Augmented reality-bril van Sony

‘Apple test augmented reality-bril, blijkt uit gelekt veiligheidsdocument’

Hoewel de focus van Apple met augmented reality aanvankelijk op de iPhone zou liggen, wordt er al wel gewerkt aan een AR-bril, blijkt uit een gelekt veiligheidsdocument in handen van Gizmodo.

Augmented reality-bril van Sony

Begin dit jaar werd al duidelijk wat Apple van plan is met augmented reality. De focus ligt aanvankelijk op het toevoegen van AR-functies aan de iPhone. Daarna zouden speciale accessoires volgen, zoals een augmented reality-bril. Uit een gelekt veiligheidsdocument blijkt nu dat Apple al bezig is met het testen van een prototype van een dergelijke bril. Het bevat verschillende aanwijzingen over producten waar Apple aan werkt.

Incidenten bij testen van augmented reality-bril

Het document beschrijft veiligheidsincidenten die tussen februari en maart van dit jaar plaatsvonden. Omdat het per ongeluk is verstuurd aan Apple-medewerkers kreeg ook technologiesite Gizmodo de stukken in handen. Die schrijft dat het document melding maakt van ruim zeventig incidenten, waaronder meldingen van oogproblemen na het gebruik van bepaalde prototypes. Volgens een bron van Gizmodo zou het hierbij gaan om een AR-bril waaraan Apple werkt.

‘Ongemak’ aan de ogen
Het document maakt specifiek melding van twee incidenten over een prototype dat met ogen te maken zou hebben. Zo vond eind februari een voorval plaats waarbij een vrouwelijke proefpersoon ‘ongemak’ aan haar ogen ervoer. Ook zou ze de flits van een laser op verschillende momenten tijdens het onderzoek hebben waargenomen, al is niet geheel duidelijk waarop dit wijst.

‘Nieuw prototype’
Een paar dagen later vond een soortgelijk voorval plaats. Bij dit voorval wordt melding gemaakt van pijn aan de ogen na te hebben gewerkt met een ‘nieuw prototype’. Omdat het beveiligingszegel van de behuizing van dit prototype zou zijn verbroken, is in het document opgetekend dat er mogelijk met het apparaat geknoeid zou zijn.

Groot team werkt aan AR
Hoewel Apple publiek niets heeft bevestigd over augmented reality-accessoires, laat het bedrijf er geen twijfel over bestaan dat het hierin geïnteresseerd is. Apple-topman Tim Cook zei al eerder dat hij er hoge verwachtingen van heeft. Er zou al een groot team aan werken, wat zou verklaren waarom deze informatie over het testen van prototypes al relatief concreet is. Donderdag werd nog duidelijk dat Apple met de technologie objecten in foto’s zou willen verplaatsen en verwijderen.

Verrijken van echte wereld
In tegenstelling tot virtual reality, speelt bij augmented reality de echte wereld nog steeds een rol. Een dergelijke bril zou extra informatie in de echte wereld kunnen projecteren. Zo zou je bij het winkelen in de supermarkt meteen kunnen zien welke producten in de aanbieding zijn zonder dat je naar het prijskaartje hoeft te kijken. De prijs wordt gewoon weergegeven zodra je naar het product kijkt.

Foto bovenaan dit artikel is niet van Apple’s AR-bril, maar een bril van een andere fabrikant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.