Apple en uitgevers schikken bij onderzoek naar prijsafspraken

Apple heeft geschikt bij het onderzoek naar prijsafspraken met boekuitgevers.

iBooksDe Europese Commissie heeft een schikkingsvoorstel van Apple en vier boekuitgevers goedgekeurd, waardoor het niet langer mogelijk is om afgesproken prijzen te hanteren. Door prijsafspraken moesten webwinkels zoals Amazon een hogere e-bookprijs hanteren dan Apple’s iBookstore. De schikking zorgt ervoor dat de contracten die deze afspraken bevestigen vijf jaar worden opgeschort, waardoor er weer een lagere minimumprijs mag worden gebruikt. De papieren zijn nog niet officieel openbaar gemaakt, maar Reuters bevestigt het nieuwsfeit al.

Het betreft de uitgevers Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre en Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck. Een vijfde partij, Penguin, is niet met de schikking in zee gegaan. In ruil voor de schikking wordt het onderzoek door de Europese Commissie tot een halt geroepen.

De schikking kan ertoe leiden dat er goedkopere e-books worden aangeboden via Amazon. Deze boeken kun je via de Kindle-applicatie ook op je iPad lezen. De betreffende boeken zijn echter Engelstalig. Het is nog niet duidelijk wat het effect op de prijzen in iBooks zal zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2012, 15:00
Categorie Apps
Onderwerpen amazon, ebook, ibooks, prijzen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.