Reacties voor: Apple-historie: de legendarische Newton met handschriftherkenning

Het is inmiddels 23 jaar geleden dat Apple de Newton uitbracht. Het apparaat was Apple's eerste poging om een computer te maken die in je zak paste. Nu wordt het apparaat alleen nog door fans gebruikt en in musea getoond.
Sjoerd Reitsma - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 8 reacties

  1. Mijn eerste PDA was een tigste-hands Newton.
    Werkte best fijn, maar was idd nogal groot; ongeveer het formaat van een VHS-cassette.
    Later verving ik deze door een Ericsson MC218, een variant van de Psion Series5MX. Dat was een fijn ding met zijn toetsenbordje. Toen deze stuk ging heb ik een Handspring Visor (Palm-Pilot kloon) geprobeerd, om toch weer terug te keren naar een MC218.

    Toen de GSMs van Sony Ericsson een fatsoenlijke PIM aan boord kregen ben ik gestopt met losse PDA’s; de agenda was toch hetgeen ik het meest gebruikte en die van de telefoon was prima en liet zich met iSync perfect synchroniseren met iCal, iets dat met met alle voorgangers nooit lukte…

    De schriftherkenning van de Newton vond ik goed. Wat ik haatte aan de Visor was het speciale handschrift dat je moest leren. Typen bleek toch het prettigst. Gevoelsmatig nog steeds, blijkt ook wel uit het feit dat we op onze telefoons ook niet schrijven…

  2. Ik heb een 110 liggen hier 🙂

  3. Ik heb nog een tijdje met een eMate gewerkt. Vond het een fijn ding en kon er zelfs met wat alternatieve software mee syncen via iSync. Het leuke is, sommige animaties en geluidjes die je nu op je moderne Mac hebt, zaten ook al in NewtonOS. Het wolkje en de ‘poef’ als je een app uit de dock verwijderd met een muis-sleep beweging zat al in NewtonOS. Als je daarin een woord doorkraste met je stylus, had je een zelfde animatie en geluid. Leuk hoor, die Apple historie!

  4. Ik heb er ook een in de vitrine liggen, toch een geinig ding. De meest in het oog springende functie vond ik toch wel het ‘nummer draaien via de speaker’. Tik een contact aan, en uit de speaker kwamen piepjes die -als je de telefoon erbij hield- een nummer draaiden…

  5. Heb ‘m toch redelijk veel gebruikt. Ik vond de notitieblok-functie (horizontale streep trekken en je had een nieuw blaadje), de “automatische” agenda (gewoon schrijven “tomorrow dinner with John”, en de Newton maakte er een afspraak van in je agenda), en de handschriftherkenning toch echt geniaal voor die tijd. Ik weet nog dat ik hele pagina’s vol pende en pas later de Newton aan het werk zette om het schrift om te zetten naar gedrukte tekst. Helaas kwam mijn MessagePad 130 later ongebruikt in de la te liggen, omdat het 2 à 3 keer per dag batterijen wisselen wel erg vervelend begin te worden. Heb ‘m een paar jaar geleden verkocht voor €75,- Geen spijt, maar stiekem toch wel een beetje… 😉

  6. Veel nostalgie, ook de activeer Bling zou ik graag nog eens op mijn iPhone zetten.
    De handschrift herkenning werkte best redelijk, jammer dat Apple hier helemaal niets meer mee doet (misschien als de Pencil met de iPhone gaat werken ?)

  7. Ik heb het tweede model lange tijd gebruikt en vond’m erg handig en vooral natuurlijk een erg hoog gadget gehalte hebben.
    heel jammer dat de stekker er uit ging en Palm met de handschriftherkenning door ging. Hopelijk komt die handschriftherkenning terug.

  8. Ik vind het niet vreemd dat er geen nieuwe versie van handschriftherkenning is uitgekomen. Met je duimen tekst invoeren via het keyboardje op je touchscreen werkt veel sneller. En wat dacht je van spraakherkenning? Dat is de afgelopen jaren ook flink verbeterd en veel sneller dan typen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.