Donald Trump

China wil iPhone-verkoop tegenwerken als Trump een handelsoorlog start

China overweegt tegenmaatregelen als Trump een handelsoorlog veroorzaakt. De verkoop van Amerikaanse producten zoals iPhones zullen worden tegengewerkt waardoor Trump uiteindelijk zijn eigen Amerikaanse economie schaadt.

China wil de verkoop van iPhones en Amerikaanse auto’s terugdringen als Trump een handelsoorlog met het land begint. De staatskrant Global Times noemt Trump “naïef” en benadrukt zijn “roekeloosheid, onbenul en incompetentie” als hij van plan is om heffingen van wel 45% in te voeren op Chinese importen. Ook vindt Trump dat China valutakoersen manipuleert. Het zou betekenen dat de verkiezing van Trump tot president grotere gevolgen heeft voor Apple dan eerder werd gedacht.

Donald Trump

iPhone als uithangbord voor Amerika
Toch zal Apple niet het enige Amerikaanse bedrijf zijn dat wordt getroffen. Zoals wel vaker wordt de iPhone genoemd als boegbeeld van Amerikaanse producten, omdat iedereen het kent. Tijdens de verkiezingsstrijd haalde Trump regelmatig uit naar China en beschuldigde het land van “de grootste diefstal in de geschiedenis van de wereld”. In een opiniestuk legt de Global Times uit wat de consequenties kunnen zijn van die uitspraken. Als Trump een handelsoorlog wil, dan zal China terugslaan met tegenmaatregelen. Vliegtuigen zal China niet meer bij Boeing maar bij Airbus bestellen, de import van sojabonen en mais zal stoppen en de verkoop van Amerikaanse auto’s en iPhones zal tegengewerkt worden.

Opvallend is dat het artikel verscheen, kort nadat Trump gesproken had met de Chinese president Xi Jinping. Uit dat gesprek kwam een verklaring naar buiten, waarbij de indruk werd gewekt dat beide leiders respect voor elkaar hadden getoond. Trump zou van mening zijn dat beide landen “een van de sterkste relaties” ooit zullen hebben. Inmiddels denken experts dat Trump zijn dreigement van 45% importheffing niet zal doorvoeren. Hij zal waarschijnlijk snel beseffen dat zijn protectionistische maatregelen ook de economie van de VS schaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 november 2016, 9:42
Categorie Achtergrond
Onderwerpen china, trump

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.