bij dit soort berichten niemand zich focust op prijsdalingen, mijn inziens is dat veel leuker om over te praten

  17. Origineel geplaatst door belgiumiphone
    Is dit een vroege aprilgrap of zo? Een toestel van €1159 waar Apple €500 of meer winst op pakt, verhogen ze in prijs met €1,20?? Schaamteloos!

    Gefeliciteerd. Jij snapt schijnbaar niet hoe de wereld (Nederland) in elkaar zit qua regels.

  18. De prijzen wat genoemd wordt €3,50 en €4,70 is exclusief.
    Daar komt nog btw erbij.
    Dus eigenlijk komt er €5,70 bij. Voor een smartphone.

  19. Apple blijft spelen met de prijzen en wel in hun voordeel, hopelijk komen ze er niet mee weg deze keer.

  20. Thuiskopieheffing.. Weer zo’n belasting op belasting op belasting wat ooit in het leven is geroepen. Achterhaald, maar ja, het brengt het makkelijkst én snelste geld in het laatje!

  21. Scheelt mijn iPhone 8 plus vorig jaar heb gekocht nog, en ik was van plan dit jaar mijn iPad air te gaan vervangen.

  22. Mensen! Het is geen vergoeding voor illegale downloads. Het is een bedrag dat je betaalt zodat je geen tweede cd hoeft te kopen zodat je de muziek en thuis en in de auto kunt luisteren middels een kopie.

    Dat je anno 2018 nog deze prijs moet betalen terwijl heel Nederland streamt is natuurlijk erg vreemd.
    Drm omzeilen, uploaden en downloaden is nog steeds illegaal. Volgens mij is een kopie van de cd van jezelf, buurman of vriend hiermee wel gedekt.

  23. Heerlijk die thuiskopieheffing. Als artiest aangesloten bij Bumastemra krijg ik hier elk jaar weer een paar euro van!

  24. Ik heb nu bij alle bedragen aangegeven of ze met of zonder BTW zijn. Eigenlijk gek dat je over een ongevraagde heffing ook nog BTW moet betalen. Het maakt immers niet deel uit van het product zelf.

  25. Idd een achterhaalde regeling voor een club die met name heel goed voor zichzelf zorgt.

  26. Origineel geplaatst door Gonny van der Zwaag
    Ik heb nu bij alle bedragen aangegeven of ze met of zonder BTW zijn. Eigenlijk gek dat je over een ongevraagde heffing ook nog BTW moet betalen. Het maakt immers niet deel uit van het product zelf.

    De thuiskopie is het product.

  27. Ja? Is mijn reactie weer verwijderd. Jullie hebben oprecht de meest irritante moderators op het web!!

  28. Waar valt de Time Capsule onder?

  29. Alsof op mijn iPhone en iPad copieën van mijn muziekcd’s staan. Is ook veel te veel moeite: ik betaal voor al mijn muziek en video via Spotify en Netflix en zelfs Apple Music. En dan ook nog een thuiscopieheffing? Hoezo achterhaald?

  30. Origineel geplaatst door The Sint
    Apple blijft spelen met de prijzen en wel in hun voordeel, hopelijk komen ze er niet mee weg deze keer.

    Haha als ik jouw reactie lees moet ik denken aan Dr. Claw van Inspector Gadget. Next time Apple, Next time!!
    Ter informatie; die extra centjes die je betaald als je een iPhone koopt gaan niet naar Apple toe maar naar Mark Rutte en zijn schatkist. Overigens kan een bedrijf elk bedrag voor een toestel vragen wat ze maar willen. En als jij dat bedrag te hoog vind, dan koop je het niet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.