iOS 9 app thinning

Ruimtebesparende techniek App Thinning uitgesteld in iOS 9

Apple ondersteunt nog geen App Thinning in iOS 9, de techniek waarbij je een uitgeklede versie van een app kunt downloaden, die helemaal is afgestemd op jouw toestel.

Apple heeft ontwikkelaars op de hoogte gesteld, dat de opslagruimtebesparende techniek App Thinning (of: App Slicing) nog niet wordt toegepast in iOS 9. Er is sprake van uitstel, omdat er problemen zijn bij backups via iCloud. App Thinning moest ervoor zorgen dat apps minder opslagruimte nodig hebben, omdat de apps helemaal worden toegesneden op jouw toestel, waardoor ze kleiner in omvang zijn.

iOS 9 app thinning

Als je een universele app installeert op een iPhone of iPad, bevat deze afbeeldingen, code en andere content die is afgestemd op meerdere schermgroottes en apparaten. Eigenlijk is dat oneconomisch: als je een app op een iPhone met 3,5-inch scherm installeert, heb je niet alle grafische afbeeldingen nodig voor de grotere schermen.

App Thinning moest daar een oplossing voor bieden en werd aangekondigd op WWDC 2015, als een van de verbeteringen in iOS 9. Ontwikkelaars kunnen aanvinken welke content op welk type iDevice beschikbaar moet zijn. Als gebruikers de app downloaden, wordt gekeken welk apparaat ze hebben en krijg je alleen de content die op jouw apparaat is afgestemd. Dat scheelt data, waardoor je de app sneller binnenhaalt, minder snel door je databundel heen bent en minder opslagruimte op je toestel nodig hebt. Maar de functie werkt nog niet goed genoeg om het los te laten op het grote publiek.

Het uitstel verklaart wellicht, waarom veel mensen sinds een aantal dagen oude app-updates in beeld kregen. Gebruikers dachten dat er een update van een bepaalde app klaarstond, maar het bleek een update van dagen of weken geleden te zijn. Het is nog niet helemaal zeker of het probleem hier iets mee te maken heeft. Ontwikkelaars konden via TestFlight al wel apps ontwikkelen en testen, waarbij gebruik wordt gemaakt van App Thinning. Maar ze kunnen die apps nog niet aanbieden via de App Store.

Apple heeft ontwikkelaars gewaarschuwd dat iOS 9 voorlopig geen App Thinning zal ondersteunen, totdat het probleem met iCloud-backups is opgelost.

App slicing is currently unavailable for iOS 9 apps due to an issue affecting iCloud backups created from iOS 9 where some apps from the App Store would only restore to the same model of iOS device.

When a customer downloads your iOS 9 app, they will get the Universal version of your app, rather than the variant specific for their device type. TestFlight will continue to deliver variants for your internal testers. App slicing will be reenabled with a future software update. No action is needed by you at this time.

Zoals uit de tekst van Apple blijkt, konden er problemen ontstaan als je bijvoorbeeld een nieuw toestel aanschafte en de backup wilde terugzetten. De app die daarbij werd teruggezet, was afgestemd op je oude toestel en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Voorlopig krijg je de volledige universele app toegestuurd, als je een app downloadt die voor iPhone en iPad is bedoeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2015, 23:03
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerp ios 9

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.