Opslag iPhone iOS

Apple vanaf nu eerlijker over opslag: iOS neemt 4GB tot 6GB in

We wisten het eigenlijk al wel, maar nu is ook Apple er eerlijk over: iOS, de instellingen en standaard-apps nemen al snel 4GB tot 6GB van je opslag op de iPad en iPhone in.

Als je in de markt bent voor een nieuwe iPhone, is het altijd goed om even na te gaan hoeveel opslag je écht overhoudt op het apparaat. Koop je bijvoorbeeld een toestel van 16GB, dan heb je in werkelijkheid 4GB tot 6GB minder beschikbaar. Sommige mensen beseffen dat niet, omdat ze denken dat ze echt 16GB kunnen gebruiken. Het kan al snel leiden tot teleurstellingen, omdat Apple het eerder niet duidelijk communiceerde. Maar nu wel.

Opslag iPhone iOS

Apple is eerlijk: iOS neemt 4GB tot 6GB in beslag

Een vervelend scenario: je koopt een 16GB iPhone en na een paar maanden blijkt dat je geen opslag meer over hebt. Hoeveel apps je ook verwijdert, je komt nooit aan de 16GB capaciteit die beloofd werd bij de aanschaf. Waarom niet? Omdat iOS, de standaard-apps en allerlei instellingen al 4GB tot 6GB innemen. Maar dat vertellen ze je er niet bij, als je een toestel koopt.

Op de overzichtspagina van Apple stond bij de technische specificaties altijd een wat vage voetnoot over de opslagcapaciteit van je iPhone:

1 GB = 1 miljard bytes; de werkelijke, geformatteerde capaciteit is minder.

Hiermee vertelde Apple dat je minder opslag hebt dan de 16GB, 32GB, 64GB of 128GB die je verwacht, maar het bleef onduidelijk hoeveel je nu eigenlijk zelf kunt gebruiken. De pagina met specs van de iPhone 6s is nu echter bijgewerkt en geeft een eerlijker en beter antwoord.

De beschikbare ruimte boven en hangt af van vele factoren. Een standaard configuratie gebruikt afhankelijk van het model en de instellingen 4 GB tot 6 GB aan opslagruimte (waaronder iOS en geïntegreerde apps).

Daarmee is nog steeds niet 100% duidelijk hoeveel opslag je nu werkelijk krijgt, maar Apple is in ieder geval eerlijker dat je zo’n 6GB van de beloofde opslagcapaciteit af moet trekken. Een iPhone met 16GB opslag heeft in werkelijkheid maar tussen de 10GB en 12GB beschikbaar, die van 32GB komt uit op 26GB tot 28GB. En zoals we allemaal weten: opslag uitbreiden met bijvoorbeeld een microSD-kaart is niet mogelijk. Je kunt wel meer ruimte vrijmaken door bijvoorbeeld de historie van Safari te wissen of door een extern apparaatje zoals de SanDisk iXpand aan te sluiten.

Meer ruimte over met iOS 10?

Apple update haar voetnoot misschien, maar feit blijft dat je ruimte inlevert aan standaard applicaties die je mogelijk niet eens gebruikt. Met iOS 10 is dit mogelijk voorbij omdat Apple overweegt om je standaard-apps te laten verwijderen. Dit is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Apps als Aandelen, Tips en Kompas gebruik je waarschijnlijk nooit, maar ze staan wel op je iPhone en zijn verbonden met andere functies van iOS, waardoor je problemen kunt krijgen als je ze zomaar verwijdert. Andere apps zouden bijvoorbeeld niet goed meer kunnen werken. We zijn benieuwd hoe Apple dit oplost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2016, 12:09
Categorie iOS
Onderwerpen ios, opslag, opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.