Kosten voor roaming binnen Europese Unie flink verlaagd

De prijzen voor roaming binnen de Europese unie zijn vandaag fors verlaagd. Je betaalt nog maar 20 eurocent per MB.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Europese UnieDe kosten voor roaming binnen de Europese Unie zijn vandaag flink verlaagd. Je betaalt hierdoor in het buitenland nog maar 25 eurocent per MB, in plaats van de eerdere 55 eurocent. Roamingtarieven voor telefoongesprekken zijn verlaagd van 30 eurocent naar 23 eurocent. Voor een sms-bericht betaal je nog maar 8 eurocent in plaats van 10 eurocent. Met de lagere roamingtarieven zet de Europese Unie een stap richting het afschaffen van roaming, wat in 2015 zal gebeuren.


De verlaagde roamingtarieven gelden enkel binnen de Europese Unie. Alle veranderingen staan in onderstaande tabel:

Roaming juli 2014

Bovenstaande prijzen zijn exclusief BTW en gelden in de gehele Europese Unie. Binnen Nederland liggen de prijzen inclusief BTW als volgt, aldus een eerder vrijgegeven vergelijking van Hi:

Roaming Hi 1 juli 2014

Providers rekenen op het moment roamingkosten zodra je in het buitenland bent. Hierdoor kan de prijs voor het gebruik van bijvoorbeeld mobiel internet tijdens je vakantie aardig oplopen. Met de prijsverlaging komen deze kosten lager te liggen. Overigens worden er geen roamingtarieven gerekend als je bij je provider een speciale buitenlandbundel hebt aangeschaft. De grote providers hebben onlangs hun aanbod aangepast om beter te concurreren met de verlaagde tarieven:

  • T-Mobile heeft buitenlandbundels vergroot. Voor €1,95 krijg je nu 20MB en voor 25 euro heb je 500MB te verstoken.
  • KPN’s internetbundels in het buitenland zijn ook al een tijd groter. Voor €2,50 heb je 50MB binnen de EU en voor 10 euro mag je 200MB verbruiken.
  • Vodafone zal op 7 juli een nieuwe vakantiebundel introduceren. Voor 4 euro mag je op een dag 100 belminuten, 100 sms’jes en 100MB verbruiken.

Verwachting is dat virtuele providers ook nieuwe roamingbundels zullen introduceren. Het Belgische Mobile Vikings kwam onlangs ook met nieuwe roamingpakketten voor in het buitenland.

Alternatieve roamingaanbieder kiezen

De lagere roamingtarieven zijn niet de enige verandering die vandaag wordt doorgevoerd. Ga je naar het buitenland, dan is het voortaan ook mogelijk om te kiezen voor een alternatieve roamingprovider. Je maakt dan volledig gebruik van het netwerk van een andere provider. Op de website van Hi wordt dit als volgt beschreven:

Vanaf 1 juli 2014 treedt nieuwe Europese wetgeving in, die het mogelijk maakt voor alle Hi klanten om zelf een roaming provider te kiezen binnen de Europese Unie en enkele andere landen. Dit betekent dat je tijdens je vakantie in de EU ook via andere providers kunt bellen, sms’en en internetten.

Met deze tussenstap zorgt de EU ervoor dat Nederlandse en andere Europese providers met elkaar moeten concurreren. De manier waarop dit gebeurt zal vanaf 15 december 2015 veranderen: dan wordt roaming helemaal afgeschaft en betaal je in het buitenland wat je ook betaalt binnen Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 22:31
Categorie Providers
Onderwerpen europa, roaming
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.