Tim Cook bij Foxconn

Apple laat onderzoeken of iPhone-productie in de VS haalbaar is

Apple laat alvast uitzoeken of er iPhones in de Verenigde Staten geproduceerd kunnen worden, ter voorbereiding op eventuele maatregelen van toekomstig president Trump.

Zou het haalbaar zijn om iPhones in de Verenigde Staten te laten produceren? Apple heeft fabrikanten Foxconn en Pegatron gevraagd om het uit te zoeken. Vandaag worden bijna alle onderdelen van de iPhones geproduceerd en geassembleerd in China, maar door een dreigende invoerheffing van toekomstig president Donald Trump kan dat onaantrekkelijk worden.

Tim Cook bij Foxconn

Productie in de VS

Apple zou de assemblage van de iPhones in de Verenigde Staten kunnen uitvoeren om onder de importheffing uit te komen. Volgens Nikkei is Foxconn inmiddels actief aan het onderzoeken of het mogelijk is om iPhones in de VS te maken. Pegatron zou hebben geweigerd omdat ze bezorgd zijn over de kosten. Een bron van Nikkei zou hebben gezegd dat een verhuizing van de productieprocessen de kosten “meer dan verdubbelt”.

Trump heeft tijdens zijn verkiezingscampagne geroepen dat hij Apple wil dwingen om hun “computers en dingen” in de Verenigde Staten te maken, zodat daarmee geen werkgelegenheid naar China gaat. Het is nog even afwachten in hoeverre Trump zich aan zijn dreigementen houdt, maar de Chinezen houden in ieder geval rekening met een handelsoorlog: in een door de Chinese regering gecontroleerde krant was te lezen dat Apple de gevolgen gaat merken als Trump aanstuurt op zo’n handelsoorlog en het invoeren van tarieven. Apple kiest alvast eieren voor z’n geld door te onderzoeken wat er mogelijk is. Als er inderdaad een zware importheffing komt kan het voor Apple goedkoper zijn om de Verenigde Staten te produceren, ook al liggen de productiekosten (en de lonen) daar veel hoger.

Tim Cook heeft eerder aangegeven dat het maken van iPhones in de VS niet mogelijk is door een tekort aan ambachtslieden. Alleen de Mac Pro wordt in Texas gemaakt, maar daarbij gaat het om kleine aantallen en om hoge verkoopprijzen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2016, 20:11
Categorie iDevices
Onderwerpen china, trump, verenigde staten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.