Intel 5G modem

Intel stopt met 5G-modems voor smartphones, Apple kiest voor Qualcomm

Intel gaat niet langer 5G-modems voor smartphones maken. De aankondiging volgt kort op het nieuws dat Apple en Qualcomm een overeenkomst hebben bereikt over 5G-technologie in iPhones. Eerder was Apple van plan om de 5G-modems van Intel te gebruiken, maar de ontwikkeling daarvan verliep moeizaam.

Intel stopt met 5G voor smartphones

Intel gaat zich de komende tijd richten 5G-modems voor pc’s en smart home-apparaten. Ook blijft het bedrijf 4G-apparatuur maken. In een verklaring zegt Intel CEO Bob Swan: “We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van 5G, maar op de markt voor smartphonemodems zien we geen duidelijk pad naar winst en positieve opbrengsten”. Apple was afhankelijk van de 5G-modems van Intel vanwege een langdurige reeks rechtszaken met Qualcomm. Maar nu beide bedrijven het conflict hebben beëindigd wordt het voor Apple weer mogelijk om de 5G-modems van Qualcomm in iPhones in te bouwen. Intel blijft nog wel werken aan apparatuur voor 5G-netwerken.

Apple koos sinds de iPhone 7 voor Intel

Apple gebruikte jarenlang de mobiele modems van Qualcomm, maar stapte in 2016 met de iPhone 7 voorzichtig over op Intel 4G-modems. Bij de iPhone 8 en X werd steeds meer gebruik gemaakt van Intel. Op de hoogtepunt van het conflict met Qualcomm koos Apple bij de iPhone XS en XR volledig voor Intel.

Intel XMM 8160 modem

Ontwikkeling Intel XMM 8160 verliep moeizaam

Intel werkte aan een 5G-chip met de naam XMM 8160. Deze zou in de tweede helft van 2019 op de markt komen en was onder andere bedoeld voor iPhones en iPads. De ontwikkeling verliep echter moeizaam en het leek erop dat Intel niet tijdig zou kunnen leveren. Volgens geruchten was er bij Apple ook twijfel ontstaan of Intel wel de juiste partner was. Qualcomm is ondertussen een stuk verder en heeft de eerste 5G-modems al bij fabrikanten liggen. Smartphones met Qualcomm 5G zullen later dit jaar in de winkel liggen en Apple zou kort daarop kunnen volgen.

Intel 5G modem

Nu Qualcomm ook 5G-modems voor Apple gaat maken, zag Intel het blijkbaar niet meer zitten om de XMM 8160 chips verder te ontwikkelen. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers op 25 april zal Intel het besluit verder toelichten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2019, 8:46
Bron Bron Intel persbericht
Categorie Apple
Onderwerpen 5g, intel, modem
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.