Google Maps AR navigatie

Apple overweegt augmented reality-navigatie voor Kaarten-app

Apple Kaarten zou in de toekomst navigatie met augmented reality kunnen krijgen. In een patent is te bekijken hoe dat eruit zou kunnen zien. Volgens Apple levert het betere visuele informatie, bijvoorbeeld voor automobilisten.

AR-navigatie voor Apple Kaarten

Apple zou de navigatie in een toekomstige versie van Apple Kaarten kunnen toepassen. Dat levert meer intuïtieve navigatie op, omdat je precies kunt zien welke rijstrook je moet nemen. De instructies worden daarbij geprojecteerd op de route, die live op het scherm wordt getoond. Het patent heet ‘Navigation using Augmented Reality’ en is vandaag gepubliceerd door het US Patent and Trademark Office. Apple beschrijft daarin hoe een apparaat met camera en scherm (bijvoorbeeld een iPhone) kan worden bevestigd op het dashboard van een voertuig. De camera is daarbij op de weg gericht, terwijl de bestuurder het scherm kan bekijken. De iPhone is verbonden met een online server.


De camera legt beelden vast van de weg die vóór je ligt. Die beelden worden geanalyseerd, waarbij de horizon een referentielijn is. Het systeem moet weten waar de weg is en bij een meerbaans weg moet het systeem ook kunnen zien op welke rijstrook je zit. Aan de hand van routedata, de positie van het toestel en eerder vastgelegde informatie over het wegennet kan dan een route worden bepaald. Zodra de positie op de weg en de camerahoek bekend zijn kan het systeem een live videofeed maken voor de bestuurder.

Apple Kaarten AR-navigatie

Augmented reality kan ervoor zorgen dat meteen duidelijk is hoe je moet rijden. Afslagen en rijstroken die je moet negeren kunnen bijvoorbeeld gedimd worden weergegeven. Met pijlen die op het beeld worden geprojecteerd kan het systeem duidelijk maken welke kant je op moet. Die pijlen zijn geanimeerd of knipperen, zodat ze goed de aandacht trekken. Naarmate je dichterbij de afslag komt worden de animaties drukker en opvallender.

Navigatiesystemen in auto’s worden steeds geavanceerder, maar echte vernieuwing is nog zelden te zien. Zo kan navigatiesoftware de route herberekenen als je de juiste afslag mist, maar die mogelijkheid bestaat al jaren. Wel wordt er steeds meer rekening gehouden met opstoppingen, ongevallen en andere incidenten die de doorstroom van het verkeer kunnen bemoeilijken.

Hoewel Apple niet met elk patent aan de slag gaat, is het bij dit AR-systeem voor navigatie wel heel goed mogelijk dat we er op termijn iets van zullen zien. Verder heeft Apple nog meer ideeën om met AR de navigatie te verbeteren vastgelegd. En ook bij andere techbedrijven is er interesse. Zo heeft Google in mei 2018 al een soortgelijk idee laten zien in de Google Maps-app, waarbij pijlen over het beeld aangeven in welke richting je moet gaan.

Bekijk ook

Google test navigatie met augmented reality in Google Maps

Google laat momenteel een aantal gebruikers navigeren met augmented reality in Google Maps. Maar het kan nog wel even duren voordat iedereen er gebruik van kan maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.