saffierfabriek apple mesa arizona

Apple gaat geflopte saffierfabriek ombouwen tot milieuvriendelijk datacenter

Apple gaat de voormalige saffierfabriek in Arizona ombouwen tot een datacenter op zonne-energie. Er zal 2 miljard dollar in het project worden gepompt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

saffierfabriek apple mesa arizonaDe ontwikkelingen rond Apple’s saffierfabriek in Arizona zijn de afgelopen maanden uitgebreid in het nieuws geweest. Apple bleek een soort wurgcontract met partner GT Advanced Technologies te hebben afgesloten, waardoor de fabrikant kopje onder ging. Het management van GT Advanced Technologies speelde overigens ook niet zo’n onschulidge rol, want zijn probeerden na het faillissement nog een flinke bonus te incasseren. De fabriek in Arizona staat ondertussen stil, maar Apple heeft er alweer nieuwe plannen mee: ze gaan het ombouwen tot groen datacenter.

Dankzij een investering van 2 miljard dollar van Apple kunnen straks 150 mensen fulltime aan het werk in het nieuwe datacenter. In totaal kunnen 600 engineers en bouwvakkers aan de slag om het nieuwe datacenter te bouwen. De investering zal worden uitgesmeerd over 10 jaar. Arizona zal het controlecentrum worden voor de vier datacenters die Apple in de VS heeft draaien. De benodigde energie zal afkomstig zijn van zonnecellen. Op dezelfde locatie stond eerder al een voormalige fabriek voor zonnecellen, een technologie waarin GT was gespecialiseerd. Apple huurde de fabriek als onderdeel van een contract ter waarde van $578 miljoen, bedoeld om saffierglas te maken. De overeenkomst liep echter op niets uit, nadat GT niet in staat bleek om aan Apple’s torenhoge eisen te voldoen.

mesa-arizona

Het gaat nog wel even duren voordat alles draait. De bouw van het nieuwe datacenter staat gepland voor eind 2016. In de fabriek staan nu nog ovens, waarmee saffierglas gemaakt zou worden. In ruil voor het nieuwe datacenter heeft Apple beloofd om een veld met 70 megawatt aan zonnecellen te bouwen, waarmee 14.500 gezinnen kunnen worden voorzien van elektriciteit.

Apple heeft al twee grote datacenters in Maiden (North Carolina) en Reno (Nevada). Daarnaast zijn er twee kleinere datacenters in Princeville (Oregon) en Newark (Californië). Ze zijn bedoeld om iCloud en andere online diensten draaiend te houden. In North Carolina wordt gebruik gemaakt van zonne-energie, in Californië gaat het om windenergie en in Nevada om een combinatie van zonne-energie en aardwarmte. In Oregon kiest Apple voor een combinatie van waterkracht en windenergie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2015, 12:54
Categorie Apple
Onderwerpen datacenter, saffierglas

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.