Apple kondigt OS X 10.9 Mavericks aan, met Finder Tabs, Apple Maps en tagging

Apple heeft op WWDC 2013 OS X 10.9 Mavericks aangekondigd, de nieuwste versie van het OS X-besturingssysteem.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

OS X MavericksApple heeft zojuist op WWDC OS X 10.9 Mavericks aangekondigd, de nieuwste versie van het OS X-besturingssysteem voor Mac. Met deze nieuwe versie stapt Apple van de gebruikelijke namen voor OS X-versies af waarbij namen van katachtige dieren werden gebruikt. Het icoon bevat een simpele ‘X’ in plaats van een foto. Apple heeft de nodige extra nieuwe functies aan OS X toegevoegd, waaronder tabbladen in de Finder, tagging-mogelijkheden, Apple Maps, iBooks en verbeterde ondersteuningen van meerdere schermen.

Finder-tabbladen en taggen

Finder TabsDe Finder in OS X 10.9 Mavericks heeft tabbladen, waardoor navigeren makkelijker zal worden. Daarnaast is het mogelijk om bestanden te taggen zodat je ze later makkelijker terugvindt. Heb je een tag geopend in Finder, dan kun je bestanden naar de map slepen om ze in één keer te taggen. Je hoeft ze dus niet één voor één van een tag te voorzien.

Meerdere schermen

Het is tevens makkelijker gemaakt om meerdere schermen te gebruiken. Zowel je menubalk als je dock kunnen op ieder van je aangesloten schermen worden gebruikt, zonder dat de boel in de war raakt. Tot voorheen was je menubalk enkel te zien op je hoofdscherm en moest je een primair scherm kiezen. Een Apple TV verbonden via AirPlay wordt als een volwaardig tweede scherm gebruikt. Draai je apps in volledig scherm, dan kun je één programma per scherm tonen. Zelfs Mission Control is getweakt, om beter open programma’s op meerdere schermen te laten zien.

Multiple screens OS X

Apple Maps in OS X

OS X ondersteunt voortaan ook Apple’s kaartendienst Apple Maps. Tot voorheen kon je deze kaarten enkel op je iPhone, iPad of iPod touch bekijken. De app biedt dezelfde functionaliteit die je gewend bent van de iOS-versie, maar dan op je Mac-scherm. Ook is het mogelijk om locaties en routes naar de iPhone-versie van Apple Maps te sturen, zodat je op een Mac een reis kunt plannen en die op je iPhone kunt beginnen.

iBooks

iBooksApple’s e-bookapplicatie iBooks is ook in Mavericks te gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om je gekochte boeken te bekijken en navigeren. Hoewel je gekochte boeken op je Mac al kon beheren, moest je ze normaal gesproken lezen op je iDevice. De OS X-versie van iBooks ondersteunt ook interactieve studieboeken, die vorig jaar voor de iPad werden geïntroduceerd. Net als in iBooks voor iOS kun je notities achterlaten in boeken – die je ook aan de zijkant van het scherm kunt tonen door het scherm groter te maken.

Vernieuwde Agenda-app

OS X MavericksDe Agenda-app in OS X is vernieuwd, waardoor het voortaan mogelijk is om met slimme selecties een afspraak in te stellen. Bij het maken van een afspraak krijg je ook te zien wat voor weer het op die dag is en is het mogelijk om direct een route te plannen. De applicatie stuurt je een notificatie op het moment dat je moet vertrekken, zodat je volgens de routeplanner van Apple Maps op tijd aankomt. Het met stiksels gevulde ontwerp van OS X Mountain Lion is verdwenen, waardoor de applicatie er zilver en simpeler uitziet.

Safari compleet vernieuwd

Safari high qualitySafari is in Mavericks ook flink onder handen genomen. Je hebt voortaan een speciale zijbalk voor favorieten en leeslijsten aan de zijkant van het scherm. Twitter- en LinkedIn-integratie
is uitgebreid, waardoor je beperkte cliënten voor beide diensten binnen Safari tot je beschikking hebt. Ook deze sociale media staan in de zijbalk van OS X, die je op ieder moment naast een webpagina kunt openen. Links gedeeld op Twitter en LinkedIn worden automatisch op een rij gezet, waardoor je ze in Safari kunt lezen alsof je in een rss-lezer zit.

Met iCloud Keychain is het mogelijk om je wachtwoorden en betaalinformatie op te slaan en te synchroniseren met andere devices via iCloud. Hierdoor heb je al je wachtwoorden beveiligd tot je beschikking zodat je in Safari makkelijk kunt inloggen. De engine achter Safari is verbeterd, waardoor de browser sneller is dan concurrenten en ook minder CPU verbruikt.

Betere notificaties

Notificaties OS XHet notificatiesysteem in Mavericks is aangepast, waardoor het voortaan mogelijk is om bijvoorbeeld vanuit een iMessage-notificatie zelf een reactie te tikken. Je krijgt als je een Mac ontgrendelt ook in een overzicht te zien wat voor berichten je hebt gemist. Mac-applicaties kunnen in Mavericks notificaties versturen naar je iPhone.

Technische verbeteringen

Mavericks heeft onder de motorkap ook de nodige aanpassingen, die er voor zorgen dat de accu van je MacBook het langer volhoudt door CPU-activiteit met 72 procent te verminderen zonder prestaties te minderen. OS X ziet voortaan welke programma’s je gebruikt en zorgt ervoor dat deze apps geheugen en processorkracht tot hun beschikking krijgen.

Ontwikkelaarspreview vandaag beschikbaar

Ontwikkelaars kunnen later vandaag een ontwikkelaarspreview downloaden om OS X 10.9 te kunnen proberen. Dit najaar zal de nieuwe OS X-versie publiekelijk beschikbaar zijn. Hoeveel de update zal kosten is nog niet bekend. Net als vorige versies zal Mavericks via de Mac App Store verkrijgbaar zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.