iPhone X viral filmpje

Apple ontslaat iPhone X-engineer na viraal filmpje

De Apple-engineer uit een viral filmpje over de iPhone X is ontslagen door Apple. Het toestel bevatte gevoelige informatie en had niet gefilmd mogen worden.

iPhone X viral filmpje

Je hebt ‘m de afgelopen dagen vast wel voorbij zien komen: een video waarin de iPhone X werd gedemonstreerd. De video was gefilmd op de Apple-campus, in het Caffe Macs-restaurant. Maar Apple kon er niet om lachen: de engineer die zijn dochter het filmpje liet maken, is ontslagen. Het toestel bevatte gevoelige informatie dat door het filmpje makkelijk had kunnen uitlekken.

Viral filmpje over iPhone X

“Mijn video ging viral!”, juicht YouTube-vlogger Brooke Amelia Peterson in een nieuw filmpje. Maar dan slaat al snel de toon om: Apple heeft haar vader ontslagen, nadat het filmpje zich als een lopend vuurtje verspreidde. Zowel vader als dochter hadden geen idee dat ze zich aan Apple’s geheimhoudingsplicht hadden moeten houden.

In het filmpje was te zien hoe je met Apple Pay betaalt en hoe de schermen van de iPhone X eruit zien. “Ik had al zoveel hands-on filmpjes op YouTube gezien”, aldus Peterson. “We hadden geen idee dat het een probleem zou zijn”. Wat het ietwat naïeve duo echter niet had opgemerkt, was dat die eerdere filmpjes waren gemaakt door buitenstaanders die niet bij Apple werken, vaak met behulp van dummy’s en niet-functionerende toestellen.

Oeps, geheimhouding?
De Petersons zien intussen wel de consequenties van hun daad en beseft dat Apple regels heeft ingesteld voor het eigen personeel, waar je je maar beter aan kunt houden. Eén daarvan is dat je niet uit de school mag klappen over nieuwe producten. Apple liet het filmpje offline halen, maar zoals gebruikelijk op internet bleven er kopieën circuleren.

Nu beweert Peterson in een nieuw filmpje dat Apple haar vader wel moest ontslaan, want regels zijn nou eenmaal regels. Apple verbiedt dit soort onthullingen over producten die nog niet officieel op de markt zijn, of het nou foto’s, video’s of beschrijvingen zijn. Ongevraagd filmen op Apple’s hoofdkantoor is ook niet toegestaan. Het filmpje werd gemaakt in Caffe Macs, het restaurant op de campus. Peterson Senior werkte aan het design voor radiofrequenties en draadloze circuits in de nieuwe iPhone.

“Apple liet hem gaan”, zegt Peterson op typisch Amerikaanse wijze. “Uiteindelijk, als je voor Apple werkt, maakt het niet uit hoe goed je als mens bent. Als je een regel overtreedt is er geen tolerantie”. Uiteindelijk lijkt de vlogster er toch wel begrip voor te hebben: die regels zijn er niet voor niets en ze zijn er ook om medewerkers te beschermen. De familie koestert geen wrok jegens Apple en ze zullen gewoon Apple-spullen blijven kopen.

Gevoelige informatie
Het toestel in de video was een intern ontwikkelmodel met gevoelige informatie zoals QR-codes van medewerkers, codenamen van producten en interne software, zoals een Teksteditor-app, die niet voor het gewone publiek te downloaden is. Door de iPhone X te filmen had er belangrijke informatie kunnen uitlekken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2017, 8:21
Categorie iDevices
Onderwerp iPhone X
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.