Apple iPhone wereldwijd op nummer drie met 6,5% marktaandeel

Volgens nieuwe cijfers van Canalys heeft Apple al de top 3 bereikt als fabrikant van smartphones. Alleen Nokia en RIM verkochten meer 'convergente, slimme apparaten'.

canalys, Apple in top 3Apple staat op nummer drie in de lijst van grootste smartphone-fabrikanten ter wereld, zo heeft onderzoeksbureau Canalys berekend. Eigenlijk ging het bij Canalys niet om smartphones, maar om ‘converged smart mobile devices’, oftewel mobiele telefoons die iets meer kunnen dan alleen bellen en muziek afspelen. De prestatie van Apple is volgens Canalys bijzonder omdat het bedrijf maar één product aanbiedt dat ook nog eens in een beperkt aantal landen te koop is. Volgens Canalys werden in 2007 zo’n 118 miljoen smartphones verkocht, een toename van 53% in vergelijking met voorgaand jaar.

Door de verkoop van meer dan 2 miljoen iPhones haalde Apple voormalig topspeler Motorola in. Maar volgens Canalys dreigt er wel gevaar: aanbieders met een beperkt aanbod dreigen nogal eens in de problemen te kopen. De mobiele telefoonmarkt is dynamisch, waardoor fabrikanten voortdurend het assortiment moeten vernieuwen om de klanten geïnteresseerd te houden. Wat mobiele besturingssystemen betreft komt Apple nog niet in de top 3 voor: Symbian staat met 67% op nummer 1, gevolgd door Windows Mobile met 13% en RIM’s BlackBerry OS met 10%. Apple kan aansluiting bij de smartphonemarkt houden; niet door simpelweg een nieuw toestel met dubbele opslagcapaciteit uit te brengen zoals ze gisteren deden, maar door functies waar gebruikers op zitten te wachten, zoals 3G, ingebouwde GPS, toegang tot netwerken van meerdere mobiele operators of een open source platform.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2008, 10:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, canalys, cijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.