Apple kwartaalcijfers Q1 2012: 37 miljoen iPhones, 15,4 miljoen iPads

Apple heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt over de laatste drie maanden van 2011. In het kwartaal werden 37 miljoen iPhones en 15 miljoen iPads verkocht.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-kwartaalcijfersApple heeft vanavond kwartaalcijfers bekendgemaakt voor het kwartaal dat liep van oktober tot en met december 2011. In een turbulent kwartaal waarin Steve Jobs stierf en de iPhone 4S op de markt werd gebracht, werd opnieuw een recordkwartaal gedraaid. De cijfers liggen fors hoger dan verwacht: analisten dachten eerder dat Apple tussen de 25 en 35 miljoen iPhones zou verkopen. In werkelijkheid werden er 37 miljoen iPhones verkocht, bijna een verdubbeling van het vorige record van 20 miljoen. Ook interessant: Apple’s kwartaalwinst van $13 miljard is hoger dan Google’s onlangs bekendgemaakte kwartaalomzet van $10,5 miljard.

Er werd een recordomzet van 46,33 miljard dollar geboekt en een nettowinst van 13,06 miljard dollar. Precies een jaar eerder lagen deze cijfers nog op respectievelijk 26,7 miljard en 6 miljard dollar. Qua winst betekent dit meer dan een verdubbeling. Apple’s CEO Tim Cook zegt dat hij verrukt is over de fantastische resultaten en de recordverkoop van iPhones, iPads en Macs. En hij belooft dat er nog een paar “amazing new products” in de pijplijn zitten.

apple-omzet-per-kwartaal

Bovenstaande grafiek laat zien hoe de verkoop van iPhones even korte tijd inzakte (omdat de opvolger van de iPhone 4 lange tijd op zich liet wachten), maar tijdens het feestdagenseizoen weer spectaculair toenam. Dit is te danken aan het op de markt komen van de iPhone 4S. Het aantal van 37,04 miljoen verkochte iPhones betekent een groei van 128 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is fors hoger dan de gemiddelde groei in de smartphonemarkt van 40%. De verkoop van 15,43 miljoen iPads komt neer op een groei van 111 procent. De iPad was “extremely popular” tijdens het feestdagenseizoen. Vooral bij bedrijven is de iPad aan het doorbreken zoals bij China Airlines, waar het de handboeken van de piloten heeft vervangen. Maar ook in het onderwijs zijn al 1,5 miljoen iPads in gebruik.

Bij de Mac-divisie werden 5,2 miljoen stuks verkocht, ongeveer volgens de voorspellingen. Dit is een groei van 26 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij de iPod is al langere tijd een dalende lijn zichtbaar en ook dit kwartaal was dat weer het geval: er werd een nog respectabel aantal van 15,4 miljoen iPods verkocht, maar dat is wel een daling van 21 procent, vergeleken met het voorgaande jaar. De iPod is nog wel de bestverkochte MP3-speler in alle landen waar Apple actief is. De iPod touch is goed voor meer dan de helft van het aantal verkochte iPods. Tel je alle iOS-apparaten bij elkaar op, dan zijn er nu 315 miljoen stuks wereldwijd in omloop.

Feiten uit de conference call

Hieronder volgen nog een paar wetenswaardigheden uit de conference call. Wat apps betreft zijn er nu 550.000 iOS-apps, waarvan 170.000 specifiek zijn geoptimaliseerd voor de iPad. Er werden op 25 december (Kerst) maar liefst 140 miljoen apps en content-items op één dag gedownload. De iTunes Store leverde in het besproken kwartaal 1,7 miljard dollar op. iBooks Author is al 600.000 keer gedownload en de nieuwe iTunes U-app is 3 miljoen keer gedownload. En in een paar maanden tijd hebben zich 85 miljoen mensen ingeschreven voor iCloud. Er zijn meer dan 130.000 verkooppunten van de iPhone wereldwijd, een groei van 35% ten opzichte van vorig jaar.

Op de vraag hoe het zit met de vraag naar iPhones, antwoordde Apple CEO Tim Cook dat het bedrijf blij is met de 37 miljoen verkochte iPhones, aangezien de groei van 128% veel hoger ligt dan de marktgroei van 40% bij smartphones in het algemeen. Het aantal van 37 miljoen ligt ook ver boven het voorgaande record van 20 miljoen stuks. Cook denkt dat dit ligt aan het enthousiasme waarmee het toestel is ontvangen door consumenten, iOS 5, Siri en de betere camera. Er waren tekorten in het toeleveringskanaal en dat is in een paar belangrijke regio’s nog steeds het geval. De beslissing om een breed aanbod van iPhones op de markt te brengen, is volgens Cook positief uitgepakt. De hoge verkoopcijfers zijn ook te danken aan uitgestelde verkopen van vorig kwartaal. Mensen wachtten totdat er een nieuwe iPhone zou worden aangekondigd. Vooral in de VS en Japan werden meer iPhones verkocht dan in andere landen. Maar in landen waar de iPhone net is gelanceerd, zoals in China, is de vraag ook “staggering“. Apple dacht al ambitieus te hebben geschat, maar de schattingen bleken nog te laag.

De koers van het Apple-aandeel ging flink omhoog, waardoor de waarde van het bedrijf ook omhoog ging. Leuk om te kijken: Things Apple is Worth More Than.

Bron: persbericht Apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2012, 0:20
Categorie Apple
Onderwerpen apple, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.