Reacties voor: Apple iPad – the good, the bad and the ugly

Een halfjaar na zijn voorspellingen over de Apple-tablet kijkt Freek Monsuur terug wat er uitgekomen is. Is de iPad het apparaat geworden, waarop Freek had gerekend? En waar heeft Apple de plank misgeslagen?
Lees het complete artikel → Apple iPad – the good, the bad and the ugly
Freek Monsuur - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 43 reacties

  1. Goed artikel. Ik had exact hetzelfde. In eerste instantie “is dit het nou?”. Het was precies wat ik verwachtte. Maar ik hoopte op iets revolutionairs. Tot ik de volgende dag de keynote bekeek en me realiseerde dat de grootste vernieuwing het grote scherm is. Er is zoveel meer mogelijk wanneer je een groot scherm hebt. Het klinkt heel suf maar ik denk dat het scherm de sleutel is.

  2. Mooi geschreven artikel. Tlijkt net een artikel dat ik had kunnen schrijven, denk er net hetzelfde over. Kan al niet meer wachten tot ik de iPad in men handen heb!

  3. Mooi artikel! Knap en duidelijk geschreven.

  4. Mooi Artikel, duidelijk betoog :).

    Zelf vind ik er net wat teveel nadelen aanzitten, misschien later :).

  5. Origineel geplaatst door Roy
    Goed artikel. Ik had exact hetzelfde. In eerste instantie “is dit het nou?”. Het was precies wat ik verwachtte. Maar ik hoopte op iets revolutionairs. Tot ik de volgende dag de keynote bekeek en me realiseerde dat de grootste vernieuwing het grote scherm is. Er is zoveel meer mogelijk wanneer je een groot scherm hebt. Het klinkt heel suf maar ik denk dat het scherm de sleutel is.

    Mee eens! En daarbij zou ik nog de multitouch bediening willen voegen

  6. Couldn’t agree more! En over de brede rand om het scherm: die zit er echt alleen om het apparaat vast te houden. Uit technisch oogpunt hadden ze m (bijna) weg kunnen laten.

  7. als er geen brede rand aan zit, druk je hele tijd op het scherm als je hem aan de zijkant beet houd… ik vind die brede rand geen slechte oplossing

  8. Denk zelfs dat ‘wat nog komen moet’ de iPad zal maken tot wat het echt is, een prachtig hebbedingetje! Daarmee doel ik voornamelijk op de applicaties die ervoor ontwikkeld zullen worden. Dit gaat de twijfelaars en zelfs de negatievelingen over de streep trekken tot de aankoop. Helaas zien een heleboel mensen dit (nu) nog niet.

  9. Klopt een ding niet je kan sd gebruiken “iPad Camera Connection Kit”
    https://www.iculture.nl/198/vijf-accessoires-voor-de-apple-ipad/
    dus toch sd

  10. Wat een volslagen kritiekloos stuk is dit. Gekopieerd uit de reclamefolder van Apple?

    De uitsmijter:

    Multitasking (..) Eerlijk gezegd vind ik het wel prettig dat je maar één ding tegelijk kan doen. Het helpt mij om te concentreren

    Komop zeg, dat geloof je toch zeker zelf niet? Niemand dwingt je om meerdere apps tegelijk te gebruiken, maar jij kan je pas concentreren als ome Steve je het multitasken onmogelijk maakt?

  11. wauw je hebt alles wat ik in gedachte had in een artikel gestopt. Goed werk!!!

    Overigens is de iPad een instant buy voor mij omdat ik als leraar heel wat informatie kan stoppen in plaats van al die dikke mappen over les materiaal.

    Ik kan niet wachten tot ik er 1 in bezit heb!

    nogmaals een super artikel!

  12. OLED mag dan wel beter beeld opleveren en energie vriendelijker zijn en boven al duurder dan de rest van de scherm technologie n.

    Apple heeft zich nog nooit ruk gemaakt over f iets te duur was. Ze zetten gewoon het best haal bare neer in hun ogen met ruimte tot groei voor de opvolgende modellen. Of een volgend model OLED zal hebben betwijfel ik. Puur omdat je er geen drol op kan zien als je buiten staat in vol dag licht

  13. Ik heb een vraag aan iedereen voor die gene die de iPad gaan kopen.

    Neem je straks je iPad overal mee en wat ga je er dan op doen?
    Of laat je hem thuis.

  14. Ik gebruik de ipad dan thuis, voornamelijk voor multi media, games en webbrowsen.

    En op het werk citrix opstarten om de zakelijke werkomgeving tot mijn beschikking te hebben en bij vergaderingen voor het maken van notities.

    Maar de ipad meenemen naar andere gelegenheden zie ik niet zo zitten. Behalve als je de laatste vakantiefotos wil laten zien ofzo.

  15. Ik zal wrs de iPad wel meenemen (vooral switchen tss thuis en bij de vriendin) dus kan je niet echt benoemen als ‘meenemen’. Maar toch zal ik voor de 3G optie gaan omdat ik af en toe weekendjes spendeer op hotel (zowel binnen- als buitenland) en voor onderweg kan het mss handig zijn om even snel iets te checken online etc. Toch denk ik dat ik de iPad het meeste thuis ga gebruiken net zoals Jos voor multimedia, games en webbrowsen.

  16. @Wichard: Echt he, dat dacht ik ook al.
    Vrijwel alle tegenvallers worden geprobeerd goed te praten.

  17. Op zich een goed stukje maar ben het er niet helemaal meer eens. Het is wel erg pro-Apple dit. Maar goed dat mag, het is immer opinie. Maar je schuift een aantal zaken wel heel makkelijk weg zeg.

    Vooral dat multitasking argument snijdt totaal geen hout. Ook dat flash de oorzaak is van de vele crashes vind ik heel kort door de bocht. De reden dat Flash niet goed werkt en afwezig is op de iPhone en iPad is omdat Apple en Adobe om wat voor reden dan ook niet met elkaar door één deur kunnen en vetikken om goed met elkaar samen te werken. Apple heeft daar een handje van wat met Google botert het ook niet zo.

    Apple moet gaan oppassen want ze houden Op deze manier bitter weinig vrienden in de industrie over zo. En er komt en moment dat je toch van elkaar afhankelijk bent.

  18. Mooi artikel Gonnie! Het is precies wat je beschrijft. In eerste instantie dacht ik, is dit het nou? Maar hoe langer ik er over nadenk, hoe logischer het wordt. Dit is de toekomst van de computer. De laptop en zeker de desktop hebben we straks alleen nog maar nodig voor echt zware taken. En voor iTunes…

  19. Leuk artikel. Alleen worden alle tegenvallers goed gepraat door de schrijver, terwijl dit niet bij allemaal helemaal terecht is.

  20. Ik vind de iPad een perfecte oplossing tussen de iPhone en de laptop. Lijkt me zeer handig om eve in de zetel tijdens het chillen de iPad te gebruiken om te surfen, mailen of lezen. Of tijdens het ontbijt de krant te lezen. Toestel staat steeds stand-by, gewoon eve ontgrendelen en klaar.
    Nu hopen dat Apple de wisselkoers respecteerd en niet de 1 USD = 1 EURO toepast, hetgeen dat met dan toch zou weerhouden om het aan te kopen.

  21. Duidelijk artikel.
    Apple heeft voor de iPad zelf een markt gecreerd.
    Ik ben zelf ook blij voor keuze van iPhone OS ipv volledige Mac OSX.
    Zoals bij de keynote werd aangegeven moet zo’n apparaat uitblinken in een aantal basis punten. En niet zoals andere fabrikanten doen door het plaatsen van een volledig OS waar de consument zelf maar moet uitzoek hoe en wat. De aanpak van Apple sprak mij wel aan, ze gaven heel duidelijk aan dat het een tussen apparaat is en niet een vervanger van een desktop of een laptop.

    Wel vind ik het missen van een aantal punten zeer jammer namelijk het missen van oa een webcam en flash. De reden dat ik het missen van een webcam jammer vind is omdat je met zo’n apparaat goed gebruik kunt maken van videobellen.
    En flash omdat je dan een vollediger internet experience krijgt. Natuurlijk besef ik ook dat HTML5 de toekomst is maar de realiteit is dat veel website nog flash gebruiken en ik heb het gevoel dat het nog kan duren voordat flash mainstream gebruikt zal worden.
    Het liefst zag ik dat Apple samen met Adobe ging werken aan een goede oplossing. Want het apparaat is krachtig genoeg om flash te draaien.

    En daarnaast dat je hem toch nog moet syncen met iTunes via een kabel.
    Dus dat je niet kan download via je iPad met uitzondering van content in iTunes ect. Vooral het syncen via een kabel is teleurstellend.

  22. Ik heb een ipod classic en een iphone, maar beiden komen in de verste verte niet in de buurt van de beloofde batterij-tijd, daaro
    denk ik dat je de 10 uur batterijtijd van de ipad met een korrel zout moet nemen. Eerst zien en dan geloven. En dan een standbytijd van een maand. Waarom zou een ipad standby moeten staan ? Je kan er toch niet mee bellen en na gebruik zet je hem gewoon uit. Verder is dit wel een goede poging om een artikel met alle voors en tegens te schrijven.

  23. Waarom zou je die telkens uitschakelen? De bedoeling is natuurlijk om die in Stand-By te houden. Daarom juist de maand Stand-By vermelding. Handig toch om even snel toestel te nemen, mail checken, surfen of de krant te lezen.

  24. duidelijke uiteenzetting. Nu maar even wachten totdat we hem in het echt zien voor het definitieve ordeel.

  25. @Sander Alkemade:
    Ik denk dat je hem niet uit doet wie van de mac gebruikers hier zet zijn IMAC of Ibook uit
    ik denk bijna niemand omdat dat bijna geen energie kost alle processen gaan uit en er blijft alleen een heel klein basis proces draaien die gelijk je geheugen weer activeert.

    Ik vind het een geweldig apparaat al was ik in eerste instantie ook even teleurgesteld.
    wel zou ik soms meer apps tegelijk draaien ik merk soms dat je van de ene app naar de andere vliegt omdat ze niet naast elkaar kunne draaien.

    Ook al wordt gezegd dat deze niet valt te jailbreaken ik zou deze wel i.t.t. de Iphone wel jailbreaken.

  26. @scheerschuim:
    Waarom app tegelijk draaien? Hoeft toch niet?

  27. @WvB22: De rede dat Apple en Adobe niet door een deur kunnen heeft denk ik vooral te maken met dat Adobe ook controle nodig heeft over bepaalde hardware om Flash goed te kunnen laten draaien, Apple wil natuurlijk de controle niet kwijt over hun hardware. Waardoor het Adobe wel wat onmogelijk gemaakt word Flash goed werkend te krijgen.
    Dat Apple en Google niet (meer) goed door een deur kunnen heeft denk ik te maken met dat Google zich op Apple’s terrein begint te begeven, eerst al een eigen OS, daarna een telefoon en misschien ook wel een tablet. Ik kan dus wel begrijpen dat Apple en Google geen goeie maatjes meer zijn…

    @scheerschuim: Hier gaat de iMac elke avond gewoon uit.. Ook mijn MacBook gaat gewoon uit ‘savonds, tenzij d’r een download aan staat ofzo..

  28. De batterij van de iPhone WAS een groot probleem ja, maar allang opgelost met een in prijs snel gedaalde mobiele charger.
    Ik vraag mij wel hoeveel die data/internet-abo’s gaan kosten voor de iPad.
    Oja: prima en zeer compleet verhaal.
    En tenslotte: wie vliegt er naar New York om er paar te kopen, of zullen we met z’n allen maar meteen een 747 huren als die WiFi/G3-versie daar beschikbaar is? 😉

  29. Een helder, eerlijk en evenwichtig verhaal. Ik denk dat je de spijker op veruit de meeste punten op z’n kop slaat.

  30. Origineel geplaatst door Syrrist
    Maar toch zal ik voor de 3G optie gaan

    Waarom 3G als je tethering hebt?

  31. @Wouter:
    Precies! Die brede rand erom heen is juist handig om hem goed beet te houden, en eigenlijk vind ik het niet eens heel lelijk uit zien(on second opinion) Bij de iPad was het echt een gevalletje, geloof je op liefde op het eerste gezicht, nee, loop ik nog een keer langs. Ik word echt steeds enthousiaster over de iPad. Door de keynote te bekijken ben ik er achter gekomen wat je allemaal met een groot scherm kan doen(qua app’s etc. niet persee met internetten)

    Maar THANK GOD dat er geen fysiek toetsenbord op zit, woow dat zou een tegenvaller zijn. dan is het absoluut geen tablet meer zijn in mijn ogen. Bovendien kan je volgens mij aardig met 10 vingers typen na wat oefening, heb het iig al in filmpjes gezien.

  32. @ Ruud

    Waarom 3G als je tethering hebt?

    Is dit dan al bevestigd? Of jailbreak?

  33. Origineel geplaatst door michal
    Ik heb een vraag aan iedereen voor die gene die de iPad gaan kopen.Neem je straks je iPad overal mee en wat ga je er dan op doen?
    Of laat je hem thuis.

    vooral thuis gebruik mail/internet foto’s kijken en hopelijk in de toekomst magazine’s strips of dergelijke lezen, ook best makkelijk als agenda voor het gezin.

    lees nu veel op iphone zoals apps Nu, telegraaf, vi en dit soort site’s met de Ipad vervang ik mijn trage laptop. want die dingen doe ik ook met mijn laptop.

    Op vakantie foto’s direct op mijn ipad bekijken.

    voor het zwaardere werk staat er boven een desktop, nee geen apple gewoon met windows7)

  34. Origineel geplaatst door michal
    michal

    Dat is ‘m nou net de grap: ik weet op dit moment niet wat ik met de iPad aan zou moeten. Tuurlijk, een geweldige gadget. Maar ik moet eerst de ervaringen van andere horen, kijken of en wat het toevoegt in dagelijks gebruik.

  35. Netbookfabrikanten vragen zich inmiddels af hoe ze kunnen concurreren met zo’n betaalbare tablet, want behalve de prijs en het formaat is er weinig aantrekkelijks aan een netbook.

    zucht, als je een ipad wil heb geen behoefte aan een een netbook en andersom ook. jullie spreken jezelf een beetje tegen, aan de ene kant zeggen jullie dat apple een compleet nieuwe markt creeert maar aan de andere kant wordt de ipad in het netbook segment geplaatst.

    ik denk eerlijk gezegd dat het eerste waar is… als je een netbook wil koop je die meestal omdat je geen 900 euro aan een laptop wil uitgeven, een apparaat van onder de 2 kilo wil en verder weinig behoefte hebt aan games, maar wel onbeperkt kantoor werk kunnen uitoefenen.

    op de ipad kun je wss niet net dat programma krijgen waar je op je werk je declaratie formulier mee moet invullen. op een netbook kan dat wel. een ipad koop je om heel andere redenen dan een netbook ( hoewel die redenen mij nog niet helemaal duidelijk zijn, behalve dat het zon mooi apparaat is. de toekomst zal wijzen waar de ipad echt handig voor is).
    als je een ipad wil koop je die juist omdat je een gra

  36. Ik wil hem ook absoluut hebben! Voor school en andere creatieve doeleinden.. Niets is beter dan een echt potlood, maar snelle schetsen voor een design, layout oid, is dit toch wel dé uitkomst!

    Op dit moment zit me tas vol met 2 dummies, 2 kladblokken en nog meer dingen die ik allemaal niet meer mee ‘hoef’ te nemen met een iPad. Lijkt me heerlijk als ik straks gelijk me aantekeningen digitaal heb en via de mail kan sturen! 🙂

    iPad 2 Go! 🙂

  37. Ik breek ook al dagen mijn hoofd wat ik nu met die iPad wil. Ik vind het echt een mooi stukje techniek en ik ben gek op gadgets maar het moet wel enig nut hebben.

    Primair zou ik de iPad gebruiken om in de woonkamer even snel iets op te zoeken. Opstarten is niet nodig en dat maakt dit ding geweldig. Daar is de iPad perfect voor en daar gebruik ik nu vaak mijn iPhone voor, maar dat gepriegel is niet ideaal.

    Alle andere toepassingen stuit bij mij op problemen. Voor vervanger als echte laptop is hij minder geschikt. Leuk dat je even een lettertype in een document kan aanpassen maar echt complete stukken schrijven zal niet bijzonder lekker werken (zeker niet zonder extern toetsenbord).

    Voor gebruik als iPod /video speler tijdens reizen is hij veel te groot. Ik zie mijzelf echt niet in de trein met zo’n scherm zitten. Voor thuis video’s afspelen is het ook geen uitkomst: een iPad komt niet in de buurt van een goede home cinema set en iedereen voor zijn eigen iPad is niet bepaald gezellig.

    Bovendien neemt Apple Nederland al jaren niet serieus op filmgebied. Nog steeds kan je geen geschikte films via iTunes binnen halen. Zo maken ze niet alleen de iPad minder bruikbaar maar is bijvoorbeeld de Apple TV voor Nederland een minder geschikt product.

    Dat brengt mij meteen bij het volgende punt. Een sterk punt van de iPad is het lezen van digitale boeken, tijdschriften en kranten. De iBook reader kán daarmee een fantastisch succes worden en een revolutie teweeg brengen net als Apple dat in de muziekwereld voor elkaar kreeg. Als Apple Nederland weer negeert net als bij films dan duurt het nog jaren voor we een goed gevulde boekenwinkel kunnen verwachten.

    Het is natuurlijk mogelijk dat andere bedrijven met eigen apps in dit gat proberen te springen maar ik verwacht toch meer van Apple. Als je dan toch een gesloten systeem aanbiedt, doe het dan goed.

  38. Goede analyse, wat ik een beetje mis is dat volgens mij de uiteindelijke positionering van de Ipad een verlengstuk van de Iphone zal zijn. Twee apparaten welke je samen en afzonderlijk vaak zal gebruiken. De Iphone zal voor de communicartie met het internet zorgen, daarom zijn ze nu bezig met het openen van therering actief. Ook zou ik mij kunnen voorstellen van de volgende Iphone een front camera zal krijgen welke als webcam voor de Ipad kan worden gebruikt. Met rubberen zijkant kan je de Iphone overal plaatsen met een goed beeld, vanauit de Ipad krijg je nooit een goed beeld. Uiteindelijk zal iedere Iphone gebruiker een Ipad willen hebben en alle ‘beginners’ met de Ipad een Iphone. Zo is de verkoop potentie enorm hierbij komt nog dat alle Iphone gebruikers ook de nieuwe Iphone met camera zullen aanschaffen. Tijd om Apple aandelen te kopen voor dat bovenstaande voor iedereen duidelijk wordt!

  39. Wat ik mis is de kritiek dat het absoluut geen goede e-reader is. Het scherm geeft licht wat het onmogelijk maakt voor lange lees sessies. Dat is nu juist het grote voordeel van de Kindle, dat het net zo leest als een boek ipv een computer scherm.
    Na een dag lang naar mijn computer scherm te hebben gekeken op mijn werk wil ik thuis even relax een boek kunnen lezen. En niet nog een keer intensief naar een scherm hoeven te kijken.

  40. perfekt ding, net als de Iphone te bedienen door m’n zoontje van twee.

    Eindelijk een ding die ik m’n bejaarde ouders kan laten bedienen zonder totaal moedeloos te worden als ik ze hun windows laptop moet uitleggen:

    Nee eh met start zet je hem uit, eh opnieuw opstarten is voor als ie vastloopt, nee twee keer snel klikken op die linker van de 6 knoppen…

  41. > Origineel geplaatst door michal
    > Neem je straks je iPad overal mee en wat ga je er dan op doen?

    Ik opteer voor de versie met GPS om zoveel mogelijk interne sensors te hebben voor natuurwetenschappelijke toepassingen voor het onderwijs.

    Hamvraag is vooralsnog of het iPad scherm naar een beamer gemirrord zal kunnen worden. Zo niet, dan is dat een kolossaal minpunt voor het onderwijs.

    iPhone toepassingen voor het onderwijs

  42. @Syrrist:

    Je hebt toch tethering op je iPhone dan heb je dat niet op dje iPad nodig net zo min als je dat nu op je laptop nodig hebt.

    Toch?

  43. Ronduit slecht stuk. Ik had gehoopt een kritisch stuk te lezen maar dit is puur lofzang en gejubel.

    Over de iPad, ik zit er nog over te twijfelen. Ik zal hem onderweg graag willen gebruiken als mobiel werkstation voor email en eventueel internet in de trein ipv. een notebook. Echter als ik mijn iPhone 3Gs er niet op kan aansluiten betekend dat dat ik er een 2e internet abonnement voor moet afsluiten. Als dit zo blijft laat ik de iPad aan mij voorbij gaan.

    Ik hoopte dat dit apparaat geweldig zou kunnen samenwerken met de Pphone. GPS en 3g delen via bluetooth en dat soort zaken. Als dit niet kan dan vind ik het een gemiste kans.

    Toch denk ik dat het concept goed zou kunnen werken, en met een beetje openheid van de kant van apple denk ik dat het zeker een veel gezien apparaat zal worden.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.