Reacties voor: Opinie: Waarom Apple voorlopig niet stopt met 16GB iPhones

Apple kiest bij de iPhone SE opnieuw voor 16GB opslag als instapmodel. Waarom geen 32GB en waarom blijft Apple maar vasthouden aan die schamele 16GB?

Reacties: 38 reacties

  1. Een van de redenen waarom ik langzaam ziek word van apple. ik snap best dat winst belangrijk is, maar nu beginnen ze echt, Écht te graaien. 2016 en nog 16gb verkopen waarvan je 13gb ongeveer kunt gebruiken….veel plezier met die 4k camera hé.

  2. Waarom? Om de $$$$ natuurlijk.

  3. Kan je je 16gb geheugen niet met veel moeite upgraden naar bv. 128?

  4. Wat een geruststelling.
    Het is dus geen afzetterij, maar een gedegen en verantwoorde manier om de winst marge op peil te houden.
    En uitbreiding naar 32 GB heeft dus vnl. nadelen.
    Conclusie: liever terug naar 8 GB 😜

  5. Omdat Apple gewoon GIERIG is!

  6. Apple zal niet veel aanpassen in haar prijsstelling m.b.t. RAM in een device.

    Mijn inschatting is dat het niet ver weg meer is dat de secundaire diensten worden opgeschaald. Dus 32Gb ipv 5Gb (gratis) in de iCloud, waarvan 16GB alleen voor foto’s te gebruiken is. Met 4G actief en 5G aan de horizon is that the way to go.
    De energielasten zijn straks door solarparken zo laag dat het aantrekkelijker wordt.
    Diskspace an sich is ook groot issue meer.

    Als ik zie dat ik nu al 1TB cloudstorage voor €0 heb op een NL-server, is het afwachten wanneer de bean-counters bij Apple tot inzicht komen.

    Apple heeft namelijk twee heren die ze dienen: haar klanten en de shareholder value.

  7. Het verdienmodel is nu eenmaal de hardware en niet zoals bij anderen je persoonlijke data. Dat is inderdaad een keuze, ook voor de consument.

  8. Wat een lang epistel. Maakt het allemaal niet spannender dan dat het is. De iPhone wordt ook erg veel zakelijk gebruikt en dan is 16GB echt voldoende. De rest is allemaal emotioneel gereutel.

  9. Vier keer hetzelfde argument: money talks. Kan ook in een regel.

  10. Ik koop altijd het model met de meeste opslagruimte en gebruik het dan tot het totaal versleten is. Mijn 3GS viel zo goed als uit elkaar voordat ik hem vervangen heb. 5 of 6 jaar plezier heb ik er aan gehad.

  11. Ik vind 16gb gwn genoeg, wat ik op me iPad en telefoon heb zijn 30 apps op me iPad rond de 20 op me iPhone 30 foto’s of video’s. Niet iedereen doet zoveel dingen of zijn of haar apparaat

  12. Nu de innovatieve periode wel zo’n beetje voorbij is, zoeken de technologische reuzen als Apple en Google naar manieren om toch zo lang mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen. Maandelijkse abonnementen bij de één, slimmere data mining en data selling bij de ander. Maar eens houdt dit op. Dan zijn smartphones enz. zo gewoon, dat consumenten er zelf meer zeggenschap over willen. Ik vermoed dat mensen er in de toekomst genoeg van krijgen om door de grote bedrijven geleid te worden.

  13. Heb aan 16 gb genoeg. Gebruik Google foto’s en ben niet zo’n spelletjes speler.

  14. Ik vindt het artikel nogal denigrerend naar de bezitters van een 16Gb iPhone.

    Ik heb al jaren een 16Gb model, daarop staat steevast 4Gb aan muziek en heb ruim 2Gb vrije ruimte over.
    Ik ben geen speler van games of dat soort zaken en heb absoluut ook geen grotere opslag nodig.

    En er zullen vast meer mensen zijn zoals ik die ruim voldoende aan 16Gb hebben. Kan je daar niet mee uit de voeten, dan zijn er andere modellen met genoeg ruimte.

    Voelt een beetje als een trap na @Gonny .

  15. Een iPhone met minstens 32GB opslag is ideaal, maar Apple geeft je die keuze niet. Als je het huidige iPhone-assortiment bekijkt dan is 32GB totaal verdwenen. De iPhone 6 is er nooit in 32GB-uitvoering geweest en de 32GB iPhone 5s is van de markt gehaald.

    Je zult dus moeten doorsparen voor een 64GB-model en dat is precies wat Apple het liefst ziet.

    Dat klopt natuurlijk van geen kant. De 64GB modellen hebben de plek ingenomen van de 32GB modellen, zonder dat hiervan de prijs omhoog is gegaan.

    Voor een 64GB iPhone 5S betaalde je namelijk €200 euro meer als voor de 16GB versie.

  16. Ik ken genoeg mensen die een 16GB meer dan genoeg aan hebben, zijn vaak wat oudere mensen die niet hun toestel vol hebben met apps, video’s, foto’s enzovoorts. Gebruiken het om te bellen, appen, een fotootje maken of video om die zsm op een pc te zetten. Voor mij is het ook te weinig daarom heb ik een 64GB.

  17. Apple moet zich doodschamen om in 2016 nog een iPhone 6s uit te brengen met 16GB opslaggeheugenen en een adviesprijs van 749 euro. Het besturingssysteem is de reden waarom ik nog een iPhone gebruiker ben en vermoedelijk blijf, maar voor de rest is het toestel qua specificaties eigenlijk op ieder vlak de mindere van de Galaxy S7 of S7 Edge.

  18. Thuis NAS staan met 2 terabyte. Uitbreidbaar tot 8tb. 16 of 32 GB? Gaat nergens over.

  19. Wat ik erger vindt is dat in verloop van tijd mijn telefoon vol is (16gb model). Terwijl mijn apps en zo echt niet overdreven is. 20 stuks ofzo.. Na leeghalen van de foon en mijn Back-up uit de iCloud terug gezet hebbende ineens weer 5 gb geheugen terug! Na een week of 6 is die 5 gb weer weg en kan ik weer opnieuw backupen enz… Zucht!!

  20. Dat verhaal van Phil is zo’n ontzettend gelul. Hij weet donders goed dat het niet voldoende is en dat klanten zo sneller upgraden. Gelukkig wordt dat in dit artikel goed aangegeven maar het scheelt voor Apple dus echt niets om het instapmodel 32GB te maken en de instapprijs hetzelfde te laten.

  21. Origineel geplaatst door vuurvreter
    Ik vind het artikel nogal denigrerend naar de bezitters van een 16Gb iPhone.

    Ik heb al jaren een 16Gb model, daarop staat steevast 4Gb aan muziek en heb ruim 2Gb vrije ruimte over.

    Voelt een beetje als een trap na @Gonny .

    Hmmm. Ik heb kritiek op Apple omdat ze mensen voor het lapje houden.
    Jij voelt je daardoor aangevallen, ik begrijp niet goed waarom. Had ik moeten schrijven dat 16GB eigenlijk wel prima is, terwijl ik dat niet vind?

  22. Ik lees dat extra geheugen aankopen in de iCloud duur is? Ik vind dit niet. Ik betaal 1 euro per maand om 50gb te hebben ipv 5gb. Je kan dus stellen dat ik mijn iPhone 100 maanden moet hebben om de meerprijs van 100 euro (voor een model 64gb) te compenseren. 100 maanden is ongeveer 8 jaar. Wie haalt dat nog met een toestel?

  23. Kortetermijndenken is dat van Apple.

    Je geeft €750 uit aan een iPhone 6s. Je maakt een paar leuke 4k filmpjes en paar foto’s en wat muziek en vervolgend krijg je snel de melding; iPhone heeft geen opslag meer. Lekker is dat dan.., heb net €750!!! euro betaald! Nooit geen iPhone meer, zullen er velen terecht denken. Aangezien veel mensen er gewoon vanuit gaan dat een telefoon van €750 wel genoeg opslag zal hebben. Wat dus zeker niet zo is.

  24. Money is geen issue heb een 6S Plus 128GB ik denk niet eens aan wat ik erop zet.

  25. Ik denk dat in het artikel de belangrijkste reden niet is genoemd.

    Met een 16GB toestel kun je nl. voor privegebruik niets meer (als het tenminste een actueel toestel is met zo’n mooie camera). Dan heb je twee opties, de verschrikkelijk dure 64GB (wel in het artikel genoemd) of opslag in iCloud.

    En daar zit hem nu net de kneep. De iPhone is een eenmalige uitgave, waar Apple weliswaar een flinke winst op maakt, maar iCloud is een periodieke uitgave. Zelfs die ene euro per maand maal 12 over zoveel miljoen gebruikers is een behoorlijk bedrag aan jaarlijkse inkomsten! En veel gebruikers zullen waarschijnlijk wat meer uitgeven voor een duurder opslagabonnement.

    Wat iCloud betreft, die 5GB die je “gratis” krijgt is maar nauwelijks voldoende als je een 16GB toestel hebt. Ik maak bewust geen gebruik van de fotobibliotheek en iCloud Drive, want dat zijn manieren om de opslag nóg sneller vol te krijgen. En toch krijg ik steeds waarschuwingen, tegenwoordig zowel op mijn toestel als per mail, dat mijn opslag “nog maar” 480MB bedraagt (ik denk dat de waarschuwing wordt gegeven zodra je óf onder de 500MB komt, óf onder 10% van je abonnement).

    Met een 64GB toestel, wat ik sinds kort bewust heb gekozen, inderdaad vanwege die beperkte opslag van een 16GB toestel, is 5GB helemaal geen optie meer.

    Alles wijst erop, en Apple maakt daar zelf ook geen geheim van, dat ze iCloud abonnementen willen verkopen. Ik vind het alleen jammer dat ze daarvoor technieken zijn gaan gebruiken die aardig lijken op spammen…

  26. Origineel geplaatst door Davy Beyens
    Ik lees dat extra geheugen aankopen in de iCloud duur is? Ik vind dit niet. Ik betaal 1 euro per maand om 50gb te hebben ipv 5gb. Je kan dus stellen dat ik mijn iPhone 100 maanden moet hebben om de meerprijs van 100 euro (voor een model 64gb) te compenseren. 100 maanden is ongeveer 8 jaar. Wie haalt dat nog met een toestel?

    Ik wilde iets soortgelijks zeggen. De icloud opslag uitbreiding is absoluut niet te duur. Ik heb zelf ook 50gb voor die 99 cent die ze ervoor vragen.

    Enige nadeel is dat je een creditcard moet hebben. Dit heb ik opgelost door voor 10 euro een 3V card (prepaid creditcard)te kopen en daar wat euro’s op te zetten.

  27. Ben al jaren een apple fan. Maar mijn verstand neigt toch steeds meer naar een samsung. Elke 2 jaar probeer ik via mijn abbo verlenging weer een nieuwe telefoon te verkrijgen. Helaas wordt daar alleen een 16G model aangeboden. Apple begint zich langzaam uit de markt te prijzen. Volgend jaar kijk ik eerst eens bij de buren.

  28. En tóch denk ik dat deze strategie klanten kost!
    Kom op zeg! Een iPhone kost €750,-!
    Als ze die 32 GB maken wordt er nog genoeg op verdient!
    Ik denk echt dat klanten hierdoor afhaken of minder snel een iPhone kopen!
    Ik wilde ook wel een iPhone 6S kopen, ben wel aan een nieuwe toe.
    Mijn iPhone 5 is meer dan 3 jaar oud, maar het is alles met elkaar…
    De Pukkel, niet waterdicht en dan óók nog eens gewoon onvoldoende opslagruimte en dan €750,- neertellen voor een telefoon die me eigenlijk niet helemaal naar de zin is?
    Ik vind dat heel veel geld en om dan nóg eens €100,- voor voldoende opslagruimte is voor mij een absolute no-go!
    Doe 16 GB was voor mij de druppel waardoor ik dacht: laat maar zitten die nieuwe iPhone 😡
    Als het instap model van €750,- voldoende opslagruimte (32 GB) had gehad had dat mij in september waarschijnlijk wel over de streep getrokken om er eentje te kopen want ik ben er eigenlijk wel aan toe….

  29. Wat een b*llshit. Ik heb een 16gb iPhone 6. En daar heb ik meer dan genoeg aan. Heb zelfs 5gb over.

  30. 1 ding staat bij mij vast, ik koop pas een nieuwe iPhone als het instapmodel minstens 32 GB heeft. Alleen maar hopen dat m’n iPhone 5 het ook nog lang genoeg kan uithouden! 🙂 En anders tijdelijk terug naar m’n Nokia C3-01…! 😂

  31. F*ck de 16GB versies, 16GB als instapprijs is niet normaal meer in 2016

  32. Zijn er serieus nog mensen die de illusie hebben dat bedrijven als Apple ene moer geven om iets anders dan winst? Grappig..

  33. TIP:
    Heb ook 16G model.
    Heb 5 gig over dat idd in een week of 6 slinkt tot een paar honderd mb. Dan ga ik in instellingen naar “iTunes en app store”, klik op Apple id en vervolgens op “log uit”.
    Daarna log ik weer in en heb vervolgens de 5 gig vrije ruimte weer terug.
    Vervolgens wel even in “instellingen” bij “muziek” de I-cloud muziek bibliotheek weer aanzetten.
    In ca. 20 seconden gefixed.
    Niet nodig om iPhone te wissen en Back-up terug te zetten dus.

  34. Tip om vrije ruimte terug te krijgen:

    “Instellingen” > “iTunes en Appstore” > apple id > log uit > log weer in > instellingen > muziek > zet iCloud muziek bibliotheek weer aan (gaat uit door deze actie)
    Resultaat bij mij is 5 gig vrije ruimte terug. Na week of zes is vrije geheugen weer geslonken tot paar honderd mb en herhaal ik bovenstaande met wederom 5 gig vrije ruimte terug als resultaat.

  35. Sinds de eerste Iphone uitkwam werd ik super fan van Apple. De telefoon werkte fantastisch ten op zichte van de windows rommel van toen. De ipad was een even grote meevaller, super handig, werkt perfect. Gewoon puur plezier.
    Ik heb nu een microsoft surface pro 4 van mijn werkgever gekregen. Jongens, jongens, wat heb ik grote ogen open getrokken. Dit ding staat mijlen verder dan de Ipad, de surface is een volledige computer/tablet die helaas iets meer weegt (1 van de weinige nadelen). Ik vrees dat mijn ipad air2 en de iphone 6 mijn 2 laatste Apple producten zijn geweest.
    Buiten het fijne gebruik vroeger van de Apple producten heb ik ook een hoop poen verdiend met de Apple aandelen. Ze zijn nu echter allemaal verkocht, wat heeft Apple ons nog te bieden. Ze zijn compleet voorbijgestreefd, zijn op hun gat blijven zitten en zijn maximaal hun iphone en ipad aan het uitmelken terwijl Microsoft een super windows 10 heeft gemaakt. Apple inoveert niet meer, gaat alleen nog maar copieren, en zelf dat lukt hun niet goed. Steve, ik mis je.

  36. Ik red het toch prima met 16 GB. Waze en Google Foto’s slokken het meest op. Met wat losse apps erbij hou ik nog ruim over. Muziek interesseert me niet, foto’s worden snel gebackupped en dus gewist. Spellen heb ik niet, de enkele die ik leuk vind staat op m’n iPad Air. Kortom: dik tevreden zo.

  37. Over iCloud gesproken: dat is een slecht alternatief, want de schamele 5GB opslagruimte is snel vol en extra opslag erbij aanschaffen is relatief duur.

    €0,99 voor 50GB per maand vind ik niet echt duur.

  38. Mensen lijken te vergeten dat de iPad pro lijn 32GB, 128GB en 256GB biedt. Ik vind dit daarom een rare timing voor een artikel als deze. Ik verwacht dat de iPhone 7 deze lijn zal volgen na al de kritiek die Apple heeft gehad op het 16GB model. Ook heeft Apple vorig jaar iOS veel kleiner gemaakt zodat 16GB gebruikers meer ruimte hadden dus het denkt ook aan de klanten.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.