Apple datacenter met eigen servers

Apple wil eigen servers en netwerkapparatuur bouwen tegen afluisteren

Apple wil eigen servers en moederborden voor datacentra bouwen, zodat ze zeker weten dat er niet is geknoeid met de computers.

Apple is druk bezig met het bouwen van eigen cloudservers, zo werd vorige week al bekend. Inmiddels is er meer bekend over de plannen die naar buiten kwamen onder de codenaam Project McQueen.

Apple datacenter met eigen servers

Eigen servers en netwerkapparatuur, waarmee niet is geknoeid

Er zou aan minstens zes soortgelijke projecten worden gewerkt, bedoeld voor het inrichten van eigen serverdiensten. Eentje daarvan is Project McQueen, bedoeld voor het bouwen van eigen opslagsystemen voor data. Ook wil Apple zelf netwerkapparatuur, servers en andere systemen bouwen. Ze denken namelijk dat servers die door andere fabrikanten zijn gebouwd, tijdens het transport kunnen worden onderschept, waarbij chips en firmware zijn aangepast. Daardoor zouden kwaadwillenden informatie kunnen aftappen.

Geen alu-hoedje

Er zouden concrete aanwijzingen zijn dat er in het verleden met apparatuur is geknoeid. Volgens bronnen van The Information ($) hebben ze al langere tijd het vermoeden dat servers die ze via de traditionele fabrikanten inkopen, soms tijdens het transport worden aangepast. Daardoor zouden ze kwetsbaar zijn voor indringers. Eén van de maatregelen die Apple in het verleden heeft genomen om dit te voorkomen, is dat medewerkers foto’s van moederborden moesten maken en precies moesten documenteren waar elk onderdeel zou moeten zitten. Op die manier konden ‘vreemde’ onderdelen sneller worden opgespoord.

Voorlopig nog afhankelijk van andere clouddiensten

Door zelf servers en moederborden te maken, weet Apple zeker dat er niet mee geknoeid is. Met die zelfgebouwde servers kan Apple vervolgens eigen clouddiensten inrichten. Nu zijn ze daarvoor nog afhankelijk van externe partijen zoals Google, Microsoft en Amazon. Maar zelfs als de ontwikkeling van de eigen servers voorspoedig verloopt duurt het nog wel even voordat iCloud volledig op eigen Apple-servers draait.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2016, 17:24
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen beveiliging, privacy, server

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.