Thuiskopieheffing 2018 geldt vanaf vandaag: iPhones omhoog, iPads omlaag

Apple heeft kleine prijswijzigingen doorgevoerd in de Apple Store, vanwege de hogere thuiskopieheffing voor smartphones en wearables. Tablets en computers zijn echter goedkoper geworden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Support

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat vanaf vandaag in Nederland de nieuwe thuiskopieheffing is ingegaan. Dat heeft meteen gevolgen voor de Apple Store, want je betaalt nu meer voor smartphones en wearables, terwijl je voor tablets en computers minder kwijt bent. Hier lees je wat de belangrijkste gevolgen zijn voor populaire producten uit de Apple Store.

Apple-producten duurder door thuiskopieheffing

Dat de iPhone X prijs €1159 is, zit waarschijnlijk al in je geheugen gegrift. Maar vanaf vandaag zul je een iets hoger bedrag moeten onthouden: het is €1160,45 inclusief BTW geworden. Dat heeft ermee te maken dat de thuiskopieheffing voor smartphones vanaf 1 januari van €3,50 naar €4,70 is gegaan. Het gaat hier om heffingsbedragen zonder BTW, dus je zult daar nog 21% bij op moeten tellen.

Bekijk ook

Thuiskopieheffing geldt vanaf 2018 ook voor Apple Watch

De overheid gaat de thuiskopieheffing invoeren voor de Apple Watch en andere wearables. Je betaalt voortaan €1,20 bovenop de winkelprijs.

Apple Watch iets duurder…
Ook de Apple Watch-prijs is iets verhoogd, want voor het instapmodel betaal je nu €370,45 terwijl het eerder €369 rond was. Bij wearables met opslag zoals de Apple Watch is de thuiskopieheffing €1,20 maar in werkelijkheid is de prijs met €1,45 verhoogd omdat de BTW wordt meegerekend.

De heffing geldt alleen in Nederland en is wettelijk verplicht. In België is de prijs nog steeds als vanouds.

… maar iPads en Macs zijn goedkoper
Er is echter ook goed nieuws: bij de iPads, Macs en MacBooks betaal je voortaan iets minder. Betaalde je eerder nog €409 voor het standaardmodel van de 9,7-inch iPad, nu is dat gezakt naar €407,91. Echt veel scheelt het niet en het zal voor weinig mensen reden zijn om er meteen eentje te gaan halen. Wat dat betreft kun je de beter de iPad-koopjes in de gaten houden want daar krijg je vaak meer korting ten opzichte van de officiële adviesprijs.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste aanbiedingen voor iPads van dit moment

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Dit zijn de heffingen die vanaf vandaag gelden (oude en nieuwe, excl. BTW):

  • Smartphone, bijv. iPhone: €3,50 → €4,70
  • Wearables met opslag, bijv. Apple Watch: €0,00 → €1,20
  • Pc, laptop, server, bijv. Mac: €3,50 → €2,60
  • Tablet, bijv. iPad: €3,50 → €2,60
  • Portable audio- en videospeler, bijv. iPod: €1,40 → €1,20
  • E-reader: €0,70 → €0,80
  • Settopbox met harde schijf: €3,50 → €3,80
  • HDD/SSD: €0,70 → €0,60
  • Cd/dvd: €0,02 → €0,00
  • Usb-stick: €0,00 → €0,60

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 02 januari: We hebben bij bedragen duidelijker aangegeven of het met of zonder BTW is.

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de retailwinkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores (Amsterdam, Haarlem en Den Haag) terwijl je in België de keuze hebt uit één locatie in Brussel. Wereldwijd gaat het om meer dan vijfhonderd winkels. Daarnaast is er de online Apple Store, waar je bestellingen kunt plaatsen om te laten thuisbezorgen. Waar vind je de officiële Apple Stores en hoe kun je ze bezoeken? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.