Apple ontwikkelt spraakherkenning voor Siri voortaan zelf

Apple heeft een eigen Siri-team voor spraakherkenning opgericht, buiten Nuance om. Er zijn meerdere AI-experts in dienst genomen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

siri-knopApple heeft plannen om Nuance aan de kant te zetten en met een eigen team intelligente spraakherkenning voor Siri te ontwikkelen. Er is een team binnen Apple opgericht om een eigen versie van Siri te ontwikkelen, die beter begrijpt wat je zegt. De software is zelflerend, net als de spraaktechnologie van concurrenten Google en Microsoft en werkt op basis van neurale netwerken. Apple heeft meerdere toponderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie in huis gehaald.


Tien jaar geleden waren neurale netwerken nog vooral te vinden in de onderzoekswereld, maar tegenwoordig zijn er commerciële toepasssingen, zoals in Android-spraakherkenning en Microsoft’s vertaalfunctie van Skype. Apple ontbreekt nog in het rijtje, maar dat gaat veranderen, aldus onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie. Alex Acero, die twintig jaar als toponderzoeker bij Microsoft werkte, heeft de overstap gemaakt naar Apple’s Siri-groep.

Acero is nu hoofd van de Siri-groep binnen Apple. En zo zijn er nog wel meer gerenommeerde onderzoekers die de overstap hebben gemaakt. Abdel-Rahman Mohamed, onderzoeker aan de universiteit van Toronto, zegt ook door Apple te zijn benaderd voor een functie in het Siri-team. Hij zegt in een interview met Wired: “Ze bouwen een zeer sterk team voor onderzoek naar spraakherkenning.” Nuance’s voormalige vicepresident voor research Larry Gillick heeft al wél de overstap gemaakt naar Apple. Maar het kan nog wel even duren voordat we de eerste vruchten kunnen plukken van deze investeringen. Peter Lee, hoofd van de onderzoekstak van Microsoft, denkt dat het nog zo’n halfjaar kan duren voordat Apple de spraakherkenning met kunstmatige intelligentie en zelflerend vermogen invoert.

Dat Apple wat meer afstand neemt van Nuance is misschien een voorzorgsmaatregel. Onlangs waren er geruchten dat Samsung plannen heeft om Nuance over te nemen. Toch zal de komende versie van Siri in iOS 8 nog gewoon gebruik maken van Nuance’s spraakherkenning. Er zitten nieuwe functies in, zoals handsfree spraakactivatie en muziek herkennen met Shazam. Nederlandse gebruikers kunnen in iOS 8 ook teksten dicteren… en er komt eindelijk een Nederlandstalige versie van Siri aan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:31
Categorie Diensten
Onderwerpen nuance, siri, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.