apple-tv-afstandsbediening

‘Apple praat met kabelaanbieder over online tv-dienst’

Apple voert gesprekken met Amerikaanse kabelaar Comcast over een streaming tv-dienst.

apple-tv-afstandsbedieningApple is in gesprek met Comcast, de grootste Amerikaanse aanbieder van kabeltelevisie. De gesprekken gaan over een nieuwe streaming tv-dienst, waarbij Apple voorrang krijgt bij het verwerken van dataverkeer. Het lijkt te gaan over het zoveelste Apple TV-gerucht, maar de gesprekken roepen ook vraagtekens op. Is er een verband tussen de gesprekken die Apple al voerde met Time Warner Cable, een bedrijf waarmee Comcast in een overnameproces is verwikkeld?

Het idee is dat Apple een live tv-aanbod kan bieden vanuit een vertrouwde Apple-omgeving. Er komt een nieuwe Apple TV-settopbox waarmee je live tv, apps en webvideo tot je beschikking hebt. Ook zal er een sterke nadruk liggen op games, zeggen insiders. De Apple TV vervangt de traditionele tv-gids door menu’s die on-demand op te roepen zijn. Via iPhones, iPads en Siri kun je het geheel bedienen. Daarmee vervangt de nieuwe Apple TV de volledige settopbox van de kabelaars. Door samen te werken met kabelaanbieders hoeft Apple zelf niet de uitzendrechten voor elk netwerk te regelen. En als Apple dan ook nog voorrang krijgt in het dataverkeer, kunnen ze garanderen dat de beeldkwaliteit goed is. Revolutionair is dat niet, want want Netflix heeft al soortgelijke afspraken met Comcast gemaakt om een hogere datasnelheid te kunnen garanderen. Kabeldiensten zijn in de VS relatief traag ten opzichte van Europese aanbieders en Apple wil net als Netflix voorkomen dat het beeld hapert. Maar de gesprekken roepen ook vragen op over netneutraliteit. Toezichthouder FCC werkt daarom aan een nieuwe wet, die dergelijke afspraken verbiedt.

Comcast wil zelf regie in handen houden

Apple TV spotlightToch is Comcast volgens critici de meest onlogische partij om gesprekken mee te voeren. Het bedrijf is sinds de fusie met NBC fanatieker dan ooit om zelf de regie in handen te houden, zeker als het om de relatie met de klant gaat. Ook zou Comcast flink moeten investeren in het netwerk, om de gewenste datasnelheid mogelijk te maken. Daar komt nog bij, dat Apple een deel van de abonnementsprijs wil hebben, die klanten nu aan Comcast betalen. Dat alles maakt de deal nogal ongeloofwaardig. Apple stuurt erop aan dat zij de gebruikerservaring en de klantdata in handen krijgen, terwijl Comcast die klantrelatie en klantdata zelf wil behouden. Het kan daarom nog wel even duren voordat we iets concreets gaan zien van deze samenwerking. En het duurt nog veel langer voordat Apple klaar is in de VS om soortgelijke afspraken met Europese kabelaars te gaan sluiten.

Openingsfoto: Flickr CC via Robert S. Donovan

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 maart 2014, 9:15
Categorie iDevices
Onderwerp apple tv

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.